Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 16 iunie 2014

Situația din Irak și implicațiile asupra regiunii, alegerile din Afganistan și acuzațiile emise de premierul Israelului împotriva grupării Hamas se impun atenției presei internaționale.

"Ofensiva rapidă a rebelilor din Irak se prefigura de mai mulți ani", titrează New York Times. "Cu câteva mii de luptători, incursiunea fulgerătoare a grupării ISIS în Mosul și mai departe spre sudul țării pare a-i fi luat prin surprindere pe mulți oficiali irakieni și americani", notează publicația americană. "Dar cuceririle insurgenților reprezintă încununarea unei strategii de edificare statală, aplicată și promovată public" de gruparea extremistă sunită, de câțiva ani, și a fost favorizată de războiul civil din Siria, punctează cotidianul new-yorkez. "Organizația ISIS controlează zone întregi din Siria și amenință să-și împlinească visul de a unifica regiunea într-o enclavă sunită condusă de legea Sharia", constată și Washington Post și vorbește despre "asistența militară sporită" pentru forțele guvernamentale, pe care o are în vedere administrația Obama. Citat de The Times, fostul premier britanic Tony Blair pledează pentru aplicarea unor "lovituri aeriene în Siria", afirmând că actuala criză din Irak este o consecință a reticenței Occidentului de a lansa o intervenție în conflictul din Siria, iar nu rezultatul războiului declanșat de invazia americano-britanică împotriva lui Saddam Hussein.

Între timp, Iranul, care "nu-și poate permite să vadă Bagdadul căzând în mâinile radicaliștilor suniți", trimite gardiani ai revoluției în Irak, relatează Le Figaro, iar Liberation scrie că "Iranul ar putea coopera cu Statele Unite" în cazul unei intervenții împotriva jihadiștilor. "Este probabil doar o chestiune de timp să vedem Irakul divizat într-un sud dominat de Iran, o regiune kurdă independentă în nord și o regiune centrală, în jurul Bagdadului, pentru care se vor lupta ISIS și guvernul irakian susținut de Iran", consideră Financial Times. În aceeași zonă marcată de violențe, "afganii au răspuns prezent la al doilea tur de scrutin prezidențial", pe fondul opoziției furibunde a talibanilor care consideră că aceste alegeri sunt teleghidate de Washington, relatează Le Soir. "Rezultatul la nivel național va fi cunoscut abia la 2 iulie", evidențiază Le Monde, cu mențiunea că "până atunci, rămâne de dovedit, așa cum au sperat puținii optimiști în ultimele luni, că acest scrutin prezidențial va fi un factor de stabilitate" pentru Afganistan.

Ziarele din Israel relatează despre răpirea celor trei adolescenți, acțiune pusă de premierul israelian pe seama grupării Hamas. "Israelul va lua toate măsurile necesare împotriva 'flagelului terorismului'", declară premierul Netanyahu citat de Jerusalem Post, iar La Stampa notează că "zeci de palestinieni au fost arestați". "Acuzația privind implicarea unor membri ai organizației Hamas în răpirea celor trei adolescenți ațâță tensiunile dintre Israel și noul guvern interimar al Autorității Palestiniene, format luna aceasta conform unui acord menit a pune capăt rivalității care durează de șapte ani" între Hamas și Fatah, remarcă Washington Post. Șirul conflictelor se întinde și spre Europa, unde criza din Ucraina nu pare a se îndrepta rapid spre o soluție, în condițiile unui eșec al convorbirilor pentru convenirea unui acord asupra livrărilor de gaze și al insultei proferate de un diplomat ucrainean la adresa președintelui Putin, după cum scriu mai multe ziare străine.

Adriana Buzoianu



Agenția RADOR - 16.06.2014 9:15