Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Vineri, 13 iunie 2014

Fondul Monetar Internațional a amânat finalizarea evaluării acordului cu România, până în noiembrie, pentru a da timp guvernului să decidă cu privire la măsurile fiscale și să elaboreze proiectul de buget pe 2015, a anunțat premierul Victor Ponta, într-un interviu pentru Bloomberg.

Bucureștiul nu va solicita un nou acord cu creditorul american, după expirarea acordului actual, anul viitor, ci intenționează să se bazeze pe supravegherea și reglementările Comisiei Europene pentru menținerea rigorii fiscale și pentru îndeplinirea obiectivelor bugetare, reține Bloomberg. După ce a fost lovită de o gravă recesiune în 2009 și 2010, țara s-a redresat în 2012 și estimează pentru 2014 una dintre cele mai puternice creșteri ale PIB, din Europa de Est, reține AFP. Analizând recentele vizite consecutive efectuate de vicepreședintele american Joe Biden și de secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, în România, Stratfor opinează că țara noastră, alături de Polonia, pare a fi unul dintre punctele focale ale noii politicii externe a Statelor Unite în Europa Centrală și de Est, Washingtonul dorind să ridice o barieră de protecție între Marea Baltică și Marea Neagră, pentru a ține Rusia la distanță, scrie publicația americană.

SUA încep să adopte o strategie pentru Marea Neagră, axată pe România, constând în amplificarea capacității navale a țării și desfășurarea de avioane americane în regiune. Totodată, America dorește extinderea capacității defensive a Georgiei și protejarea rutelelor energetice care pornesc din Azerbaidjan spre Europa. O flotă rivală eficientă la Marea Neagră ar crea probleme Rusiei, mai ales dacă regimul de la Kiev va supraviețui și Crimeea va fi izolată, conchide Stratfor.

A venit timpul ca Republica Moldova să-și revadă statutul de neutralitate și să examineze posibilitatea aderării la NATO, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Valeriu Troenco, transmite Info Prim-Neo, de la Chișinău. „NATO a devenit garantul stabilității și apărării intereselor statelor. Altă forță care ar putea rezista Federației Ruse, practic, nu există”, a subliniat oficialul moldovean, citat de Timpul. Totodată, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat în vizită la Chișinău, cu două săptămâni înainte de semnarea Acordului de Asociere UE-R.Moldova, a făcut un apel către Moscova să nu pedepsească Chișinăul pentru alegerea sa europeană, scrie Baltimore Sun. Iar Newsday anunță că Uniunea Europeană va finanța proiecte în valoare de 50 de milioane de euro, în Moldova.

Banii UE vor fi investiți în energie și dezvoltarea zonelor rurale, precum și în reformarea poliției moldovene, explică The Guardian. Violențele din nordul și centrul Irakului par a fi cea mai importantă evoluție din Orientul Mijlociu, din ultimele luni. Reacțiile față de avansul jihadiștilor se înmulțesc. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut comunității internaționale «să își exprime solidaritatea cu Irakul, confruntat cu o mare provocare de securitate", notează Le Monde. SUA se pregătesc să trimită noi ajutoare în Irak, informează The Washington Post. Administrația Obama trebuie să ajute guvernul irakian să recucerească orașul Mosul, ocupat de islamiști, și să împiedice înaintarea lor spre Bagdad, atenționează The New York Times.

Dar ajutorul armat nu va fi suficient. Pentru ca succesul să fie durabil, SUA vor trebui să convingă atât de divizata conducere a Irakului să urmărească o guvernare a țării prin reconciliere, cu aceeași tărie cu care urmărește victoria pe câmpul de luptă, crede ziarul american. E posibil ca Washingtonul să fie în măsură să-l ajute pe Maliki indirect, prin trimiterea la timp a unor materiale, opinează Financial Times. Irakul ar fi mai bine condus de un guvern de uniune națională, care să cuprindă șiiți, suniți și kurzi. Aceasta este singura cale de a lupta cu ideologia-zombie a jihadismului, pe care Maliki a resuscitat-o prin greșelile sale, crede Financial Times.

Pentru a sărbători inaugurarea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia și a le ura noroc jucătorilor, trei astronauți aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale au arătat lumii, într-o înregistrare video postată pe website-ul NASA, cum se joacă sportul rege la gravitație zero, scrie El Mundo.

(Cristina Zaharia)



Agenția RADOR - 13.06.2014 9:20