Interviu
RSS Interviu

Interviu realizat la Shanghai cu ambasadorul României în RP Chineză, Viorel Isticioaia

Interviu realizat la Shanghai cu ambasadorul României în RP Chineză, Viorel Isticioaia
Ambasadorul României în Republica Populară Chineză, Viorel Isticiaoaia

Interviu acordat Biroului de Presă al Pavilionului România din cadrul Expo Mondial 2010

În perioada 28 – 30 iunie 2010, ambasadorul României în RP Chineză, Viorel Isticioaia, s-a aflat la Shanghai pentru a participa la ceremonia inaugurării ciclului de emisiuni „Călătorie pe Dunăre”, realizat de televiziunea din Guangdong (provincie din sudul Chinei) și la Forumul de Afaceri România-China găzduit de Pavilionul România la Expoziția Mondială 2010, Shanghai. La finalul manifestărilor, Excelența Sa a acordat un interviu Biroului de Presă al Pavilionului România în timpul căruia a apreciat importanța și semnificațiile activităților la care a participat.

Reporter: Domnule ambasador, ați revenit la Shanghai pentru a participa la două activități conexe relațiilor româno-chineze. Mai întâi, ceremonia de inaugurare a emisiunilor TV „Călătorie pe Dunăre” realizate de televiziunea Guangdong.

E.S Viorel Isticioaia: Este o bucurie să revin la Shanghai, de fiecare dată, pentru că Shanghai, atât prin Consulatul României, cât și prin faptul că reprezintă 40% din agenda schimburilor economice româno-chineze, este un partener important pe relația bilaterală. Iar prezența pavilionului României în ansamblul Expoziției Mondiale de la Shanghai a adăugat o sumă de activități importante la care ambasada s-a asociat cu multă bucurie. Între acestea, așa cum ați menționat, s-a regăsit acum două zile și întâlnirea festivă organizată de televiziunea, împreună cu grupul de media din una dintre cele mai dezvoltate provincii ale Chinei, Guangdong. Evenimentul a fost semnificativ pentru că el a marcat lansarea, în contextul deosebit al manifestărilor prilejuite de Expoziția Mondială de la Shanghai, pentru a arăta în ce măsură percepția și, în general, sensibilitatea chineză față de evoluția relațiilor cu Europa, are nevoie de un supliment de efort, de cunoaștere, de sporire a ansamblului de informații. Și aici, televiziunea din Guangdong a făcut în ultimii ani un ansamblu de eforturi – pe parcursul a aproape cinci ani – pentru realizarea unui documentar masiv, de televiziune, în țările dunărene. Este o concepție pe care, trebuie să recunosc, prietenii chinezi au construit-o cu multă grijă, documentându-se în Europa, dar și cu sprijinul ambasadelor din statele dunărene, între care am avut bucuria să ne regăsim și noi, autoritățile române, atât ambasada din Beijing, dar și cele din țară.

Televiziunea din Guangdong, o provincie cu un nivel de prosperitate, de educație și de conexiuni cu lumea absolut impresionant, a avut ideea tocmai pentru că este în avangarda deschiderii către lume așa cum a început ea în China la orizontul anilor ’80. Din acest punct de vedere, documentarul de televiziune realizat de echipe care au străbătut cele zece state dunărene și s-au documentat asupra modului în care Dunărea însăși este conectată cu evoluțiile istorice – bineînțeles, de-a lungul mileniilor civilizațiilor europene până la actualitatea care, prin intermediul Dunării, conectează statele riverane – aș spune că documentarea lor s-a fructificat de o manieră superioară prin realizarea acestui documentar. El este notabil pentru că portretizează de o manieră foarte bine individualizată fiecare din statele riverane, începând cu izvoarele din Munții Pădurea Neagră din Germania și ajungând la vărsarea în Marea Neagră și, bineânțeles, cu minunățiile cunoscute de noi ale Deltei Dunării. Din acest punct de vedere este magistral portretul pe care îl formează ansamblul secvențelor, este un serial cu circa 18 episoade, cu tot ce se întâmplă de-a lungul Dunării de la izvoare până la vărsarea în mare, în egală măsură este un lucru interesant faptul că antrenează spectatorul într-o aventură care cuprinde secvențe istorice, culturale, de natură economică privind evoluțiile actuale din această regiune. Este o panoramă extrem de binevenită a istoriei și evoluțiilor de ansamblu așezate pe axa geografică pe care o reprezintă Dunărea, în pântecul Europei, dar și o invitație către prietenii chinezi pentru a se apropia de Europa, a se apropia de ceea ce este comun – istorii comune, tradiții culturale – dar și de cele specifice, naționale, individualizate. Din acest punct de vedere, documentarul a presupus o activitate de studiu, de colectare de materiale absolut remarcabilă, nivelul tehnic de realizare, montajul alert, comentariul foarte bine ales și cu o adecvare extraordinar de surprinzătoare pentru modul în care prietenii chinezi au știut să selecteze episoade, secvențe, personalități care intervin pe parcursul documentarului pentru a vorbi despre semnificația Dunării pentru istoria bine particularizată a fiecărei națiuni riverane.

Aș spune că realizarea artistică, documentarea, este remarcabilă, ne-am bucurat – eu însumi, colegii mei domnul Florin Tacu, consulul general de la Shanghai, domnul Ferdinand Nagy, comisarul general al României pentru expoziții mondiale – să fim alături de prietenii chinezi pentru lansarea, la Shanghai, a acestui documentar pentru că el aduce, nu numai prin faptul că a fost difuzat deja în limba chineză, ci prin faptul că aici va fi difuzat în contextul manifestărilor legate de expoziția mondială, în limba engleză, ci faptul că arată modul în care partea chineză dorește tot mai mult să dezvolte relațiile chino-europene și, în egală măsură, să încurajeze prietenii chinezi să se aventureze cu gust, cu speranță, cu optimism, într-o relație multiplă cu partenerii din zona Europei, indiferent că este vorba de turism, de mers la studii în statele respective, de relații economice.

Deci, evenimentul a fost, aș spune, cu multiple semnificații. Una dintre cele mai puternice televiziuni la nivelul uneia din regiunile cele mai dezvoltate din China, Guangdong, una din reușitele producții cinematografice documentaristice chineze și, trei, una din tentativele inteligente, bine pregătite, pentru a da sentimentul de comuniune de valori, de paralele, pe care le putem regăsi parcurgând istoria celor două continente. Îmi amintesc că am îndrăznit să compar sensibilitatea și sentimentele pe care statele riverane în Europa le au față de Dunăre cu ceea ce simt și ceea ce reprezintă, pentru prietenii chinezi, marile fluvii cunoscute din istoria Chinei, indiferent dacă este vorba de Yang-tzi sau fluviul Galben. Evenimentul a marcat o sărbătoare culturală a modului în care acestă axă fluvială ajută Europa să se regăsească într-un efort de unificare și regăsire a sa însăși în multiplicitatea fiecărei zestre de cultură și identitate națională din Europa și, în egală măsură, lansând o invitație către cunoașterea acestei bogății de istorie, cultură și de șanse de cooperare pentru prietenii chinezi.

Rep:România a avut cea mai numeroasă participare la ceremonia de inaugurare. Aceasta se datorează faptului că avem consulat general la Shanghai, participăm la Expoziția Mondială și dumneavoastră, de opt ani, vă deplasați oriunde în China pentru a susține activitățile bilaterale sau mai există și alte motive?

E.S Viorel Isticioaia: Formula activității, pentru public, a fost de conferință de presă. A fost gândită pentru a avea impact prin modul în care s-a venit în fața audienței pentru a prezenta acest efort de a crea documentarul dar, în aceeași măsură, s-a dorit reliefarea acelor contribuții, notabile, din partea statelor care au dat semnificație acestui produs cultural-artistic, acestui documentar despre Dunăre. Prietenii chinezi, inspirați de tradițiile relației româno-chineze au dorit să avem o prezență românească cât mai reprezentativă și de aceea m-am bucurat că și domnul Ferdinand Nagy și domnul Florin Tacu, au acceptat să fie prezenți. Eu m-am asociat cu multă bucurie acestui proiect din faza sa cea mai timpurie și am avut satisfacția să fiu invitat de către realizatori să vorbesc despre semnificația Dunării pentru națiunea noastră, să vorbesc despre modul în care relațiile bilaterale, de-a lungul timpurilor, nu au ignorat aceste tradiții care ne conectează față de semnificația Dunării și sigur că am avut ocazia să vorbim despre producțiile artistice în care s-a regăsit Dunărea, de la filmul regizorului Sergiu Ciulei „Valurile Dunării” până la compoziția lui Iosif Ivanovici, foarte bine cunoscuta linie melodică ce-i încântă, întotdeauna, pe prietenii chinezi. Din acest punct de vedere aș putea spune că România s-a bucurat de atenție suplimentară, comparativ cu alte state, repet, atât în virtutea tradițiilor bilaterale româno-chineze, cât și în virtutea sensibilității și cunoașterii de către prietenii chinezi a ceea ce înseamnă pentru noi, Dunărea, în plan național.

Pe de altă parte aș spune că în acea seară a fost vizibilă contribuția imediată prin prezența ansamblului folcloric „Călușarii Slatinei” care s-a remarcat pe „scena” conferinței de presă. Această prezență a fost cu adevărat o dovadă că România asociază oricărui moment de prezentare a unui moment semnificativ din Europa cu propriile elemente de zestre culturală atât de specifică, atât cea individualizată, națională, cât și cea integrată în ansamblul european.

Rep: În cursul zilei de ieri (n. red: marți, 29 iunie) ați participat la Forumul de Afaceri România-China organizat în colaborare cu compania Zhongyuan, firma care a construit pavilionul țării noastre la Expo Mondial. La forumul găzduit de pavilionul României au participat reprezentanți ai peste 40 de companii chineze. În actualul context economic și financiar global care pot fi, în opinia dumneavoastră, rezultatele organizării de seminarii, forumuri, reuniuni pe teme economice?

E.S Viorel Isticioaia: Consider că efortul de a avea pavilion în ansamblul care reprezintă tentativele de prezență națională în cadrul Expoziției Mondiale Shanghai este o chestiune care invită la un efort suplimentar de individualizare, de fructificare a acestor oportunități. Pavilionul a fost construit, avem un pavilion național reprezentativ. El reprezintă, de asemenea, platforma pe care putem, în continuare, construi, dezvolta, o sumă de activități destinate atât integrării în ansamblul activităților din expoziția mondială ceea ce oferim noi ca produs românesc cultural reprezentativ, dar și de a atrage atenția vizitatorilor chinezi sau străini asupra oportunităților pe care le prezintă țara noastră pe diferite planuri. Din acest punct de vedere, a fost notabilă inițiativa domnului comisar general Ferdinand Nagy pentru că ea dorește să arate că dincolo de dimensiunea predominantă culturală pe care o reprezintă fiecare pavilion din expo, și acesta este registrul în care fiecare a punctat să fructifice prezența pavilioanelor naționale, noi încercăm să adăugăm un element suplimentar, pragmatic, care ține foarte mult seamă de conjunctura relațiilor bilaterale, cât și de ceea ce spuneați, conjuctura puțin mai dificilă a provocărilor care privesc la ora aceasta evoluțiile financiare, economice din Europa și, în general, din lume.

Acest forum care s-a construit pe un parteneriat deja consacrat, cu Zhongyuan Construction Group din Shangai, una din companiile solide din ansamblul activităților economice din Shanghai. Acest parteneriat a condus la ideea de a invita, la inițiativa domnului Nagy, cu asistența Consulatului General și a Biroului de Promovare Economică din Shanghai, o sumă de reprezentanți din diferite companii din diferite medii, pentru că atât președintele companiei chineze a dorit să aducă un număr de parteneri, cât și să atragă atenția asupra modului în care ne putem preocupa împreună, parteneri români și chinezi, de perspectiva cooperării. Din acest punct de vedere m-am bucurat să văd între reprezentanții celor peste 40 de companii, oameni din mediul industriei construcțiilor, din mediul de afaceri, financiar-bancar, din alte sectoare industriale foarte bine dezvoltate în Shanghai, precum și din mass media shanghaieză.

A fost semnificativă această varietate a prezenței reprezentanților diferitelor medii pentru că ea arată, pe de o parte, că interesul este real în a construi noi punți de legătură între comunitatea de afaceri foarte bine dezvoltată aici, în Shanghai, și cea românească. Ceea ce lipsește și a fost foarte vizibilă în abordările, relatările, în exprimarea speranțelor de către participanții la acest forum a fost o mai substanțială interacțiune care să permită trecerea dincolo de barierele de limbă, de mentalitate, de conjunctură a preocupărilor individualizate și inevitabil localizate de grijile pe care le are comunitatea românească, acasă, și cea chineză, aici.

Trecând dincolo de acestea, să găsim terenul comun, mutual benefic, pentru dezvoltarea unor relații de afaceri în special pe terenul investițiilor, al cooperării în domeniul producției, în domeniul comercial. Ceea ce se întâmplă în mod real, în prezent, și Shanghai este în privința aceasta nu numai reprezentativ, ci este extraordinar de puternic, intens, în modul în care se îndreaptă către comunitatea externă, către lume. Iar ceea ce se întâmplă la noi, este o minimă, minimă însemnând foarte mică, foarte redusă, aș spune subdimensionată înțelegere și percepție a realității oportunităților de care noi, și în general oamenii de afaceri români, s-ar putea bucura venind către China și realiza o relaționare mai eficientă, mai frecventă, mai substanțială cu partenerii chinezi.

Avem, pe de o parte, această tradiție pe care vorbitorii de ieri, începând cu subsemnatul, domnul comisar general Nagy, domnul consul general Florin Tacu sau ministrul consilier economic, domnul Dan Simion, toți le-am menționat referindu-ne nu numai la tradiția excelentă a relațiilor româno-chineze, tradiție care a intrat în cel de-al 61-lea an, referindu-ne la momentul începerii relațiilor diplomatice, nu numai acumularea unei expertize de cunoaștere reciprocă, aprofundată în anii extremei, profundei și multiplei cooperări economice românești din a doua jumătate a deceniului 6 din secolul trecut și până la sfârșitul deceniului 8, ci referindu-ne mai ales la ceea ce evoluția economiilor de piață din ambele țări, multiplicarea mecanismelor extrem de eficiente de industrii moderne, în special în China, multiplicare de o măsură care a ajuns să atingă termeni de eficiență, productivitate și performanță tehnologică de nivel mondial, toate acestea ar trebui să hrănească în mod direct, oportun și profitabil interesul comunității românești de afaceri.

Realitatea este, și o constatăm împreună, și la acest seminar, o dată în plus ar trebui să punem un diagnostic nu extraordinar de optimist și nici foarte roz al actualității în care aș spune că prezența oamenilor de afaceri români, așa cum menționam adineaori, este subdimensionată, este minimă, este dezamăgitoare. În sensul că mai degrabă reîntâlnim oameni de afaceri pe traseele cooperării cu partenerii din proximitatea geografică, firescă de altfel, în contextul integrării României în Uniunea Europeană, dar dezamăgitoare pentru că nivelul de limitare a afacerilor românești la orizontul european nu a reușit încă să constate ceea ce este dincolo de acestea, potențialul pe care ele însele, firmele vest-europene, de exemplu, îl explorează mult mai activ, cu curaj și cu perseverență spre orizonturile asiatice indicate ca fiind profitabile, la ora aceasta, mai ales de efectele din ce în ce mai generalizate ale crizei financiare și economice.

Invitația mea, inspirată de întâlnirea de ieri cu oamenii de afaceri chinezi este ca, dincolo de orizontul vest-european, al Uniunii Europene, sau de orizontul continental european, să încercăm cu toții, de la diplomați la oamenii de afaceri, de la mediul jurnalistic din România la cel universitar, să ne adecvăm de o manieră mai activă, insistentă, consecventă pe termen lung, înțelegerea și cunoașterea noilor orizonturi care oferă României oportunități și vorbesc mai ales de oportunități în plan economic și comercial, cu adresă directă la acele zone care ne sunt încă, în virtutea tradițiilor și a unei moșteniribine pozitivate de istoria contemporană a României, la acele zone care se mișcă foarte bine economic în ansamblul mondial. Și una dintre aceste zone este Asia, și mai precis, în inima Asiei, China.

Din acest punct de vedere, cred că e bine de constatat, și noi cei care suntem aici responsabili de gestionarea efectivă și zilnică a relațiilor cu China, Ambasada României de la Beijing, Consulatul General de la Shanghai, cel de la Hong Kong și inclusiv colegii care sunt prezenți în pavilionul României, ar trebui cu toții să încercăm să profităm de fiecare din aceste platforme pe care ne regăsim și să le promovăm ca elemente de referință, de cunoaștere, de suport informațional, de suport relațional, pentru oamenii de afaceri români, pentru mediile românești care, acumulând deja, în cei 20 de ani, maturitate în inițierea, dezvoltarea și realizarea de schimburi economice, interumane, de afaceri, să căutăm să deschidem mai larg evantaiul raporturilor cu China. Sigur că poate, cele spuse de mine, sună destul de abstract. N-am vorbit despre modul în care, de exemplu, numai ieri, după încheierea forumului de afaceri, o mulțime de reprezentanți ai marilor companii chineze au venit la mine să-mi dea cartea de vizită, nu atât pentru a face cunoștință cu ambasadorul, cât pentru a putea, prin persoana mea, să găsească o punte către România, cât pentru ca, prin intermediul Ambasadei, a Consulatului General și chiar a pavilionului României care a fost gazda acestui forum, să deschidă o ușă prin care să știe că semnalul lor de interes, de cordialitate, de încercare de a găsi o oportunitate de afaceri va avea ecou în România.

N-aș spune că seminarul de ieri a fost doar o picătură în mare. A fost semnificativ pentru că acel număr de reprezentanți de mari companii care au venit au, mulți dintre ei, deja, o experiență acumulată pe plan internațional, cu totul impresionantă. Mi-amintesc că unul dintre ca ei mi-a arătat cartea de vizită pe care era menționată o sumă de reprezentanțe în străinătate ale respectivei companii și mi-a spus că reprezintă doar o parte din acele birouri externe pe care le are din cele 90 de țări în care este prezentă prin relații de afaceri. Din păcate, menționa respectivul om de afaceri, România nu se regăsește. Iată cum, realmente am fost sensibil la această subliniere, de către el, a dorinței de a intra într-un nou orizont, cu atât mai mult cu cât el însuși a menționat dorința de a vizita România, de a reînnoda niște legături care, de altfel, știa și el, sunt tradiționale între mediile de afaceri române și chineze.

În această perspectivă, încă o dată, forumul a fost o nouă tentativă prin care noi, acești câțiva românii responsabili pentru agenda relațiilor bilaterale, am vrut să luăm pulsul mediului de afaceri chinez și să vedem cât de intens, cât de real, cât de insistent este acel nivel de interes în ce privește relația cu România. Și răspunsul este pozitiv. Acest interes este real, este bine direcționat, datorită faptului că România este percepută nu numai prin cifrele care indică performanțele economice imediate din trimestrul I sau trimestrul II al acestui an, ci prin ceea ce ea a reprezentat ca partener industrial un număr de decenii.

Doi, este întemeiată înțelegerea României în noua sa ipostază, de partener credibil și legitim în contextul european și, trei, este bazat pe simțul extrem de pragmatic, extrem de bine orientat către viitor al omului de afaceri chinez care percepe România ca pe o platformă regională cu potențial foarte bun în zona în care ne aflăm. Toate aceste sunt lucruri spuse de interlocutorii noștri de ieri și nutresc, o dată în plus, speranța că asemenea semnale către mediul de afaceri românesc vor avea ecou și vom înregistra o mai activă relaționare în viitor.(Shanghai, 30 iunie 2010 – Marian Mizdrea)



Agenția RADOR - 1.07.2010 17:56