Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 14 iunie 2014

Destabilizarea Irakului după ofensiva militanților islamiști a concentrat întreaga atenție a comentatorilor, ținând astfel prima pagină a presei internaționale.

"Cine-i poate opri acum pe jihadiști?", se întreabă The Telegraph, care găsește Occidentul parțial vinovat de expansiunea grupului islamist în Irak. "Dacă președintele Obama aprobă cererea premierului Maliki pentru asistență militară, va fi acuzat că a făcut o gravă eroare de judecată când a ordonat retragerea forțelor americane. Dacă nu va face nimic, atunci riscă să permită crearea unui stat islamist radical în inima lumii arabe, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru unii dintre cei mai apropiați aliați regionali ai Washingtonului, precum Iordania și statele din Golf". Între timp, "Voluntarii se înghesuie să apere Bagdadul, pe măsură ce insurgenții acaparează în continuare teritoriul irakian", remarcă Washington Post, însă The Telegraph avertizează că "Rebelii au o putere morală care armatei irakiene îi lipsește". Totuși, "Bagdadul se pregătește pentru ce este mai rău, în timp ce islamiștii promit că vor captura capitala", scrie The Independent; Financial Times reține că ministrul irakian de externe pledează pentru ajutor din Vest pentru Irak, iar Le Monde este de părere că se impune o acțiune concertată și internațională. "Alarmat din cauza situației de haos în care se scufundă vecinul și aliatul său, președintele iranian susține că va "combate violența și terorismul" din Irak, anunță El Pais. "Al-Qaida ne-a surprins", subliniază Rzeczpospolita într-un interviu cu un consilier al fostului președinte american Bush. "Dacă Barack Obama ar fi intervenit în Siria, astăzi Irakul ar fi fost sigur", sugerează Stephen Hadley, însă ține să precizeze: "A sosit timpul unei conduceri puternice a Americii. Eu sper că recenta vizită a lui Barack Obama în Polonia anunță o mai mare angajare a SUA în toată lumea. Dacă președintele Obama va explica de ce trebuie să ne angajăm în lume, americanii vor înțelege", conchide consilierul american. Iar Washington Post vine cu informația: "SUA vor acționa în curând în Irak, precizează secretarul de stat John Kerry, dar la cererea guvernului de la Bagdad. Totuși, președintele Obama menționează că America nu va trimite trupe în Irak".

Situația din Europa, determinată de criza ucraineană, continuă să fie monitorizată în presa internațională. EU-Observer consemnează primele reacții în urma informațiilor potrivit cărora câteva tancuri rusești ar fi trecut granița în Ucraina: "UE și SUA au cerut Rusiei să oprească înarmarea rebelilor, după ce Ucraina a susținut că tancuri rusești și artilerie au trecut granița". În privința dilemei Serbiei, premierul Vucic a precizat într-un interviu pentru Der Bild că "relațiile cu Rusia sunt foarte bune, dar obiectivul Belgradului este aderarea la UE cât mai curând posibil. Dorim să fim un partener de încredere al Germaniei și Europei", a mai subliniat premierul sârb. "UE a câștigat, Rusia a pierdut", titrează tranșant El Pais și explică: "Fără Ucraina, Uniunea Euroasiatică pentru care se ambiționează Rusia nu are suficientă forță pentru a deveni un pol de putere alternativ.

Cât despre apropierea energetică dintre Rusia și China, este evident că și chinezii sunt suficient de isteți pentru a nu confunda interesele Moscovei cu cele proprii. Problema Rusiei este că a câștigat un joc depășit. UE, care a refuzat să intre în dansul disuasiunii militare și al sferelor de influență, a înțeles mult mai bine care sunt dinamicile de putere ce funcționează astăzi. Cuceririle geopolitice ale Rusiei vor avea un cost economic prohibitiv, iar economia sa nu poate trăi izolată de UE. După cum am experimentat atât de intens în ultimii ani, în afara piețelor financiare nu există suveranitate", încheie ziarul spaniol.

(Iulia Lăpădat)



Agenția RADOR - 14.06.2014 9:55