Interviu
RSS Interviu

Interviu în exclusivitate cu purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Israel, Yigal Palmor

Interviu în exclusivitate cu purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Israel, Yigal Palmor

Într-un interviu acordat în exclusivitate Radio România, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Israel, Yigal Palmor, a răspuns întrebărilor puse de corespondentul extern, Dragoș Ciocârlan.

Realizator, Dragoș Ciocârlan: Domnule Yigal Palmor, vă rog să ne vorbiți despre situația din Siria și implicarea grupării Hezbollah în războiul civil sirian, precum și despre prezența altor grupări teroriste pe teritoriul sirian. Care sunt perspectivele în ce privește situația din Siria?

Yigal Palmor: Războiul din Siria este, bineînțeles, o tragedie pentru poporul său, dar și un mare pericol pentru statele vecine. Există, în mod clar, pericolul răspândirii violențelor dincolo de granițe, în alte țări din zonă. În plus, este posibil ca arme chimice să cadă în mâinile grupărilor teroriste sau în mâinile altor elemente necontrolate. Acest lucru reprezintă o îngrijorare comună tuturor statelor care se învecinează cu Siria și considerăm că trebuie să ne coordonăm eforturile astfel încât să prevenim orice posibil pericol care ar putea veni dinspre această zonă. Trebuie să știți, de asemenea, că gruparea Hezbollah și Iranul luptă alături de armata siriană împotriva rebelilor și, din acest motiv, implicarea lor profundă în acest război reprezintă un alt pericol mai ales în ce privește eventualitatea ajungerii armelor chimice în mâinile grupării Hezbollah, recunoscută de multe țări ca fiind o organizație teroristă. Sau, bineînțeles, există pericolul ca Iranul să preia controlul asupra unor zone din Siria prin intermediul Hezbollah și împreună cu Hezbollah, și acest lucru poate duce la dezintegrarea teritoriului sirian în mai multe părți, controlate de diferite autorități sau de diferite grupări, toate aceasta ducând spre o anarhie totală - cum se întâmplă în Somalia, de exemplu. Deci, toate acestea reprezintă pentru noi îngrijorări majore, care afectează nu numai Israelul, dar și alte state învecinate, precum Iordania și, bineînțeles, Turcia, dar chiar și dincolo de acestea, pentru că extinderea violențelor către statele vecine Siriei ar putea afecta Europa prin contaminare. Și acest lucru se poate întâmpla dacă nu există o autoritate centrală la Damasc care să controleze teritoriul sirian. După încheierea acestui război există, din nou, riscul să vedem Siria devenind o țară precum Somalia. Somalia astăzi, după cum știm, este fieful piraților care pun în pericol rutele internaționale de navigație. Acesta este doar un exemplu al modului în care deteriorarea și dezintegrarea Siriei ar putea pune în pericol spațiul din afara granițelor sale. Suntem, în mod evident, extrem de îngrijorați din acest motiv și sperăm că se poate găsi o soluție la nivelul comunității internaționale.

Realizator: Amenințarea nucleară iraniană și sprijinirea terorismului este o problemă care preocupă comunitatea internațională. Cât de autentică este soluția diplomatică, în opinia dumneavoastră?

Yigal Palmor: Iranul nu a renunțat la programul său nuclear militar și acest lucru generează, bineînțeles, o mare îngrijorare. Dacă Iranul va deveni o putere nucleară având bomba nucleară, atunci acest lucru va afecta Asia, Orientul Mijlociu și, de asemenea, ar putea afecta și Europa. Pentru că regimul de la Teheran nu vrea doar să obțină un fel de prestigiu pe care îl conferă deținerea unei arme nucleare, ci intenționează în mod clar să răstoarne regimurile din Orientul Mijlociu și să conducă rețele teroriste în întreg Orientul Mijlociu. Există un motiv pentru care Iranul a fost declarat dușman de către state precum Maroc, Egipt, Arabia Saudită și chiar și de către Turcia, care, după ce a încercat, până la un punct, să medieze un dialog între Iran și Occident, a renunțat - ca să nu mai spunem de încercarea destul de naivă a Braziliei care, în urmă cu doi ani de zile, a intenționat să devină un fel de agent de tranzacții regional între Iran și comunitatea internațională, o încercare care a eșuat în mod jalnic, cu toate că a fost inițiată de o parte fără nici un alt interes decât acela de a aduce pacea. Deci, toate eforturile de a aduce Iranul pe calea diplomatică a negocierilor pentru a rezolva problema prin mijloace pașnice a eșuat până acum. Considerăm că trebuie date mai multe șanse diplomației și toate canalele diplomatice trebuie explorate dar, în același timp, comunitatea internațională trebuie să realizeze că această tactică nu a adus rezultate până acum. Comunitatea internațională trebuie, de asemenea, să înțeleagă că încercările diplomatice de a găsi o soluție pacifistă nu pot dura la nesfârșit, pentru că există un termen limită, și dacă interesul Iranului este doar acela de atrage de timp și de a genera negocieri peste negocieri numai pentru a avea timp să își asambleze bomba nucleară, atunci comunitatea internațională nu ar trebui să permită să se întâmple așa. Înainte de a fi prea târziu, comunitatea internațională trebuie să spună "Stop!" Iranului și trebuie să îi spună că există și alte opțiuni. Dacă iranienii aleg opțiunile diplomatice, este foarte bine, toată lumea susține acest lucru - inclusiv Israelul - dar, dacă iranienii nu vor o cale diplomatică, atunci nu vor lăsa nimănui o altă opțiune - și acest lucru ar trebui să fie foarte clar la nivelul comunității internaționale.

Realizator: Israelul și Uniunea Europeană condamnă antisemitismul în țările europene. Care este situația, însă, în Europa de Est?

Yigal Palmor: Totul depinde de fiecare țară în parte. Sunt țări unde guvernele și societățile sunt mult mai conștiente de această problemă și există alte țări unde persistă o negare și o neglijare și nu s-a făcut chiar totul potrivit standardelor europene pentru a lupta împotriva rasismului, în general, și împotriva antisemitismului în particular. Bineînțeles, diferitele țări au probleme sociale diferite, cu probleme și aspecte specifice în ce privește rasismul, imigrația etc. Anumite țări au suferit ele însele din cauza atitudinilor rasiste, țări din cadrul Europei, și sunt țări care au suferit din cauza imigrației și a emigrației. În concluzie, fiecare caz trebuie tratat separat, cu parametrii și condițiile specifice. Trebuie să spun că, în general, Uniunea Europeană oferă instrumente utile, metode bune de a lupta împotriva acestui fenomen al antisemitismului și fiecare membru al Uniunii Europene poate folosi aceste instrumente ale Uniunii Europene pentru a reprima manifestările rasismului și ale antisemitismului. Unele guverne fac acest lucru mai bine, în timp ce altele nu se descurcă chiar așa de bine, probabil din motive politice și sociale. Din acest motiv, nu pot vorbi despre Europa de Est ca despre o regiune omogenă, pentru că situația din Ungaria, de exemplu, în ce privește atitudinea antisemită, este cu mult mai rea decât este în România, de exemplu, sau în Bulgaria. Dar, repet, fiecare țară trebuie să abordeze și să își rezolve problemele specifice utilizând instrumentele oferite de Uniunea Europeană, care sunt instrumente legale, politice și culturale și care se bazează pe experiența îndelungată a primelor țări membre ale Uniunii Europene care au luptat timp de mulți ani împotriva fenomenului de antisemitism.

Realizator: O altă problemă care ține de politica externă a Israelului este normalizarea relațiilor între Ierusalim și Ankara. Această normalizare implică mai mulți pași, mai multe răspunsuri?

Yigal Palmor: Da. Noi am făcut primul pas, iar acum așteptăm ca Turcia să facă pasul următor. Guvernul turc a insistat în ultimii câțiva ani că prezentarea de scuze reprezintă cheia normalizării relațiilor. Acum, noi am prezentat aceste scuze în cea mai formală manieră și am fost susținuți de o a treia parte, care a comparat mărturiile martorilor de ambele părți - mă refer la Statele Unite - și rezultatul este că nu este suficient pentru domnul Erdogan și guvernul său. Sperăm că asta nu este doar o scuză din partea domniei sale doar pentru a-și continua politica anti-Israel. Noi am făcut un gest de bunăvoință, am prezentat scuze în mod oficial, am oferit compensații și sperăm că Turcia va urma în același fel și va face pasul către normalizarea relațiilor, ceea ce înseamnă că Turcia trebuie să trimită un ambasador în Israel, personal al ambasadei și diplomați, pentru a relua relațiile diplomatice normale la nivelul la care ele au fost înainte. Acest lucru înseamnă, de asemenea, și renunțarea la toate acuzațiile formulate de instanțele turce împotriva ofițerilor israelieni și, de asemenea, o schimbare a discursului oficial, care acum este foarte pregnant anti-Israel. Aceștia vor fi pașii pe care îi vom saluta, dacă Turcia dorește cu adevărat să normalizeze relațiile cu Israel. Așteptăm în continuare să vedem cum răspunde Ankara deschiderii pe care noi am oferit-o.

Traducerea: Magda Baciu



Agenția RADOR - 22.04.2013 19:57