Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 18 iunie 2014

În vreme ce violențele din lumea musulmană amenință să se extindă, pe plan politic, liderii lumii par să caute noi punți de înțelegere, iar presei internaționale nu îi scapă din vedere asemenea tentative.

"Dacă voi fi găsit vinovat de violențele din Lahore, voi demisiona", afirmă premierul provinciei Punjab în "The Nation", un ziar pakistanez de limbă engleză. Amănunte despre violențele din Pakistan ne oferă și "The Globe and Mail", un ziar canadian de mare tiraj. Am ales acest ziar pentru că, potrivit relatărilor sale, "adepții unui prelat musulman din Canada sunt cei care au fost implicați în ciocnirile cu poliția pakistaneză din Lahore, soldate cu cel puțin cinci morți". Ziarul mai precizează că prelatul în cauză, "Tahir-ul-Qadri, le-a promis susținătorilor săi că, pe 23 iunie, va veni în Pakistan pentru a participa la o demonstrație împotriva guvernului condus de premierul Nawaz Sharif". Nici în Sri Lanka musulmanii nu își găsesc liniștea. După cum relatează cotidianul britanic "The Guardian", "budiștii s-au ridicat împotriva musulmanilor, le-au incendiat zeci de locuințe și au omorât trei oameni".

Mai spre vest, în Irak, "forțele guvernamentale și militanții sunniți au fost implicați în noi ciocniri", informează ziarul american "The New York Times". Și tot din "The New York Times" mai aflăm că, "în arestul unui post de poliție din Baquba, 44 de deținuți sunniți au fost uciși, iar în capitala Bagdad, militanții șiiți au aruncat în stradă cadavrele a patru tineri". Ajungând în Europa, constatăm că nici aici nu domnește calmul. Publicația ucraineană "Podrobnosti" anunța că, "la Kramatorsk, ciocnirile dintre forțele ucrainene și separatișii proruși s-au soldat cu șase morți și opt răniți", iar ziarul moscovit "Pravda" anunță că, "la Lugansk, corespondentul unui post al radioteleviziunii ruse a decedat după ce fusese rănit în urma unui schimb de focuri".

Sângeroase sau mai puțin sângeroase, toate aceste incidente par să împingă diplomația pe un nou făgaș. Altfel cum ne-am explica declarația ministrul britanic de externe, William Hague, din "Financial Times", potrivit căreia "este momentul oportun pentru redeschiderea ambasadei Marii Britanii din Iran"? Apoi, un alt eveniment se anunță la fel de interesant: "Vizita în Marea Britanie a premierului Li Keqiang, menită", potrivit ziarului chinez "China People's Daily", "să cimenteze și mai mult relațiile politice, culturale și cooperarea nucleară între China și Regatul Unit". Mai mult, din ziarul belgian "Le Soir" aflăm că "premierul chinez și soția sa au fost primiți de Regina Elisabeta II în Salonul Alb al Castelului Windsor". "Un început regal și contracte în valoare de 28 miliarde de dolari", observă "South China Morning Post", un ziar din Hong Kong. Sau, după cum susține ziarul american "The Washington Post" "un eveniment care demonstrează cât de mult dorește Marea Britanie să curteze China, dar și o modalitate de a mai destinde atmosfera."

(Alexandru Danga)



Agenția RADOR - 18.06.2014 9:16