Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marti, 10 iunie 2014

Diversele conflicte și atacuri sângeroase din lumea întreagă, dar și inițiativele de detensionare a stărilor beligerante rămân în atenția presei internaționale.

Într-un moment în care negocierile israeliano-palestiniene stagnează, cotidianele italiene scriu despre rugăciunea interreligioasă înălțată de Papa Francisc și de Patriarhul Bartolomeu, în prezența liderilor israelian și respectiv palestinian. "Este nevoie de mai mult curaj pentru a face pace, decât pentru a declara un război", a spus Suveranul Pontif citat de La Repubblica. Pentru New York Times, a venit vremea unei "păci lipsite de reconciliere" în Orientul Mijlociu, după eșecul formulei celor două state. "Palestinienii merită o ameliorare imediată și serioasă a vieții de zi cu zi", iar pentru aceasta "Israelul trebuie să inițieze un plan ambițios și îndrăzneț" care să vizeze aspectele practice ale traiului, inclusiv accesul la locuri de muncă, transferul fondurilor către Autoritatea Palestiniană, îmbunătățirea infrastructurii în domeniul hidrografiei, canalizării, transporturilor, educației și sănătății, pledează ziarul american. Un alt jurnal american evidențiază că Statele Unite și Iranul se pregătesc de negocieri referitoare la programul nuclear al Teheranului. "Noile convorbiri sunt menite a traduce acordul interimar în domeniul nuclear într-o înțelegere cuprinzătoare care să diminueze penalitățile care afectează economia Iranului", relevă Washington Post. Aceeași publicație scrie despre atacul sângeros asupra aeroportului din capitala Pakistanului. Revendicat de talibani, incidentul "pare a pune capăt negocierilor de pace" și "confirmă fragilitatea situației securității din Pakistan", notează Le Monde. Iar The Guardian consideră că "atacul care a durat șase ore și s-a soldat cu 28 de morți i-ar putea furniza premierului pakistanez spațiul politic necesar pentru a sprijini solicitările armatei de inițiere a unor operațiuni militare în nordul Waziristanului".

Presa europeană este mai preocupată de un alt conflict, cel din Ucraina. Poroșenko promite încetarea ostilităților din estul țării până la sfârșitul săptămânii acesteia, remarcă Die Presse. Le Figaro vorbește despre o "speranța renăscută a dialogului dintre Kiev și Moscova", iar ziarul spaniol El Economista relatează despre reuniunea dintre cele două părți privind livrările de gaze naturale și prețul combustibilului. "UE este interesată în mod special de rezolvarea acestui conflict, deoarece importă din Rusia 40% din gazul pe care-l consumă, iar jumătate din această cantitate ajunge pe teritoriul comunitar prin intermediul gazoductelor ucrainene", punctează cotidianul madrilen. Și în vreme ce EUobserver îl citează pe premierul bulgar care a vorbit despre sistarea proiectului gazoductului South Stream, cu participarea Rusiei, de la Sofia, Mediapool scrie că ministrul bulgar al economiei susține că acealși proiect este "ireversibil și întrebarea este când se va realiza, nu dacă va fi construit".

Adriana Buzoianu



Agenția RADOR - 10.06.2014 9:03