Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marti, 17 iunie 2014

Oprirea livrărilor de gaze rusești către Ucraina și situația din Irak țin capul de afiș al presei internaționale. "Rusia va opri livrările de gaze naturale către Ucraina", titrează EUobserver. "Gazprom pretinde ca Ucraina să plătească în avans pentru gaz", adaugă Wall Street Journal, cu mențiunea că s-ar putea ca întreruperea alimentării cu gaze să afecteze Europa.

Financial Times constată o creștere a prețului gazelor în Europa, pe fondul disputei dintre Rusia și Ucraina. Iar The Telegraph consideră că "după amenințările proferate de mai multe luni", Rusia recurge la arma energetică. "S-ar putea totuși ca situația să nu fie atât de amenințătoare pe cât pare", scrie mai departe publicația londoneză și explică: "Vara este acel moment al anului când arma gazului are cea mai mică putere". Le Monde merge cu analiza ceva mai departe și notează că "în cazul unei prelungiri a crizei până în iarnă, țările europene s-ar găsi în dificultate" căci "Europa rămâne foarte vulnerabilă, în condițiile în care importă 53% din consumul său energetic, iar principalul furnizor este Rusia.

"Kievul cheamă Uniunea Europeană să suspende cooperarea sa militaro-tehnică cu Moscova", titrează ziarul Novaia Izvestia, dar avertizează că "adoptarea unor restricții severe de acest gen ar fi însoțită de importante dificultăți, căci "Rusia ar putea sesiza instanțele internaționale în cazul unei încălcări a contractelor semnate". Probabil după scenariul deja aplicat de Gazprom, care "dă în judecată Ucraina pentru neplata datoriei firmei Naftogaz, care se ridică la 4,5 miliarde de dolari, după cum citim în cotidianul polonez Rzeczpospolita.

Din Ucraina, publicația Podrobnosti relatează că NATO va acorda Kievului un ajutor pentru modernizarea forțelor armate și reforma în domeniul apărării. Iar publicația franceză Le Figaro notează că "Moldova se teme de un scenariu de tip ucrainean". Cotidianul parizian scrie că vizita pe care premierul moldovean Iurie Leancă o face la Paris are loc înainte de "semnarea acordului de asociere cu UE, care irită Moscova" și punctează că "republica fostă sovietică se teme de o încercare de destabilizare lansată de Kremlin și este în căutare de aliați".

Tot în căutare de aliați pentru a reglementa o altă criză, cea din Irak, este și Casa Albă, care nu exclude o "cooperare militară cu Iranul și ar putea lua în considerare lansarea unor lovituri aeriene cu drone pentru a opri intensificarea violențelor", remarcă Washington Post. Le Soir din Belgia precizează că Teheranul și Washingtonul, care nu au relații diplomatice de 34 de ani, ar putea discuta despre criza irakiană pe marginea negocierilor purtate la Viena, în dosarul nuclear iranian. Pe fondul ofensivei agresive a extremiștilor în Irak, New York Times remarcă intensificarea criticilor la adresa politicii externe a președintelui Obama.

Iar The Guardian notează că un nou studiu arată că puterile nucleare își modernizează arsenalele. "Toate cele cinci state înarmate nuclear și recunoscute legal - China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite - desfășoară noi sisteme de transport al armelor nucleare sau au anunțat programe în acest sens, conform analizei anuale realizate de Institutul internațional de cercetări în domeniul păcii, de la Stockholm", citat de The Guardian.

(Adriana Buzoianu)



Agenția RADOR - 17.06.2014 10:17