Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Joi, 5 iunie 2014

De Ziua Libertății Poloniei, semnificând cei 25 de ani parcurși de această țară de la primele alegeri libere, gest prin care țara s-a rupt de blocul sovietic, președintele SUA a rostit un discurs în care a adus un omagiu luptătorilor polonezi.

Obama a promis că va apăra libertatea în Europa și că va sprijini mișcarea democratică la nivel mondial - scrie "Washington post". Publicația atrage atenția că - cităm: "chiar dacă susține că 'zilele imperiilor și ale sferelor de influență au luat sfârșit', SUA se confruntă în continuare cu o superputere care în ultimul secol a exersat războiul geopolitic". "Obama promite că va apăra țările de la marginea Europei" - titrează "Wall Street Journal". "El Pais" notează că "NATO își va accentua prezența în estul Europei, dar fără trupe staționare". Ziarul spaniol precizează că "Germania, Danemarca și Polonia și-au anunțat deja hotărârea de a consolida cartierul general de la Szczecin din Polonia". "Vor fi revizuite planurile privind contingentele care asigură, în caz de criză, desfășurarea rapidă a unei puternice forțe de luptă. În plus, pentru a face mai credibile aceste planuri, NATO prevede multiplicarea exercițiilor sale în estul Europei, pregătirea infrastructurilor și dispunerea în teren a materialului necesar pentru echiparea lor, precum și menținerea unei rotații periodice a unităților", mai scrie ziarul spaniol.

"Corriere della sera" subliniază că, "între timp, președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni mâine cu cancelarul german Angela Merkel în Normandia, pentru a participa la manifestările prilejuite de împlinirea a 70 ani de la debarcarea Aliaților". "Într-o convorbire telefonică, Putin și Merkel s-au declarat în favoarea elaborării de măsuri coordonate pentru aplanarea crizei din Ucraina și au discutat despre negocierile Rusia-Ucraina-UE cu privire la livrările de gaz rusesc" - mai scrie "Corriere della sera".

În acest context, miniștrii apărării reuniți sub egida Consiliului NATO-Rusia, discută consecințele pe termen lung ale crizei din Ucraina - scrie "Nezavisimaia Gazeta". Citat de ziarul moscovit, Alexsandr Grușko, ambasadorul Rusiei la NATO, a precizat: "Scopul reuniunii constă în discutarea situației securității din Ucraina, în sensul că nici NATO, nici Consiliul NATO-Rusia nu au niciun rol politic. Însă, la frontierele Rusiei, răbufnește războiul și noi am considerat necesar să folosim toate oportunitățile pentru a pune capăt violențelor".

În estul Ucrainei au continuat violențele - scrie "Kyiv Post". Ziarul ucrainean informează că "forțele guvernamentale depun eforturi pentru a controla situația în Slaviansk, luptând împotriva separatiștilor pro-ruși, înarmați cu armament greu". Ziarul mai scrie că, ieri, conducerea de la Kiev a declarat că analizează posibilitatea impunerii legii marțiale în estul țării.

25 de ani de la evenimentele sângeroase din Piața Tienanmen. "A fost o zi tăcută în Piața Tienanmen" - scrie 'Washington Post" și adaugă că "singurul semn al evenimentelor petrecute în 1989 au fost patrulele de poliție staționate în piață și în jurul acesteia. "Tacticile represive ale conducerii de la Beijing s-au manifestat în acest an mai devreme și au fost extrem de extinse, semn că evenimentele respective reprezintă, în viziunea partidului conducător, o amenințare persistentă", conchide ziarul.

(Magda Baciu)Agenția RADOR - 5.06.2014 9:40