Interviu
RSS Interviu

Margareta Pâslaru – între Lizuca și Cosette

Margareta Pâslaru – între Lizuca și Cosette

Text și foto Viorel Patrichi

După 55 de ani de carieră, Margareta Pâslaru a scris o carte autobiografică. Artista explică de ce: „Nimeni nu știe mai bine ce s-a întâmplat cu viața mea. Sărbătorile copilăriei mele au fost triste. Mă bucur însă că sărbătoruile fiicei mele au fost foarte frumoase, nu le-a uitat nici acum. Am avut șansa să cunosc mari personalități: George Grigoriu, Valeriu Lazarov... Și așa cum maestrul Grigoriu a crezut în mine și m-a ajutat, la rândul meu consider o datorie să susțin tinere talente. Drepturile acestei cărți le-am cedat tinerilor supradotați, premiu pe care îl acord anual la Mamaia pentru originalitate interpretativă. De câte ori mi se întâmplă să fiu invitată la televiziune, la rândul meu invit un tânăr pentru a-l ajuta cât pot. Am cedat drepturile pentru unele casete pentru situații dificile din țară, cum au fost inundațiile, am ținut legătura cu UNICEF și Crucea Roșie”.

De unde a învățat Margareta să dăruiască? De-afară, domne, acolo nu-i ca-n Românica... Așa vorbesc mulți. În realitate, Margareta a învățat să dăruiască din propria durere. La prima vedere, nimic din opera ei nu trădează această durere care a marcat-o. Era nepoata celebrului sculptor Ion Dimitriu-Bârlad, mama ei era cântăreață de operă, care a cunoscut succesul internațional. Și atunci, de unde nefericirea? Cine citește cartea „Eu și timpul. Viață, vocație, viziune” va înțelege de unde a venit răul care invadat universul unui copil atât de sensibil și creativ.

Ea crede că a fost un fel de Cosette în copilărie. Eu aș zice că Margareta a fost mai degrabă o Lizucă, însoțită mereu de Patrocle, cățelul năzdrăvan, care i-a adus totdeauna noroc. Sigur că destinele nu se suprapun perfect. Margareta a avut „bunici răi” și „bunici buni”. Un tată deținut politic „pentru că a scris”, despre care ea spune totuși prea puțin. Poate în volumul al doilea...

Nici adolescența nu i-a adus bucurii. Sigur, cu excepția marelui succes în muzică. Aici începe de fapt Dumbrava Minunată pentru Margareta, eleva cu fundițe, care a cucerit toată România, apoi tânăra care inspira compozitori și care îți tăia respirația când apărea. Sigur că noi nu știam nimic despre dramele ei. Trandafirii ei explodau de pe orice fereastră în toate culorile pasiunii.

Este artista care a avut întotdeauna un adevărat cult al sunetului. Cuvintele sună perfect până la ultima consoană de pe buzele acestei femei sensibile și aparent senzuale, mai degrabă, de o senzualitate spiritualizată, și, când o asculți, ai revelația că româna este cea mai frumoasă limbă din lume. Și ce ironie poate să ne ofere tot Timpul uneori:

Margareta a vrut să dea la Teatru. Legea nu i-a permis. Actorul Costache Antoniu, rectorul facultății, „mi-a spus clar: Fetico, ori una, ori alta, ori facultatea, ori cariera muzicală. Ambele nu sunt permise în primii doi ani de cursuri”. Așa că a intrat la Facultatea de Drept. Pe care nu a terminat-o și de care, oricum, nu avea nevoie.


„Eu nu am învățat generozitatea din America, explică marea artistă. Am preluat doar niște idei. Generozitatea am avut-o din țară, nu se învață, trebuie s-o ai din interior ca să poți să dăruiești. Am învățat despre Banca de alimente, idee pe care am adus-o în țară, împreună cu Crucea Roșie, proiect pe care l-am adus în țară. Și le mulțumesc tuturor care contribuie.

Pentru mine a fost o școală perioada în care am plecat”.

Titlul i-a fost inspirat de sculptura lui Corneliu Medrea, dedicată... timpului, pe care a văzut-o la Muzeul Șuțu.


M-am apropiat nu fără sfiala Trecerii de această legendă:

- Ce este Timpul pentru Maestra cântecului românesc?

- Toți suntem într-un fel supuși acestui gigant care este Timpul.

- Este un motiv recurent în creația dumneavoastră...

- Este o obsesie. Eu și timpul la 10 ani diferență, pe versurile lui Carianopol.

- "Tare-am fost!" Cât de "tare" a fost Margareta Pâslaru? Un model de a contracara acțiunea distructivă a timpului?

- Tot versuri de Carianopol. Am cinci melodii inspirate de poezia lui. M-am regăsit în câteva creații de-ale lui. Exprimă totul atât de simplu... Pe mine m-a fascinat, l-am cunoscut personal... I-am cerut permisiunea și sfatul când am avut nevoie.

- "N-am lovit în nimeni niciodată..."

- "Am lovit în mine pentru-a ști..."

- Cât de mult se potrivește pentru Margareta Pâslaru acest vers?

- M-am regăsit...

- A existat cenzură pentru Margareta Pâslaru în regimul celălalt?

- Este un capitol vast... Parțial, am scris în carte. Cred că trebuie să alegem din viață lucrurile pozitive, senine...

- Vă întreb pentru că ați generat atâta forță în acea perioadă, încât eram convins că nimeni nu îndrăznește să critice o artistă perfecționistă, că nu există individ care să folosească satârul cenzurii pentru cântecul dumneavoastră.

- Le puteam cânta la bis cum voiam, dar la Radio și la Televiziune nu se putea fără cenzură. Nu vreau să mă opresc asupra acestor aspecte negative fiindcă binele învinge de obicei. Eu am ales ceea ce aduce speranță.

- "Lasă-mi, toamnă, pomii verzi!"...

- Ana Blandiana... sigur...

***

“Și aveam nevoie de iubirea tuturor pentru a umple golul anilor pârjoliți din copilărie. Acest sentiment va exploda cu disperare după câteva încercări componistice, înregistrate timid: “Dragoste flămândă”, “Ceasul e-un vrăjitor”, “Țigara”, “Cu haina pe umeri”. (…) Tot ce nu se cădea a spune țâșnea vulcanic prin muzică. Astfel, prima compoziție proprie înregistrată, care s-a remarcat, “A nimănui sunt”, i-a plăcut în mod deosebit regizorului Valeriu Lazarov, ceea ce mi-a redat încrederea în propriile forțe, m-a stimulat enorm, încurajându-mă să continui. Lazarov a inclus “A nimănui sunt” în recitalul meu de 12 melodii, la Festivalul Internațional Cerbul de Aur, a doua ediție 1969. “(p.42).

După eșecul de la prima ediție, recitalul din anul următor a fost o revanșă uriașă. Plecarea ei în America spre un alt destin a însemnat însă pentru noi un gol imens, ieșirea din Dumbrava Minunată.



Agenția RADOR - 4.12.2012 18:04