România - Mediu
RSS România - Mediu

„Expediția Dunării” a ajuns în România

„Expediția Dunării” a ajuns în România

Pe 13 august 2013, 18 experți și oameni de știință din Europa au pornit de la izvoarele Dunării, la Regensburg, călătorind timp de două luni pe apele fluviului.

Aflată la cea de-a treia ediție, Expediția comună de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3) este cea mai mare expediție din lume care se desfășoară de-a lungul unui curs de apă. JDS3 își propune să strângă noi informații cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiți de monitorizarea desfășurată permanent de către toate țările riverane Dunării și, în același timp, are ca scop colectarea unor date ușor comparabile pentru tot cursul de apă.

Duminică, 8 septembrie, navele Expediției au intrat în România. Monitorizările vor continua pe tronsonul românesc al Dunării, privind starea ecologică și chimică a apei, sedimentelor, suspensiilor și biotei (totalitatea organismelor vii dintr-o anumită regiune - n.n.), prin efectuarea de analize la indicatorii biologici, fizico-chimici, hidromorfologici și microbiologici.

Echipa națională a României, formată din 20 de chimiști, biologi și ingineri, experți din cadrul Administrației Naționale ”Apele Române” , și-a început activitatea în paralel cu echipa internațională. Vor fi prelevate probe din cursul principal al Dunării, dar și din trei afluenți ai săi, respectiv Argeș, Siret și Prut. Expediția propriu-zisă se va încheia pe 25 septembrie, la Tulcea.

Pe 26 septembrie, va fi organizată, tot la Tulcea, o conferință de presă. Până în acest moment, și-au anunțat participarea la eveniment Lucia Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură și Vasile Pintilie, director general al A.N. Apele Române.

La sfârșitul expediției, fiecare țară va realiza un raport care va include rezultatele probelor obținute de echipa națională.

Pentru mediatizarea Expediției, Administrația Națională ‘Apele Române’ are ca parteneri media: Agenția Națională de Presă Agerpres, epochtimes.ro, Radio România Actualități, Știrile TVR.ro și revista de mediu Green Report.

(Surse: Green Report, Lupa Mea - Craiova, Cuvântul Libertății - Craiova, Oltenașul - Craiova)

Autor: Daniela SîrbuNRCU - 12.09.2013 13:52