De-a lungul a peste 40 de ani, Convenția Ramsar a promovat conservarea și utilizarea rațională a zonelor umede, atât prin acțiuni la nivel local și național, cât și prin cooperare internațională, pentru susținerea diverselor avantaje socio-economice aduse de zonele umede oamenilor de pe întregul glob. Aceste beneficii, precum sursele de apa dulce, hrană, lemne de foc, protecție împotriva furtunilor, purificarea apei și controlarea inundațiilor, sunt indispensabile pentru bunăstarea omenirii.
România a aderat în 1991 la Convenția asupra Zonelor Umede de Importanță Internațională. Din 1991, țara noastră a desemnat 19 zone umede de importanță internatională sau situri Ramsar, cu o suprafață totală de 1.158.448 hectare, după cum urmează:1991: Delta Dunării;
2001: Insula Mică a Brăilei;2006: Complexul Piscicol Dumbrăvița, Lacul Techirghiol, Lunca Mureșului;
2011: Parcul Natural Comana, Parcul Natural Porțile de Fier, Tinovul Poiana Stampei;2012: Bistreț, Iezerul Călărași, Confluența Olt-Dunăre, Suhaia;
2013: Blahnița, Brațul Borcea, Calafat-Ciuperceni-Dunăre, Canaralele de la Hârșova,Ostroavele Dunării-Bugeac-Iortmac, Confluența Jiu-Dunăre, Dunărea Veche-Brațul Măcin, Bistreț, Suhaia și Iezerul Călărași sunt situri Ramsar transfrontaliere, managementul lor realizându-se prin colaborarea autoritătilor în domeniu din România și Bulgaria.
Dintre toate zonele umede desemnate în România, Lacul Techirghiol este singura zonă unde Administrația Națională ”Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, este partener la custodia ariei naturale protejate, participând la activitățile de protecție și management ale zonei umede.În România, Administrația Națională ”Apele Române” sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede, iar tema din acest an, “Zonele umede și Agricultura”, atrage atenția asupra unui alt rol al acestor zone și anume, acela de infrastructură naturală ce susține agricultura, se arată într-un comunicat ANAR. Potrivit reprezentanților ANAR, zonele umede, considerate până nu demult drept pământuri sterile din punct de vedere agricol, aduc de fapt soluri fertile și apa de bună calitate agriculturii. Cu noile metode de cultură agricolă, zonele umede pot deveni productive, asigurând hrana oamenilor, se mai arată în comunicatul ANAR.
Tot ANAR informează că în ceea ce privește statutul de protecție și conservare al acestora, datorită diversității biologice și pe baza criteriilor științifice, siturile Ramsar din România au fost desemnate atât parcuri naturale, rezervații naturale, situri Natura 2000 sau rezervații ale biosferei.Pentru marcarea aceluiași eveniment - Ziua Mondială a Zonelor Umede - Administrația Rezervației Biosferei “Delta Dunarii” (ARBDD) a publicat pe site-ul propriu, www.ddbra.ro, un material de informare privind valorile și beneficiile reprezentate de aceste zone. De asemenea, Centrele de Informare și Educație Ecologică din Tulcea, Sulina și Crișan vor aduce în atenția publicului importanța evenimentului de mediu, tema specifică acestui an - rolul zonelor umede în susținerea agriculturii.
După reînceperea cursurilor școlare, ARBDD va organiza o serie de activități de educație pentru mediu adresate elevilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ ale municipiului Tulcea și din perimetrul ARBDD.(Surse: http://www.green-report.ro/ http://www.gazetadeagricultura.info/)
Daniela Sîrbu