Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE -Luni, 2 iunie 2014

Eliberarea singurului prizonier de război american din Afganistan ține capul de afiș în presa din Statele Unite, în timp ce ziarele din Marea Britanie avertizează că Regatul Unit nu va accepta numirea luxembourghezului Juncker în fruntea Comisiei Europene. Tema care se menține însă în atenția tuturor marilor cotidiene internaționale este situația din Ucraina și relațiile dintre Rusia și Occident. "Luat prizonier cu câțiva ani în urmă, sergentul Bergdahl a fost eliberat în schimbul a cinci prizonieri talibani aflați în centrul de detenție de la Guantanamo", scrie New York Times. Același cotidian notează că tatăl prizonierului de război american "s-a luptat timp de cinci ani la Washington pentru a obține eliberarea fiului său". Washington Post evidențiază însă că "legislatorii republicani și-au exprimat preocuparea în legătură cu eliberarea unor 'teroriști înrăiți' în schimbul unui prizonier de război, fără notificarea Congresului". Același oficios de la Washington avertizează că este posibil ca "aranjamentul să amenințe siguranța altor americani". Totuși, The Guardian opinează că "eliberarea soldatului american reînvie speranțele legate de procesul de pace afgan". "Este posibil ca acordul să reprezinte un impuls pentru talibanii moderați, care sunt favorabili unei încercări de negociere a sfârșitului războiului, în disputa cu dogmaticii care nu vor decât să continue luptele", explică publicația londoneză.

Ziarele europene continuă să scrie despre cursa pentru desemnarea viitorului șef al Comisiei Europene. Premierul britanic David Cameron atenționează că Regatul Unit s-ar putea retrage din Uniunea Europeană în cazul în care luxembourghezul Juncker ar ajunge președintele Comisiei Europene, relatează The Sunday Times. Însă Financial Times ne liniștește: "Downing Street neagă un referendum anticipat" în privința apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană. Iar Le Monde notează că Juncker este "încrezător" în șansele de a ajunge în fruntea Comisiei Europene, în pofida reticenței președintelui francez Hollande și premierului britanic Cameron.

Și în timp ce liderii europeni nu reușesc încă să se înțeleagă asupra unui candidat pentru șefia Comisiei de la Bruxelles, Le Figaro scrie despre "strategia eurasiatică a lui Vladimir Putin", menită a crea o contrapondere orientală la Uniunea Europeană. Constituirea Uniunii Eurastiatice "marchează o nouă etapă a integrării economice", cu participarea Rusiei, Kazahstanului și Belarus, punctează cotidianul Nezavisimaia Gazeta și evidențiază că Armenia ar putea fi primită în viitorul apropiat, iar Kîrgîzstanul i-ar putea urma. În orice caz, Der Spiegel constată că, în pofida războiului din Ucraina, încercarea Kremlinului de a schimba percepția lumii despre Rusia pare a fi încununată de succes. Cu ajutorul unor agenții media subvenționate de guvernul rus, "Vladimir Putin a câștigat războiul propagandistic pentru Ucraina și Occidentul este scindat", conchide publicația germană. Iar Wall Street Journal confirmă: "Aliații occidentali sunt îngrijorați de reorientarea Bulgariei spre est" sub influența Moscovei. O schimbare a direcției Sofiei spre est ar putea submina eforturile Uniunii Europene și ale Statelor Unite de a stabili un front unit în fața președintelui Putin, în timp ce Rusia încearcă să-și reafirme influența în Ucraina și în alte republici foste sovietice", explică Wall Street Journal. În alt registru, Washington Post relatează despre discursul ținut de Prințul Charles în fața studenților de la Universitatea București, înainte de a primi titlul de Doctor Honoris Causa al instituției de învățământ superior. Fermecat de frumusețile naturale ale României, Prințul i-a îndemnat pe români să păstreze tradițiile rurale, spunând că aceasta ar putea "aduce beneficii financiare uriașe" țării noastre, menționează Washington Post.

(Adriana Buzoianu, RADOR)



Agenția RADOR - 2.06.2014 8:29