Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 7 iunie 2014

Ceremoniile prilejuite de a 70-a aniversare a Debarcării în Normandia și tatonările în vederea reglementării crizei din Ucraina sunt în atenția presei internaționale.

"Trei mii de veterani și 21 de șefi de stat și de guvern, între care Regina Angliei și Vladimir Putin, au participat vineri la festivitățile de comemorare a Zilei Z", rezumă Le Monde. Liberation îl citează pe șeful statului francez: "Vă mulțumesc că ați fost acolo în acea zi din vara anului 1944", le-a spus Hollande veteranilor celui de-al doilea război mondial. "Președintele Obama s-a alăturat liderilor și demnitarilor din lumea întreagă, în nordul Franței, pentru a comemora cea mai mare invazie amfibie care a avut loc vreodată și care a adus o cotitură în soarta celui de-al doilea război mondial", adaugă și Washington Post. "Acțiunea eroică a făcut posibil sfârșitul celui de-al doilea război mondial", conchide The Telegraph, în timp ce Le Figaro atenționează: "Să nu-i uităm pe soldații de astăzi!" și subliniază "contrastul dintre celebrarea eroismului trecutului și indiferența actuală față de tot ce stă la baza onoarei militare". Liderii lumii nu au uitat însă cu siguranță de conflictul din estul Ucrainei. "Probă de dezgheț între Obama și Putin", titrează Corriere della Sera. "Încă un semn bun: prima conversație dintre Vladimir Putin și Petro Poroșenko", remarcă și Le Soir. Iar EUobserver conchide: "Întâlnirea lui Putin cu Poroșenko, în Franța, constituie o recunoaștere de facto a noului lider al Ucrainei". Ziarul rus Izvestia se referă la întâlnirea dintre ministrul de externe rus și omologul său american care au convenit că "Ucraina trebuie să devină o punte între Est și Vest, nu un simplu 'pion'", după cum citim în cotidianul moscovit. Președintele Putin a avut convorbiri particulare și cu președintele Obama, care s-a întâlnit și el cu viitorul șef al statului ucrainean, evidențiază New York Times. "Părțile angajate în conflictul violent din estul Europei au încercat să atenueze demonstrația de forță geopolitică ce a zdruncinat ordinea ulterioară Războiului rece", apreciază ziarul new-yorkez.

Totuși, Wall Street Journal atenționează că, pe teren, Ucraina pierde tot mai mult controlul asupra graniței sale cu Rusia, ca urmare a atacurilor susținute ale luptătorilor separatiști. Dincolo de conflictele mai vechi sau mai noi, Le Monde pune o întrebare: "În care oraș european se respiră cel mai bine?" - iar răspunsul, surprinzător poate, este că cel mai curat aer urban de pe Bătrânul Continent se găsește în... orașul Cluj-Napoca din România! Totuși, asociația care a realizat clasamentul precizează că "acest municipiu cu 324.000 de locuitori nu este dotat decât cu două instalații de detectare care nu măsoară particulele fine, în vreme ce Berlinul care dispune de o rețea de 48 de stații de detectare, se plasează abia pe locul... 65 din 100".

(Adriana Buzoianu)



Agenția RADOR - 7.06.2014 9:59