Reporter: Ce impresie ți-a creat Amsterdamul în primele zile după ce ai sosit? Ce ai remarcat ca fiind foarte diferit față de București?
Cătălina: Prima interacțiune cu Amsterdamul a fost în decembrie 2010, doar că atunci eram în postura de turist și, așa cum știm cu toții, impresiile se schimbă sau, mai bine spus, se rafinează atunci când devii rezident. Am avut nevoie de câteva luni pentru a digera fenomenele meteo și abia apoi pot spune că am deschis ochii pentru a analiza noua mea țară. Una din primele uimiri a fost legată de bicicletă. Știam cât de dezvoltat este acest mijloc de transport, dar nu eram pregătită pentru o astfel de magnitudine. Savuram liniștită o cafea, când observ o gravidă în apropierea termenului cum iese din casă și se urcă natural pe bicicletă pentru a pleca la cumpărături. A doua surpriză a fost un tătic cu copilul de câteva luni agățat la piept în port-bebe, pe bicicleta, cu mâna stângă pe ghidon, iar în mâna dreaptă cu plasa plină de cumpărături. Am încercat să fiu cu mintea deschisă și să nu etichetez automat aceste evenimente ca ținând de inconștiența oamenilor de pe aceste meleaguri.
Reporter: De unde crezi că vine această pasiune a olandezilor pentru biciclete? Este o atitudine ce ține de noile tendințe, un fel de modă și o formă de agrement sau mai degrabă are de-a face cu spiritul germanic pragmatic care încearcă să îmbine disciplina mișcării cu responsabilitatea față de păstrarea unui aer cât mai curat?
Cătălina: Categoric nu vorbim de un curent al ultimilor ani. E ceva care vine din trecut și care a răzbit în pofida dezvoltării industriei auto. Îi ajută foarte mult și dispunerea geografică a țării, totul este plat, singurele dealuri sunt în sud, lângă Maastricht. De altfel, olandezii numesc aceste dealuri munți, lucru care bineînțeles mi se pare extrem de amuzant. Chiar și clima, care pe un român îl poate împinge în depresie, facilitează pedalatul, deoarece iarna temperatura coboară rar sub zero grade, iar vara nu putem vorbi de caniculă. Iarna trecută a nins cam de trei ori, moment în care transportul public se dă un pic peste cap, în special cel feroviar, care se pare că nu prea e pregătit pentru ninsori. Dar bicicletele răzbesc imperturbabile prin nămeți, iar autoritățile curăță în primul rând pistele și abia apoi străzile. Iar spiritul lor germanic, cum l-ai numit, îi dă jos din confortul mașinilor și îi urcă pe bicicletă în pofida ploii sau a ninsorii. Este ceva într-adevăr remarcabil, aproape imposibil pentru un român. Să îți duci copiii dimineața la gradiniță sau școală, aproape neprotejați de ploaie, fără să te gândești că se vor îmbolnăvi, nu cred ca se poate imagina prea curând în Romania.
Reporter: Simți că este într-adevăr mai profitabil, și nu doar financiar, să mergi cu bicicleta? De ce?
Cătălina: Ce mult mă bucur că ai abordat tu aspectul financiar. Pentru că el există și este chiar extrem de important. Nici măcar nu se mai străduiesc să declare că merg cu bicicleta pentru a salva mediul, ci folosesc mereu ironia și autoironia pentru a depăși elegant faptul ca sunt zgârciți sau, hai să spunem, atenți la pungă. Există o cultura a economisirii în această țară, toți copiii sunt educați pe toate căile posibile cum să economisească bani. A merge cu taxiul, chiar și până la spital, este considerat un moft sau chiar o eroare de judecată, deoarece taxiul este scump, iar bicicleta este gratis și te duce repede. Și bineînțeles este mult mai sănătos să faci mișcare. Cunosc un singur cuplu care nu folosește bicicletele, intelectuali, el profesor universitar, ea, rusoaică la origine, restauratoare de tablouri. Mi-au declarat vehement că e periculos să mergi cu bicicleta și că nu este deloc grațios pentru o femeie să pedaleze. Pe mine m-au amuzat, probabil că olandezii îi consideră niște neadaptați excentrici.
Reporter: Ce tip de biclete folosesc îndeosebi locuitorii Amsterdamului?
Cătălina: Găsești o multitudine de tipuri. Începând de la cele clasice, fără schimbător de viteze, așa numitele "city bikes", până la bicicletele profesioniste, de cursă, numite "road bikes". Cele de oraș sunt echipate cu scaun/scaune pentru copii și cu sacoșe sau coș pentru cumpărături. Apoi sunt cele speciale de transportat mai mulți copii, care au un soi de ladă din lemn plasată în partea din față, cu bancuțe pe care stau copiii. Nimeni însă nu se folosește de bicicletă pentru a o etala, pentru a se făli cu cea mai frumoasă și fistichie bicicleta din oraș. Sunt pragmatici, îi interesează să îi transporte în siguranță și să nu atragă atenția hoților. Oricum, bicicletele sunt legate bine cu niște lanțuri impresionante.
Reporter: Este scump să-ți cumperi o “bicicleta de oras” in Amsterdam?
Cătălina: O bicicletă nouă este scumpă, vorbim de minim sute de euro. Mie personal mi s-a părut normal să achiziționez o bicicletă la mâna a doua, toți vânzătorii avertizându-mă că se fură. Sunt convinsă că se cumpără multe biciclete noi și scumpe, probabil de către cei care locuiesc la casă și își țin bicicletele în interior. Altfel nu înțeleg cum ar funcționa atâtea magazine pe care le-am întâlnit în cale.
Reporter: Achiziționarea unei biciclete este vazută ca o investiție sau reprezintă un gest devenit banal, aproape o “obligație morală”?
Cătălina: Nu te numești olandez dacă nu ai garajul plin de biciclete. Și când spun plin, mă refer la cel puțin două biciclete de căciulă. Și să nu credeți că nu le folosesc pe toate. Cine e pasionat într-adevăr deține trei biclete: una de oraș, o cursieră și un mountain bike. Sunt foarte mândri de această pasiune a lor.
Reporter: Daca ai face comparația cu Bucureștiul, care ar fi avantajele? Exista și dezavantaje?
Cătălina: Primul avantaj, și nu doar față de București, este infrastructura impecabilă. Aproape nu există kilometru de stradă fără pistă specială de biciclete. Și acolo unde nu este, în special pe străzile vechi, înguste, tot ele sunt prioritare, și nu mașinile. Iarna trecută se vorbea prin presa locală despre un proiect de încălzire a pistelor de biciclete pentru a încuraja folosirea lor iarna, în condiții de zăpadă și gheață, când am ințeles că numărul accidentelor crește foarte mult. Mi s-a părut de domeniul fantasticului. Dar sunt convinsă că acest proiect va fi pus în practică. Eu am pedalat și în București, și în Olanda. Țin minte cât de nesigură m-am simțit în București, cu mașinile care treceau în viteză foarte aproape de mine, deranjate evident că trebuie să intre în depășire. Nu vezi așa ceva aici. Chiar dacă ești pe stradă și nu pe pista specială, toți conducătorii auto manifestă o grijă aproape maternă când vine vorba de confrații lor bicicliști.
Reporter: Ce crezi că ne lipsește nouă, românilor, pentru a dezvolta o astfel de “cultură” a mersului pe două roți?
Cătălina: Ne lipsește în primul rând infrastructura. Adică ceva de care ar trebui să se ocupe guvernanții noștri. Tot ei, după ce se ocupă de infrastructura și de dezvoltarea transportului public, ar trebui, după modelul olandez, să marească considerabil taxele pe mașini. Aici plătești cred că și taxa la achiziționarea unei mașini jumătate din valoarea ei. Enorm. Cum altfel să descurajezi comoditatea omului? Căci într-adevăr ține de atitudinea față de viață să renunți la mașină în favoarea bicicletei, dar poți fi foarte bine impulsionat în această direcție de către factorii de decizie. Și cum altfel, dacă nu umblând la buzunar?
Reporter: Iulia Lăpădat