Interviu
RSS Interviu

Copiii de la Corul Radio la aniversare

Realizator: Carmen Ionescu - Corul de Copii Radio este un brand foarte cunoscut. De fapt, despre cor știu atât copiii, cât și părinții și bunicii lor, dar poate că nu toată lumea îi cunoaște cu adevărat tradiția, pentru că, iată, duminică, marcați, printr-un spectacol extraordinar, 65 de ani de existență. Ce reprezintă, în opinia dumnevoastră, domnule Voicu Popescu, acest cor, în afara faptului că este o fabrică uriașă de talente și un izvor profund de sensibilitate și frumos?

Voicu Popescu, dirijorul Corului de copii Radio: Ați sintetizat foarte frumos ceea ce, de fapt, pe noi ne preocupă în mod constant. Sigur, Corul de Copii Radio este deja un brand, așa cum spuneați, este un nume în favoarea căruia trebuie să muncim toți cei care de-acum înainte venim aici, fie că venim în calitate de cântăreți, cum sunt copiii, fie în calitate de dirijori, pianiști sau altă activitate, cum ar fi instructori de canto sau profesori de mișcare și atitudine scenică. Deci, toți cei care venim în fața acestui cor, care de acum, vrând, nevrând, este o instituție, nu avem altceva de făcut decât să păstrăm această frumoasă tradiție. Sună simplu, dar este foarte complicat, pentru că această formație are deja valorile ei, are traseul ei, are zona ei de vizibilitate pe care trebuie s-o respectăm, trebuie să o menținem și, dacă se poate, să aducem și câte ceva în plus. De aceea, consider că misiunea noastră este extrem de dificilă, extrem de delicată, se muncește mult și, în același timp, sunt momente în care, trebuie să vă mărturisesc, după o repetiție mai puțin reușită, cum se mai întâmplă câteodată, în care ai senzația derizoriului, pentru că, practic, lucrăm cu efemerul… Ceea ce astăzi apare foarte solid, mâine poate să fie extrem, extrem de firav. Ceea ce este bun și frumos și mâine, același lucru, în aceleași condiții, poate să nu mai fie exact ceea ce ți-ai propus să fie. Și este o luptă continuă.

Realizator: De fapt, câți copii sunt în Corul Radio?

Voicu Popescu: În formula actuală, vom prezenta 44 de copii în scenă, vorbesc de formula de concert. Mai avem încă vreo zece copii care nu vor intra în această formulă, deși s-au pregătit, dar încă nu sunt la nivelul la care ar trebui să fie pentru un astfel de concert. Avem și o grupă pregătitoare, unde circa 30 de copii muncesc, așteaptă momentul să intre și ei în formula de concert. Este un proces destul de lent, care aduce copiii în mod treptat la nivelul la care ar trebuie să fie, pentru ca să poată funcționa în corul de concert.

Realizator: Presupunând că brusc aș redeveni copil, ce calități ar trebui să am și câți ani pentru a putea să sper că voi ajunge odată o stea a Corului de Copii Radio?

Voicu Popescu: Noi am avut stele care și-au început cariera și în clasa a IX-a, să zicem. Dacă asta a fost soarta lor - sigur, lucruri foarte rare - dar indicat este pentru un copil să vină la începutul ciclului școlar, pentru că atunci înțelege mult mai mult din ceea ce înseamnă disciplina într-un ansamblu și atunci trebuie să profităm de ceea ce școala îl ajută pe copil să înțeleagă. În primul rând, să fie capabil să reziste unui ciclu de pregătire intensiv, zicem noi, pentru că avem, practic, ore puține, două ore de repetiții în grupa pregătitoare. Săptămânal înseamnă destul de puțin, dar nici nu putem obține mai mult, pentru că există un efort considerabil și din partea părinților - să aducă copiii aici și să-i aștepte. Iată, impedimente care, sigur, există și de care trebuie să ținem cont atunci când începem acest lucru. Suntem în situația de a lua câteodată și copiii mai mici de clasa I, acolo unde vedem că sunt talente deosebite. În general, nu cultivăm ideea de vedetă pentru că la noi munca se face în echipă, se face în ideea omogenizării spirituale și muzicale, bineînțeles, pornind de la muzical la spiritual, în așa fel încât corul să fie ca un organism viu, capabil să rezolve orice problemă. Ne referim aici la faptul că misiunea noastră, câteodată, este și aceea de reprezentare internațională. Și atunci, noi, cei doi, care muncim cu această formație, eu și pianista, Camelia Chițibea, vă dați seama, că avem o răspundere foarte mare. În clipa în care ai urcat copiii în autocar sau în avion, i-ai luat din sânul familiei și i-ai dus undeva, în lume, acolo unde trebuie să și ai o bună reprezentație în concert, dar trebuie să știi exact ce se întâmplă cu fiecare copil, de la modul cum mănâncă până la modul cum se odihnește și, bineînțeles, cum se pregătește pentru concert.

Realizator: Vă mulțumesc pentru această călătorie în culise. Vom continua descoperirea secretelor Corului de Copii Radio vorbind cu patru patru fete frumoase. Tu ești cea mai micuță. Cum te numești și câți ani ai?

Cristiana Maria Anghel: Mă numesc Anghel Cristiana Maria, am 11 ani.

Realizator: De când ai început să cânți în Corul Radio?

Cristiana Maria Anghel: Sinceră să fiu, cred că eram în clasa I când am intrat la Grupa mică și a fost și este o experiență minunată și îmi place.

Realizator: Ai fi vrut să cânți într-un alt cor?

Cristiana Maria Anghel: Nu. Îmi place aici și vreau să cânt aici.

Realizator: Pentru că ești în grupa pregătitoare a corului, îți ținem pumnii și abia așteptăm să te vedem în concert.

Cristiana Maria Anghel: Mulțumesc mult.

Realizator: O să trecem la cea de-a doua fetiță, are zece ani și se numește Ana-Maria. Pentru tine ce înseamnă experiența din Corul Radio?

Ana-Maria: Mi se pare că aici am învățat cel mai bine să cânt - în afară de faptul că sunt la Școala de muzică -, am învățat cum să mă uit pe note, cum să le citesc și să cânt.

Realizator: Ce rol ai în acest cor?

Ana-Maria: Sunt la partida de sopran doi.

Realizator: Ce face un sopran doi într-un cor?

Ana-Maria: Nu știu cum să zic. Într-un fel, ținem echilibrul între voci.

Realizator: Clar, rolul vostru, într-adevăr, este foarte important. Care este cel mai frumos spectacol în care ai cântat până acum? Ana-Maria: Am avut un spectacol cu o piesă care se numea "Crăiasa zăpezii" și mi-au plăcut foarte mult armoniile din acea melodie și concertul, în general.

Realizator: Unde ați susținut acel concert ?

Ana-Maria: A fost aici, la Sala Radio.

Realizator: Mulțumesc. Continuăm cu a treia invitată. Este o artistă mai experimentată. Cum te numești?

Irina Grigorescu: Grigorescu Irina.

Realizator: De câți ani cânți în acest cor?

Irina Grigorescu: De nouă ani.

Realizator: Este mult. În fiecare săptămână îți găsești timp să vii până la Radio și să cânți?

Irina Grigorescu: Da. Până acum mi-am găsit timp și pentru școală și pentru cor. Îmbin utilul cu plăcutul.

Realizator: Cred că este o pasiune, dacă de nouă ani vii săptămână de săptămână aici. Cum ți-ai descoperit-o?

Irina Grigorescu: Sincer, am descoperit-o dintr-o greșeală. Am auzit la Școala de muzică, o fată mi-a spus să vin să încerc și eu, și am zis: de ce nu? Și o dată ce am venit, s-a transformat într-o pasiune, până la urmă.

Realizator: Sunt întâmplări simpatice care se întâmplă aici, la cor, în afară munca voastră neobosită, de aplauzele pe care vi le dăruim la fiecare reprezentanție? Ce se întâmplă atât de neobișnuit, atât de cald, încât vă convinge să rămâneți în casa noastră, în Casa Radio, atâția ani?

Irina Grigorescu: În primul rând se leagă prietenii foarte frumoase, pe care nu le poți clădi decât dacă faci parte dintr-o asemenea echipă. Realizator: Ați avut multe trnee internaționale. Ați cântat în multe țări. Poți să-mi dai câteva exemple?

Irina Grigorescua: De țări în care am cântat?

Realizator: Da.

Irina Grigorescu: Franța, Germania , Italia.

Realizator: Și cum este publicul de acolo, în comparație cu publicul pe care îl aveți, de exemplu, aici, la Sala Radio?

Irina Grigorescu: Mult mai cald, mult mai impresionabil.

Realizator: Deci reușiți să impresionați mai mult pe cei din afară.

Irina Grigorescu: Da.

Realizator: Poate și pentru faptul că aveți un stil mai special de a cânta?

Irina Grigorescu: Nu, nu cred. Cred că pur și simplu la ei este mult mai cultivată ideea de cultură muzicală, li se cultivă interesul pentru genul acesta de concerte.

Realizator: Mulțumesc. Trecem la ultima noastră invitată. Cum te numești?

Maria Ursică: Maria Ursică.

Realizator: De câți ani cânți în cor?

Maria Ursică: De mult mai mulți ani. De zece ani și un pic.

Realizator: De fapt, acum câți ani ai?

Maria Ursică: Eu am 18 ani. Am aterizat aici undeva în clasa IV-a și fiecare zi când am venit aici a fost o bucurie. Adică totdeauna mi-a plăcut să cânt și aici pur și simplu mi-am îndeplinit visul de a cânta și mi-am dezvoltat o grămadă de calități, pe care nu știam că le am.

Realizator: Este extraordinar. Sunt multe fete, poate mai tinere, de 14 - 15 ani, care adoră luminile rampei, dar într-un alt fel, poate cântând un gen muzical mai facil, poate îmbrăcându-se provocator. Ce părere ai despre aceste lucruri?

Maria Ursică: Da, fiecare cu ce îi place să cânte. Acum este o chestie de mod de exprimare, fiecare cum îi place să se exprime. Eu mă exprim mai bine într-o echipă, când simt că pun umărul la treabă și văd după aceea rezultatul. Mă simt foarte bine. Adică, da, și dacă aș cânta și singură ar fi o satisfacție, dar este mai bine cu ceilalți, în echipă. În plus, te ajută mai mult lucrul în echipă, nu te ajută numai pe moment, te ajută de-a lungul vieții.

Realizator: Ce calități trebuie să aibă un copil pentru a avea succes în Corul Radio? Am înțeles, sunteți o echipă, dar individual cum l-ai caracteriza ?

Maria Ursică: Ureche muzicală și o voce bună și multă dorință de a participa, de a pune umărul la treabă, dorința de a cânta, de a te exprima prin muzică.

Realizator: Ai deja 18 ani. Cum îți vezi drumul tău în viitorul apropiat?

Maria Ursică: În viitorul apropiat o să mă concentrez pe școală, deocamdată sunt a XII-a și o să trebuiască să susțin Bac-ul și mai departe, din păcate, nu o să urmez muzica, o să urmez arhitectura, adică acesta este drumul pe care vreau să îl urmez mai departe.

Realizator: O să rămână muzica întotdeauna ca un hobby?

Maria Ursică: Normal . Nu se poate altfel.



Agenția RADOR - 14.11.2010 13:02