România - Mediu
RSS România - Mediu

Specii rare de plante în Parcul Național Munții Rodnei

Specii rare de plante în Parcul Național Munții Rodnei

Administratia Parcului Național Munții Rodnei (PNMR) și-a propus, anul acesta, să aducă acasă, în zona Vârfului Corognis, o specie de plantă rară, care a dispărut încă de acum o sută de ani. Este vorba de una dintre "fetițele lui Moș Porcius", botanistul năsăudean care a descoperit-o în 1856 în timpul peregrinărilor sale prin munți. Administrația Parcului Național Munții Rodnei și-a propus, anul acesta, să reintroducă în Munții Rodnei specia de plantă "Saussurea porcii", care a fost descrisă în studiul de fundamentare pentru declararea PNMR, iar în prezent nu mai este semnalată.

De altfel, în ultima sută de ani, floarea nu a mai răsărit în munții noștri. În anul 1856 botanistul Florian Porcius, în una dintre numeroasele sale peregrinări prin Munții Rodnei, a descoperit în apropierea Vârfului Corongis floarea rara care se deosebea de celelalte două specii cunoscute din Carpații sud-estici, în principal prin tulpina lată aripată. Planta însă a fost afectată de pasunatul intens din zona. Ea a mai fost semnalată, pâna la începutul secolului XX, doar în câteva locuri din Munții Rodnei. Ulterior a dispărut. În schimb poate fi văzută în Carpații Ucrainei.

Planta face parte din categoria "fetițelor lui Mos Porcius", alături de Talpa ursului (Heracleum carpathicum), și relictul glaciar Polysschemone nivalis. Specialistii APNMR sunt decisi ca să aducă din Ucraina floarea și să o cultive o perioadă in vitro, după care să o reintroduca în vechiul ei habitat. Anul acesta se va face un studiu de prefazibilitate pe baza informațiilor colectate în anul 2013 - informează corespondentul RRA, Cristiana Sabău.



Agenția RADOR - 18.03.2014 17:35