Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Joi, 29 mai 2014

Uniunea Europeană după alegeri, politica externă a Statelor Unite și criza din Ucraina sunt în atenția presei internaționale.

Obama prezintă o nouă abordare în politica externă americană, relatează Washington Post și evidențiază că aceasta include "o inițiativă globală de combatere a terorismului și susținerea unui echilibru între intervenționism și implicare". "Obama propune o politică externă musculoasă, dar nu militaristă", titrează New York Times. În concepția liderului de la Casa Albă, "Statele Unite pot continua să joace un rol vital pe scena internațională, fără a recurge la forță unilateral sau a se retrage în izolaționism", rezumă cotidianul new-yorkez, iar Wall Street Journal reține angajamentul față de o angajare mai profundă în Siria. Din Belgia, Le Soir constată că "Obama vrea să păstreze 9.800 de militari americani în Afganistan în 2015, retragerea totală a forțelor Statelor Unite fiind prevăzută pentru 2016".

Același cotidian de la Bruxelles evidențiază că "unii conducători europeni sunt ostili desemnării lui Juncker în fruntea Comisiei Europene, luxembourghezul fiind un om al trecutului și neputând încarna în mod optim schimbarea. "Dezacord la summitul european privind reorientarea Europei", conchide Le Monde. În procesul alegerii unui nou președinte al Comisiei, punctează EUObserver, "nimic nu va evidenția mai clar distanța dintre Uniune și alegători", decât o prelungire cu câteva luni a ciorovăielilor, în loc să se adopte un răspuns care să "arate că Bruxelles-ul ascultă ce are de spus majoritatea electoratului, care ori crede că este nevoie de o schimbare, ori că UE pur și simplu nu merită efortul de a se deplasa la urne".

Pe lângă articolele care se referă la rezultatul obținut de extrema dreaptă franceză, cotidianele pariziene scriu și despre criza din Ucraina. Liberation anunță că președintele Hollande l-a invitat pe președintele nou-ales al Ucrainei, Petr Poroșenko la ceremoniile care vor comemora Debarcarea aliaților în Normandia, la 6 iunie, marcând astfel "susținerea pentru noul șef al statului ucrainean". La același eveniment este invitat și liderul de la Kremlin, notează același cotidian francez. The Guardian scrie că "președinții Rusiei și Franței vor discuta la Paris despre criza din Ucraina", în cursul primei vizite pe care Vladimir Putin o va face de la anexarea Crimeii. Oricum, învingătorul alegerilor prezidențiale din Ucraina susține că "are nevoie de un răgaz înainte de a se angaja în privința unui acord economic și politic major cu Uniunea Europeană", citim în Wall Street Journal. Iar de la Moscova, ziarul Kommersant este de părere că "prin centrul Ucrainei ar putea trece o nouă frontieră vamală". Cotidianul moscovit evidențiază că Rusia nu se grăbește să recunoască rezultatul alegerilor din Ucraina, care au "legitimat scindarea" acestei țări, potrivit consilierului președintelui Putin. Pentru reglementarea crizei, Moscova propune "federalizarea țării prin separarea sa în două părți care să aparțină la două regimuri comerciale diferite", în care estul să adere la Uniunea vamală și ulterior la Uniunea economică eurasiatică, precizează Kommersant.

(Adriana Buzoianu)



Agenția RADOR - 29.05.2014 9:16