Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 31 mai 2014

Competiții și dispute aprinse după încheierea alegerilor europarlamentare. Noul Parlament European va trebui să îl aleagă pe viitorul președinte al Comisiei Europene - scrie "The Guardian". "Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și-a folosit toate puterile pentru a-l promova pe fostul premier al Luxembourgului, Jean-Claude Juncker, în postura de viitor lider al Comisiei Europene. Marea Britanie, Ungaria și Suedia se opun lui Juncker și pledează pentru un candidat mai reformist" - mai scrie "The Guardian". "Atâta lucru este evident: europenii îl vor pe Juncker" - se aventurează tabloidul german "Bild".

Tensiunile politice generează tensiuni economice. Gazprom critică Uniunea Europeană în privința gazoductului South Stream - scrie "Financial Times" și punctează - cităm: "în centrul disputei dintre Rusia și UE se află Bulgaria". De altfel, "și Grecia vrea ca viitoarea conductă să treacă prin teritoriul său" - scrie ziarul bulgar "Duma".

"Recentul acord de uniune economică semnat de Rusia cu Belarus și Kazahstan este un stimulent la competitivitate pentru Uniunea Europeană și un semnal de trezire pentru SUA" - opinează "Russia Today". Publicația rusă reamintește că acordul, care va intra în vigoare în ianuarie 2015, va tăia barierele comerciale dintre cele trei țări, realizând astfel cea mai mare piață comună în spațiul fost sovietic. Situația la granița ruso-ucraineană rămâne tensionată. Rusia și-a retras cea mai mare parte a trupelor sale de la granițele cu Ucraina, susțin oficialii de la Pentagon, citați de "New York Times". Cu toate acestea, continuă ziarul american, "aproximativ șapte batalioane de militari ruși rămân pe poziții". "Chiar dacă toate trupele rusești vor fi retrase de la granița cu Ucraina, Occidentul tot nu va fi satisfăcut, pentru că Rusia deține în continuare Crimeea", comentează publicația.

Același cotidian publică un articol în care analizează noua strategie a SUA privind lupta împotriva terorismului. Referindu-se la ultimul discurs al președintelui Obama, ziarul notează: "În toiul războaielor din Irak și Afganistan, armata SUA a operat zeci de atacuri împotriva Al-Qaida și a altor extremiști și a utilizat comandouri sprijinite de elicoptere de asalt. Acum, însă, forțele americane schimbă tactica și se bazează în principal pe forțele indigene, la care SUA nu au decât un rol combatant limitat". Președintele Obama a propus crearea unui fond de aproximativ 5 miliarde de dolari pentru "a sprijini țările partenere în acțiunile militare". Citându-l pe secretarul american al apărării, Chuck Hagel, "New York Times" conchide: "Avem de-a face cu rețele, și nu numai rețele regionale, ci și rețele globale teroriste. Acesta e motivul pentru care ar fi cu mult mai folositor să ne unim cu toții eforturile în lupta împotriva terorismului".

O nouă strategie a Alianței Nord Atlantice a fost subliniată de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare NATO, desfășurată la Vilnius. După ce a pledat pentru necesitatea creșterii investițiilor în apărare ale unor țări, între care și România, secretarul general NATO a relevat noile circumstanțe geopolitice ale strategiei de apărare a Alianței. „Criza din Ucraina demonstrează foarte clar de ce apărarea este importantă și de ce este important să investim în apărare” - a afirmat Rasmussen, citat de "newsmilitary". "Contribuția fiecărui aliat este la fel de însemnată. Unul pentru toți, toți pentru unul. 28 pentru 28. Aceasta este adevărata solidaritate în acțiune".

(Magda Baciu)



Agenția RADOR - 31.05.2014 10:50