Interviu
RSS Interviu

Tragedia de la Fântâna Albă

Tragedia de la Fântâna Albă
Vasile Ilica (Foto: www.basarabeni.ro)

Vasile Ilica, născut la 11 noiembrie 1924, în satul bucovinean Broscăuții Noi, din apropierea Storojinețului, de profesie subinginer constructor, refugiat în anii ’40 din Bucovina, veteran de pe frontul antihitlerist al celui de-al II-lea război mondial, a cunoscut din tinerețe vicisitudinile conflictului mondial care a afectat atât de tragic țara noastră în acea perioadă.

Să-l ascultăm pe Vasile Ilica vorbind despre tragediile individuale și colective suferite la 1 aprilie 1941 la Fântâna Albă și alte zone, despre deportări, foamete și alte forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.

RELATARE VASILE ILICA (click pentru AUDIO mp3)

Într-o perioadă de timp relativ scurtă - 1999-2012, Vasile Ilica, a scris, bazat pe cercetarea izvoarelor documentare și autoritatea participantului la evenimente, numeroase articole și studii.

Publicate în diferite ziare și reviste, atât din țară (Familia română, Crișana), cât și din Ucraina (Arcașul, Plai românesc, Zorile Bucovinei, Gazeta de Herța), ele au constituit nucleele viitoarelor sale șase cărți, care astăzi cuprind peste 2.350 de pagini de istorie autentică: „Fântâna Albă - o mărturie de sânge: istorie, amintiri, mărturii”, Editura.; „Martiri și mărturii din Nordul Bucovinei”,.; „Basarabia la întâlnirea cu Istoria, 1917-1918”,; „Bucovina abandonată”,.; „Momente din istoria zbuciumată a Bucovinei. Episodul: Nordul Bucovinei - zonă de ocupație a URSS (1940-1991)”, și „Bucovina Noastră - Antologie Istorică 1775-2011.

Pentru activitatea sa deosebită în domeniul cercetării și publicării unor momente importante din istoria contemporană a Nordului Bucovinei, scriitorul Vasile Ilica a fost distins cu numeroase premii și diplome.

(Material oferit de RADIO SIGHET)



Agenția RADOR - 3.04.2013 16:38