Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Miercuri, 28 mai 2014

Liderii europeni comentează încă rezultatele alegerilor. Președintele francez Francois Hollande crede că acestea reflectă "neîncrederea în Europa și teama de declin", reține Le Monde. O retorică reformistă aduce premierul britanic David Cameron, îngrijorat de victoria formațiunii anti-europene și anti-imigrație UKIP, adaugă The Independent. Deși prezența la urne a fost scăzută în multe țări, iar partidele populiste au obținut scoruri semnificative, alegerile europene au o importanță istorică, apreciază Der Spiegel, deoarece au mutat balanța puterii în Europa în favoarea alegătorilor. În schimb, Stratfor crede că aceste alegeri au slăbit Uniunea Europeană și subliniază că viitorul Parlament va trebui să lupte pentru a-și apăra rolul, pe fondul fragmentării politice. Liderii grupurilor politice din Parlamentul European l-au desemnat pe candidatul Partidului Popular European, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, să încerce să obțină sprijinul majorității necesare pentru a prezida Comisia Europeană, anunță EUObserver. Va exista tentația ca implicațiile acestui vot să fie îngropate pentru încă cinci ani, opinează The Wall Street Journal. Dar, dacă șomajul în rândul tinerilor va rămâne la 25% în Franța și la 57% în Spania, aceste alegeri nu vor reprezenta decât începutul unui nou capitol urât al civilizației europene, adaugă ziarul american.

Singurii care au votat la acest sfârșit de săptămână cu un entuziasm sincer pentru Europa au fost ucrainenii, crede The Guardian. Cu excepția regiunilor perturbate din est, ei au ieșit la vot pentru a-l susține la președinție pe Petro Poroșenko, care și-a evidențiat credința în Uniunea Europeană. E posibil ca Ucraina să fi trecut de răscruce. Invazia este deja o amenințare trecută, federalizarea extremă dorită de Rusia înainte a început să se disipeze ca idee, iar separatiștii din est par să fie pe cont propriu mai mult ca înainte. Poate că ne reîntoarcem spre o situație mai "normală", în care Moscova va mai deține pârghii serioase pentru influențarea Ucrainei, mai ales prin controlul ei asupra fluxului și prețului gazelor, dar va accepta, fie și pe moment, ideea că țara a făcut o alegere europeană, nu una eurasiatică, analizează The Guardian. Moscova este dispusă să răspundă în instanță la sesizarea făcută de Ucraina cu privire la anexarea peninsulei Crimeea la Rusia, informează Eho Moskvî, precizând: Rusia se așteaptă la acești pași întreprinși de Ucraina în ceea ce privește Crimeea, dar noul președinte ucrainean ar trebui ca în momentul de față să se gândească la cu totul altceva.

Rusia și Kazahstanul creează un sistem comun de apărare aeriană, anunță The Moscow Times. Kazahstanul a ratificat un decret de creare a unui sistem de apărare comun cu Rusia care să întărească alianța militară între cele două state. Rusia va asigura Kazahstanului cinci divizii de sisteme de rachete S-300PS, gratuit. În afară de Kazahstan, Rusia are deja sisteme unificate de apărare antirachetă cu Belarus, și așteaptă să participe și Armenia, Uzbekistan și Tadjikistan, amintește Moscow Times. Într-o analiză făcută în urma vizitei în România a vicepreședintelui american Joe Biden, Stratfor subliniază preocuparea Bucureștiului pentru evoluțiile din Ucraina și modul în care UE, NATO și SUA vor sprijini România. Intenția americană în acest moment este de a menține o Ucraină independentă, pro-occidentală. Dar, oricare ar fi fost intențiile inițiale, americanii își dau seama că amenințarea rusească în Ucraina este permanentă și că, indiferent ce se întâmplă în Ucraina, se poate extinde la țări ca România, care contează în mod special pentru ruși, grație ieșirii la Marea Neagră și a potențialului de a produce hidrocarburi, inclusiv petrol. Punctul de vedere românesc este că rușii își extind influența în întreaga regiune și fac asta utilizându-și serviciile de informații, pentru a încerca să manipuleze procesul politic, comentează Stratfor.

(Cristina Zaharia)Agenția RADOR - 28.05.2014 11:12