România - Mediu
RSS România - Mediu

România s-a înscris cu 43 de localități la Săptămâna europeană a mobilității

România s-a înscris cu 43 de localități la Săptămâna europeană a mobilității

O nouă ediție a Săptămânii europene a mobilității s-a lansat astăzi cu sprijinul Comisiei Europene. În acest an, 2000 de orașe vor participa la campanie, iar România s-a înscris cu 43 de localități. Desfășurată anul acesta sub sloganul "Aer curat. E decizia ta", săptămâna mobilității a fost gândită cu rolul de a încuraja autoritățile locale europene să invite cetățenii să încerce și alte modalități de deplasare în afara automobilului.

Joe Hannon, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru mediu, a declarat pentru Radio România că executivul european și-ar dori să vadă un număr cât mai mare de orașe care participă la campanie. El crede că aceasta depinde, însă de autoritățile locale, care ar trebui să introducă cât mai multe benzi pentru biciclete și mijloace de transport în comun.

Joe Hannon: Am ales în acest an tema calității aerului, pentru că ea a devenit una din marile probleme cu care se confruntă Europa astăzi. În jumătate din statele membre ale UE avem probleme majore în privința calității aerului respirat. Acest fapt generează boli cardiovasculare sau probleme respiratorii, precum astmul. În Uniunea Europeană se înregistrează peste 400 de mii de cazuri de deces din cauza poluării. Pe șoselele din Europa avem sute de milioane de mașini ce scot gaze de eșapament și noxe. Este o problemă cheie, pe care urbaniștii și transportatorii ar trebui să o rezolve.Radio România Actualități - 16.09.2013 16:53