Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Miercuri, 11 iunie 2014

Actualitatea internațională este departe de a aduce vești îmbucurătoare. Conflicte deschise sau mascate, care cuprind toate sferele societății – sunt prezente și astăzi în reportaje și comentarii apărute în presă.

Zi neagră pentru Irak – titrează "Le Monde". Publicația franceză atrage atenția că, "în urma unei ofensive fără precedent a extremiștilor, șase regiuni petroliere din Kirkouk au căzut în mâna jihadiștilor". "Atacurile au amplificat insurgența în Irak, fiind cele mai dure de la retragerea trupelor americane, în urmă cu doi ani" – scrie "New York Times". "Washington Post" consideră că "este o demonstrație de forță a extremiștilor și un pericol pentru stabilitatea fragilă a Irakului, dar și a întregii regiuni".

Premierul irakian, Nouri al-Maliki – subliniază ziarul – a declarat stare de urgență în Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak, și mobilizare generală. "Nu trebuie ca Irakul să intre din nou în umbra terorismului și a extremismului" – atrage atenția "Washington Post" și se întreabă cât de vulnerabile sunt forțele de securitate irakiene, care au fost instruite de personalul militar american. "Sub numele de Statul Islamic al Irakului și Levantului – sau ISIS –, extremiștii fac parte dintr-o versiune a grupării Al-Qaeda, care a fost neutralizată, dar nu a fost distrusă total, de forțele americane înainte de retragerea lor din Irak" – explică publicația.

În Europa – dispute, avertismente și amenințări în legătură cu numirea noului președinte al Comisiei Europene. Liderii europeni nu au reușit să cadă de acord asupra numelui noului președinte, dar au subliniat că este mai important să-și concentreze atenția asupra reformelor UE și nu asupra numelui – scrie "EU Observer". Ziarul menționează câteva din aspectele pe care ar trebui să le vizeze aceste reforme: dezvoltarea piețelor interne, mai multe acorduri de comerț liber cu state ale lumii și norme care să asigure că libertatea de mișcare nu conduce la abuzuri împotriva bunăstării. Cu toate acestea, premierul britanic, David Cameron, a avertizat din nou că numirea candidatului favorit al Germaniei, Jean-Claude Juncker, ar putea determina Marea Britanie să se retragă din blocul european – scrie "Financial Times". Publicația britanică îl citează pe cancelarul german, Angela Merkel, care l-a avertizat, la rândul său, pe Cameron că "amenințările nu fac parte din spiritul european".

Lucrurile se precipită la nivel energetic. Negocierile Rusia-Ucraina s-au încheiat fără un rezultat concludent – relevă "EU Observer", care notează că "prețul pe care îl plătește Ucraina în continuare pentru gazul rusesc este cel mai mare din Europa: 485,5 dolari pe mia de metri cubi". "Washingtonul nu va ține cont de aliații săi europeni, dacă există o șansă să rănească Rusia" – scrie "Russia Today", care este de părere că "SUA încearcă să stopeze lucrările la proiectul energetic South Stream". Potrivit aceluiași ziar moscovit, "unii experți apreciază că Bruxelles-ul încearcă, la rândul lui, să blocheze derularea proiectului South Stream pentru că s-ar putea încerca varianta cu livrări de gaze lichefiate din SUA. Decizia finală, însă, depinde în totalitate de UE".

Citat de același "Russia Today", președintele rus, Vladimir Putin, a declarat într-un discurs susținut în orașul Arhanghelsk: "Nicio țară nu poate să spună în mod voluntar 'Nu' cooperării energetice cu Rusia, mai ales că interesul mondial față de rezervele arctice ale Rusiei este uriaș".

(Magda Baciu)



Agenția RADOR - 11.06.2014 16:31