Interviu
RSS Interviu

Interviu cu Florin Vieru, cel care la 14 ani apărea pe coperta revistei `Paris Match`, ca simbol al revoluției române din 1989

Interviu cu Florin Vieru, cel care la 14 ani apărea pe coperta revistei `Paris Match`, ca simbol al revoluției române din 1989

Realizator: Cu multă bucurie a fost întâmpinată schimbarea în satul Seleuș din comuna Daneș, din județul Mureș. Dragi ascultători, celebra revistă "Paris Match" publica în decembrie 1989 pe coperta numărului dedicat revoluției române o fotografie a unui copil înfășurat în steag, român liber, pe care l-au botezat "Gavroche al României". Vă amintiți, dragi ascultător, era vorba despre Florin Vieru, al nouălea copil al familiei, un băiat pe atunci de 14 ani, cu o figură încrâncenată ce exprima o teribilă dorință de schimbare. Florin venea înfășurat în imensul său steag tricolor din comuna Dobroiești, județul Ilfov. Cum a fost revoluția în comuna Dobroești, domnule Florin Vieru? Sunteți în direct.

Florin Vieru: Bună seara!

Realizator: Bună seara!

Florin Vieru: Revoluția în comuna Dobroești, așa cum s-a întâmplat și în toate localitățile, a început prin revoltarea oamenilor, devastarea cărților, portretelor, a tot ce era legat de acest sistem...

Realizator: De dictator, ce mai amintea de dictator a fost dat jos.

Florin Vieru: Da, a fost dat jos. Am mers cu toții, toți cetățenii din comună ne-am adunat în fața Primăriei și efectiv am devastat tot, tot ce era legat de acel sistem.

Realizator: Cum ați făcut rost de steagul cu ajutorul căruia ați devenit ulterior celebru?

Florin Vieru: Da, acest steag l-am luat chiar de pe Primărie, de pe Primăria comunei Dobroești. M-am urcat pe o cabină telefonică, care se afla foarte aproape de Primărie și primăria fiind foarte joasă, m-am urcat pe acea cabină, după aceea pe primărie și am reușit să iau steagul, să-l dau jos și să merg în Piața Revoluției cu el.

Realizator: Ați ajuns direct în Piața Revoluției, ați nimerit chiar în miezul revoluției, dar cum ați nimerit tocmai acolo, din Dobroești? Ce v-a mânat de acasă să jungeți până în mijlocul Bucureștiului?

Florin Vieru: Sigur, totul... Practic, ne-am adunat aproximativ 20 de cetățeni, aproximativ vreo 4-5 puști, copii între 15 și 18 ani...

Realizator: Toți din Dobroești.

Florin Vieru: Da, din comună, din Dobroești. Fiind foarte aproape de București, ne-a fost foarte ușor să ajungem undeva în zona Morarilor, pentru că este foarte aproape, este la aproximativ 2-3 km și de acolo și de acolo veneau mașinile de muncitori de la Granitul S.A., de la fosta fabrică "23 August" și ne-am urcat în acele camioane care se duceau spre Centru.

Realizator: Deci, când ați ajuns, pe 22, înțeleg?

Florin Vieru: Pe data de 22, la ora 11:00 aproximativ, 11:00 dimineața.

Realizator: Ați știut când v-au fotografiat cei de la "Paris Match"? V-au spus?

Florin Vieru: Nu, nu am știut, chiar nu mi-am dat seama când m-au fotografiat. Nu, nu mi-au spus.

Realizator: Și pe scurt, ce ați făcut la revoluție?

Florin Vieru: În primul rând, ne-au urcat în acel camioane care mergeau în coloană, am ajuns undeva aproape de Piața Rosetti, că de acolo nus e mai putea circula cu mașinile, am plecat pe jos și am mers în Piața Revoluției și acolo ne-am alăturat celor care se aflau și am strigat, am început să strigăm și noi tot felul de lozinci, "Jos Ceaușescu!", "Jos dictatura!"...

Realizator: Care v-a plăcut cel mai mult?

Florin Vieru: Sincer să fiu, în momentul acela toate îmi plăceau, le spuneam din suflet, le strigam din toată inima, din tot sufletul!

Realizator: Ce vroiați, schimbare, libertate?

Florin Vieru: Da. Vreau să vă spun că pe timpul lui Ceaușescu am dus o viață destul d egrea. Mă trezeam de dimineață, de la 4:00 de dimineață, de la 3:00 de dimineața să merg la coadă la pui sau, știu eu, o bucățică de carne și stăteam o zi și o noapte ca să reușesc să iau un kilogram de carne sau un pui. Și mi-am dat seama...

Realizator: Aceasta însemna, deci, comunismul, nu?

Florin Vieru: Da, mi-am dat seama ce înseamnă comunismul. Vă dați seama că în momentul când... numai când mă trezeam dimineața, nu vă mai spun când stăteam la coadă, că se călca lumea în picioare și multe, multe aspecte, pe care le știam, dar nu puteam să le spun, practic nu puteam să ne manifestăm, să le spunem, să vorbim, pentru că ne era frică, practic.

Realizator: Cați frați sunteți?

Florin Vieru: Zece.

Realizator: Zece frați suntem.

Realizator: Și dvs sunteți al nouălea copil?

Florin Vieru: Al nouălea.

Realizator: Mama știu că era teribil de îngrijorată că ați plecat de acasă de o zi și nu știa nimic.

Florin Vieru: Mama mea nici nu știa că eu am plecat la revoluție, ea era la serviciu în acea zi. A aflat după aceea. Practic, i-am spus și nu prea m-a luat în serios cand i-am spus că, într-adevăr, că am fost în Piața Revoluției.

Realizator: Când a văzut revista, ce a spus? V-a luat în serios atunci, a știu că ați fost acolo.

Florin Vieru: Da, atunci. În ommentul cand mi-a apărut fotografia la televizor și au dat acel anunț, "Cine cunoaște acest puști?" sau "Cine poate da detalii despre el?", abia atunci și-a dat seama... abia atunci a crezut practic că, într-adevăr, am fost și... atunci practic s-a luat de mine. Nu, pe ea n-o interesa poza, atunci s-a luat de mine și mi-a spus, "Nu-ți dai seama că puteai să mori, puteai să fii printre răniți, puteai să ajungi cine știe pe unde?".

Realizator: Pornind acum de la reproșul mamei, aș vrea să vă întreb cât a fost inconștiență specifică vârstei și cât curaj și nevoie de schimbare?

Florin Vieru: Eu nu cred că a fost inconștiență. În primul rând, vreau să vă spun că pe drumul de la Dobroești spre Morarilor veneau cetățeni care locuiau în aceeași comună și ne spuneau, "Nu mergeți în Centru pentru că se trage". Deci, ei deja știau, deci ne-au anunțat, știam despre ce este... Bine, nu știam chiar ce se întâmplă acolo, că nu vedeam cu ochii noștri. Dar să știți că deja se auzise ce se întâmpla în Centru.

Realizator: Ce ați făcut după Revoluție? Fotografia aceea celebră apărută în Paris Match v-a schimbat viața, v-a ajutat să, știu și eu, să aveți o evoluție profesională după cum vă doreați? Ce s-a întâmplat de atunci? Vă întreb, iată, acum, după 21 de ani.

Florin Vieru: Ce pot să vă spun? Atunci, în acel an, a fost o perioadă foarte frumoasă pentru mine, vă spun sincer, a fost o perioadă foarte frumoasă, pentru că eu imediat după ce s-au liniștit lucrurile, am fost în Franța și chiar am rămas uimit și credeți-mă, vă spun sincer, că nu credeam că există o asemenea țară și că unii oameni pot trăi în felul care am văzut cu ochii mei.

Realizator: Erați celebru deja, și în Franța, și în România, oamenii v-au văzut, fotografia respectivă a fost arătată și la televizor.

Florin Vieru: Într-adevăr, atunci a fost o perioadă de aproximativ un an de zile, când s-a scris foarte mult despre mine, când am fost căutat de foarte mulți ziariști, atât români cât și străini, iar după aceea am început să am o viață normală, să merg în continuare la școală, să fiu un om normal, un copil normal.

Realizator: Anul trecut știu că erați șomer. Acum ați găsit de lucru?

Florin Vieru: Nu, nu lucrez nici acum.

Realizator: Nu lucrați. Și cum vă descurcați?

Florin Vieru: Mulțumesc lui Dumnezeu, nu pot să spun că... Bine, bine. Mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos, mulțumesc lui Dumnezeu că nu mi s-a întâmplat absolut nimic la Revoluție, că nu am fost rănit și că nu mă chinui așa cum se chinuie alți oameni care știm prea bine prin ce zile și prin ce greutăți au trecut și faptul că ei se află într-un cărucior sau fără o mână sau fără un picior. Mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos. Nu lucrez la o firmă particulară sau la stat, dar vă spun sincer, lucrez pe cont propriu, pe unde pot.

Realizator: Pe unde găsiți.

Florin Vieru: Pe unde găsesc, da.

Realizator: Ce meserie aveți?

Florin Vieru: Am mai multe meserii.

Realizator: Am înțeles. Și vă duceți să lucrați acolo unde se poate.

Florin Vieru: Acolo unde sunt apreciat, acolo unde pot să îmi fac meseria așa cum trebuie.

Realizator: Dacă astăzi, să spunem, ați avea 14 ani, deci vârsta de atunci, dar mintea...

Florin Vieru: Vreau să vă spun ceva. Nu aveam 14 ani, aveam 15 ani la Revoluție.

Realizator: 14 spre 15, cumva, nu?

Florin Vieru: Nu, 15 împliniți.

Realizator: Bun. Deci dacă astăzi ați avea 15 ani, vârsta de atunci, dar mintea de acum, v-ați mai duce la Revoluție, dle Florin Vieru?

Florin Vieru: Sincer să fiu, nu m-aș mai duce și asta v-o puteam spune de a doua zi, imediat după ce am ajuns acasă. Practic, eu mi-am văzut moartea cu ochii. În acea zi, am spus că nu am să mai ajung acasă și că nu am să mai trăiesc.

Realizator: V-aș întreba cum s-a schimbat viața la Dobroești după Revoluție. Așa, pe scurt.

Florin Vieru: Din păcate, după cum știm cu toții, noi ne așteptam la cu totul și cu totul altceva. Ne așteptam la o adevărată democrație, la o adevărată libertate, la o viață mult mai bună, cu toții atunci, în momentele acelea, după ce a trecut Revoluția, ne așteptam la o viață mult mai bună. Mult mai ușoară.

Realizator: Mulțumim foarte mult că astăzi ați fost alături de noi la "Magazinul de vorbe" și vă urez Sărbători fericite! Știu că vă duceți acum să tăiați porcul. Vă pregătiți, aveți treabă.

Florin Vieru: Da, da, vă mulțumesc și dumneavoastră.

Realizator: Mulțumim tare mult.

Florin Vieru: La revedere, o seară plăcută!

Realizator: Împreună cu noi, dragi ascultători, a fost Florin Vieru, cel botezat "Gavroche al României" de celebra revistă Paris Match în decembrie 1989.



Agenția RADOR - 22.12.2010 19:13