Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Vineri, 30 mai 2014

Rusia strânge rândurile în sfera sa de influență, Europa caută soluții la dependența energetică față de Moscova, iar scena politică europeană se află încă sub efectul alegerilor europarlamentare, constată presa internațională.

Rusia, Belarusul și Kazahstanul au semnat tratatul istoric al Uniunii Euroasiatice care va deveni cea mai mare piață comună din sfera ex-sovietică, fără bariere economice și cuprinzând peste 170 de milioane de oameni ce vor avea dreptul să muncească liber pe această piață, anunță Russia Today. "Oaspetele lipsă" de la acest eveniment este însă Ucraina, a cărei pierdere din sfera ex-sovietică a însemnat "dangătul de moarte" al Uniunii Euroasiatice, observă New York Times. Demersul actual este o imitație pală a ceea ce se dorise la început, adică versiunea estică a Uniunii Europene, și devine doar o modalitate prin care Moscova arată că se orientează spre Asia și că sancțiunile impuse de Occident după anexarea Crimeii nu vor avea succes în izolarea Rusiei, mai comentează cotidianul american. Agenția rusă Itar-Tass insistă însă asupra atuurilor acestei uniuni, cel mai important fiind, desigur, cel energetic: cele trei state înseamnă împreună a cincea parte din rezervele mondiale de gaze și aproape 15% din rezervele de petrol, după cum a subliniat însuși președintele Putin.

Problema energetică rămâne o preocupare pentru Uniunea Europeană care, potrivit Euobserver, elaborează planuri pentru reducerea dependenței față de Rusia. Însă, după cum remarcă ziarul bulgar Dnevnik, statele din Europa de Sud-Est ar fi cele mai afectate în cazul întreruperii livrărilor de gaz rusesc via Ucraina. De aceea, Bulgaria insistă asupra construirii conductei South Stream, dar riscă să intre în conflict cu Bruxelles-ul. Potrivit ziarului Kapital, Comisia Europeană cere oprirea acestui proiect, susținând că acordul dintre Sofia și Moscova contravine regulilor europene, iar conducta nu contribuie la diversificarea surselor energetice, pentru că aduce în Europa tot gaz rusesc. Noua strategie privind securitatea energetică propusă de UE va urmări să stabilească legături cu noi state partenere și noi trasee de livrare, spre exemplu, dinspre Marea Caspică, dar și să dezvolte centrul de distribuire a gazului în Marea Mediterană și să creească livrările de gaz lichefiat, mai scrie cotidianul bulgar Kapital.

Alegerile europarlamentare continuă să producă valuri pe scena politică. În Franța, scorul istoric înregistrat de Frontul Național a fost contestat joi de tineri din mai multe orașe care au organizat un marș de protest față de ascensiunea extremei drepte, scrie Le Figaro. În acest timp, potrivit EuObserver, lidera formațiunii, Marine Le Pen, încearcă să găsească aliați pentru a forma un grup de extremă-dreaptă în Parlamentul European. Principalul politician curtat este euroscepticul britanic Nigel Farage care însă, potrivit The Telegraph, evită să răspundă avansurilor lui Le Pen, considerând că în ciuda opiniilor comune asupra pericolelor imigrației în masă, Frontul Național adoptă totuși o linie mult prea dură. Nigel Farage continuă însă să aibă o "problemă imensă" cu România, constată CNBC, preluând ultimele declarații ale acestuia: "Nu am o problemă cu românii. Am o imensă problemă cu România". Liderul UKIP riscă astfel să le dea și mai multă apă la moară celor care acuză partidul eurosceptic britanic că este rasist, comentează CNBC. Daily Express observă că, la rândul ei, România lansează o campanie împotriva Ukip, invitându-i pe britanici să cunoască adevărul despre România și prezentându-le motive pentru care România este un loc minunat unde te poți stabili dacă ești britanic. Ideea pare a fi întărită zilele acestea de vizita prințului Charles în Transilvania, o regiune față de care acesta și-a manifestat în diverse ocazii o atracție specială, notează cotidianul spaniol La Vanguardia.

(Carolina Ciulu)



Agenția RADOR - 30.05.2014 9:13