"Summitul G-7 a conturat și impus noi condiții Rusiei" - scrie "Wall Street Journal" și atrage atenția că, "dacă cerințele nu vor fi satisfăcute, ar putea fi adoptate sancțiuni care vor lovi sectoare vitale ale economiei Rusiei". Cu toate acestea, continuă ziarul, "există unele indicii care arată că Rusia ar putea atenua presiunile asupra Kievului, după alegerile prezidențiale care au avut loc la 25 mai în Ucraina. În plus, Moscova și-a retras majoritatea trupelor din apropierea frontierelor ruso-ucrainene" - mai scrie publicația.
Liderii statelor membre ale G-7 întrevăd un moment de oportunitate pentru soluționarea crizei din Ucraina - confirmă și "EU Observer". Potrivit ziarului european, "un semn bun este faptul că președintele rus, Vladimir Putin, a acceptat să fie fotografiat alături de președintele ales al Ucrainei, Petro Poroșenko. Un al doilea moment de bun augur a fost subliniat de cancelarul german, Angela Merkel, care a declarat că ultima decizie a lui Putin - aceea de a-și retrimite ambasadorul în Ucraina pentru a participa la ceremonia de învestire a președintelui Poroșenko - este, de asemenea, un semn bun".În același ton, dar referindu-se la evenimentele de astăzi de la Paris, "Le Monde" notează: "Dincolo de semnificația manifestărilor de azi, invitarea președintelui ales al Ucrainei, la celebrările Zilei D are o semnificația simbolică multiplă: în primul rând, Franța recunoaște participarea și sacrificiul soldaților ucraineni în cel de-al Doilea Război Mondial. Pe de altă parte, Franța recunoaște un nou președinte ales al Ucrainei" - conchide "Le Monde".
Comentând declarațiile președintelui Obama de la finalul summitului G-7 referitor la posibilitățile NATO de a-și îmbunătăți prezența la granițele estice și de a crea eventuale baze permanente, ziarul britanic "Financial Times" apreciază că "instalarea unor asemenea baze impune cheltuieli mari, atât pentru țara-gazdă cât și pentru țările furnizoare de forțe, mai ales într-un moment al bugetelor militare de austeritate".În acest context, "Washington Post" scrie despre vizita secretarului american al apărării, Chuck Hagel, în România, unde a inspectat crucișătorul american USS Vella Gulf, staționat în Marea Neagră. Vasul este echipat cu sistem de apărare cu rachete Aegis și face parte din contingentul militar american permanent amplasat aici încă de la mijlocul lunii martie. "În deceniul care a trecut de la aderarea sa la NATO, România s-a aflat printre cei mai ardenți membri ai Alianței Nord Atlantice, trimițând trupe în Irak și în Afganistan. Ministrul român al apărării, Mircea Dușa, a precizat că guvernul său va spori bugetul apărării la 2% din PIB până în 2016, devenind astfel unul din puținele guverne ale unor state membre NATO care se conformează țintelor impuse de Alianță" - mai scrie "Washington Post".
"Situația din Ucraina scoate în evidență și necesitatea unei mai mari securități energetice, cu reducerea riscurilor mai ales prin diversificarea surselor" - notează ziarul sârb "Blic", citând declarațiile președintelui SUA la finalul summitului G-7. "Serbia nu intenționează să amâne construcția gazoductului South Stream - și la fel sunt și celelalte state ale UE incluse în proiect" - punctează publicația. "Pentru Serbia, South Stream este un proiect important la care participă Bulgaria, Ungaria, Grecia, Italia, Slovenia și Austria" - adaugă "Blic".Consemnăm și o informație apărută în același cotidianul, în care se anunță că săptămâna viitoare, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va face o vizită la Belgrad, având ca obiectiv "analiza gradului de realizare a proiectelor convenite anterior între Moscova și Serbia, precum și stabilirea de noi repere în cadrul relațiilor bilaterale."
(Magda Baciu)