Interviu
RSS Interviu

Gabriela Drăgan, directoarea Institutului European din România, invitată la `Apel matinal`

Gabriela Drăgan, directoarea Institutului European din România, invitată la `Apel matinal`
Gabriela Drăgan

Institutul European din România a lansat o nouă serie de studii de strategie și politici care ne pot ajuta să aflăm unde suntem și în ce direcție ar trebui s-o luăm. Trei dintre aceste studii se referă tocmai la domenii cu impact direct asupra noastră. Este vorba despre un studiu privind liberalizarea treptată a piețelor de energie electrică și gaz și impactul acestui proces asupra economiei românești, altul despre impactul liberei circulații a lucrătorilor români pe teritoriul Uniunii Europene și un studiu care cuprinde câteva surprize despre avantajele competitive ale României pe piața internă a Uniunii Europene. Unde ne aflăm și în ce direcție ar trebui s-o luăm, potrivit acestor studii, aflăm din interviul realizat de redactorul RRA, Carmen Gavrila cu directoarea Institutului European din România, Gabriela Drăgan.

Reporter: Avem în față o perioadă în care prețurile la energie electrică și gaze naturale vor crește în conformitate cu calendarul de liberalizare negociat de autoritățile românești. Ce spune studiul privind energia despre efectele acestei liberalizări și ce soluții propune?

Gabriela Drăgan: E un calendar destul de ambițios, cu niște termene precise: pentru consumatorii industriali, 2014; pentru consumatorii casnici, 2017-2018. Creșterile la energie electrică nu sunt foarte mari, la gaz însă sunt semnificative, cam de două ori și ceva până în 2018. Se atrage atenția în sudiu, pe de o parte, asupra faptului că respectivele creșteri se vor reflecta la nivelul consumatorilor industriali și în facturile acestora și, pe de altă parte, a faptului că acele creșteri de prețuri se vor reflecta și la nivelul consumatorilor individuali. Problema care este aici adusă în discuție este problema consumatorilor vulnerabili, fiind cei care nu vor avea suficiente venituri pentru a-și plăti factura la energie. Susținerea segmentului respectiv trebuie cuantificată, trebuie într-un fel sau altul susținută din niște resurse, resursele respective trebuie și ele identificate. Discuțiile, din păcate, în societatea românească nu sunt suficiente și pe problema asta, a creșterii prețurilor la energie, nu sunt încă foarte, foarte deschis asumate în discursul politic.

Reporter: Realitatea și studiile arată că nu a avut loc mult invocata mare migrație spre vest a muncitorilor români din 2014. Asta arată și studiul institutului dumneavoastră. Dar există o mențiune îngrijorătoare, și anume că începem să pierdem tot mai mulți muncitori calificați și specialiști.

Gabriela Drăgan: Cetățenii români mobili, lucrătorii sunt, analizele demonstrează în fapt, contributori neți la sistemele sociale din țările gazdă; cu alte cuvinte, cei care beneficiază de asistență socială sunt mai puțini decât cei care contribuie. Pe de altă parte, studiul vine și spune că și statele ofertante, precum România sau Bulgaria, au probleme pe care să le ridice la rândul lor, pentru că ceea ce putem constata este că pe de o parte poți înregistra creștere economică urmare a fluxurilor care acoperă anumite deficiențe structurale de pe piața muncii tale, iar pe de altă parte poți înregistra la rândul tău probleme, deficiențe structurale în anumite zone și studiul scoate în evidență faptul că în profilul migrantului român apar modificări: de la un migrant care era în principal cu o pregătire medie sau scăzută spre un migrant cu o pregătire medie sau ridicată. Studiul pune în evidență faptul că piața muncii în România nu este ofertantă, diferențele de venit între România și statele Uniunii Europene sunt încă foarte mari, ceea ce explică de ce dorința lucrătorilor români de a lucra într-un alt stat membru rămâne extrem de importantă.

Reporter: Aveți și un studiul interesant făcut pe zece ani privind competitivitatea României.

Gabriela Drăgan: Analiza este făcută îndeosebi din perspectiva exporturilor. Putem constata că din '89 până în 2013 la nivelul exporturilor s-au produs mutații pozitive, de la circa 10 miliarde exporturi în '89, în 2013 am ajuns pe la 50 de miliarde exporturi. Asta ar fi jumătatea plină a paharului și în jumătatea plină a paharului mai sunt câteva elemente: produsul intern brut al României, ponderea lui în produsul intern brut al Uniunii Europene crește.

Reporter: Și jumătatea goală a paharului?

Gabriela Drăgan: Să ne uităm ce exportăm și pe ce se sprijină creșterea produsului intern brut. În cazul creșterii produsului intern brut, să vedem că se sprijină în cea mai mare parte pe materii prime și pe produse cu un grad de prelucrare scăzut. Este îngrijorător acest lucru. Pe de altă parte, sunt și semne bune, legate de o dinamică favorabilă a industriei auto și ponderea industriilor creative în PIB. Constatăm creșteri de la o perioadă la alta și cred că ar fi domeniul în care cu adevărat politicile publice să se orienteze pentru a acorda în continuare sprijin dezvoltării acestui domeniu, al industriilor creative.

Reporter: Ca să nu ne trezim că și acești specialiști din industriile creative pleacă...

Gabriela Drăgan: Avem analize care să constate brain-drain. În același timp, poți să ai și analize care să constate valoarea favorabilă a remitențelor. Deci trebuie să privim de o manieră integrată și în același timp să fim conștienți că există potențial în România și că ăsta este un domeniu în care politicile economice românești ar trebui să se orienteze.



Radio România Actualități - 28.04.2014 9:57