Interviu
RSS Interviu

Interviu cu Gabriel Croitoru și Horia Mihail, despre debutul turneului ”Vioara lui Enescu la sate”

Interviu cu Gabriel Croitoru și Horia Mihail, despre debutul turneului ”Vioara lui Enescu la sate”

Interviu cu Gabriel Croitoru și Horia Mihail, Radio România Cultural, Oaza de Muzică, ora 14.10, 23.10.2012.

S.G. Unde vă aflați acum Gabriel? Unde sunteți și ce faceți acolo?

G.C. Suntem în comuna George Enescu, locul unde s-a născut marele maestru și tocmai am avut un concert, să spunem, inaugural al concertului pe care îl întreprindem prin diverse locații.

A.G. Cum sună vioara lui George Enescu la sate?

G.C. Deocamdată e primul concert și sună foarte bine conform opiniilor celor care au fost la concert.

S.G. Cine a fost la acest concert al vostru, la acest recital?

G.C. Au venit din partea primăriei, a fost toată lumea, oficialii locali.....

S.G. Dincolo de oficialități, publicul, marea majoritatea a publicului?

G.C. Publicul mare au fost copiii și probabil profesorii lor de la școala din localitate. M-am bucurat că au fost în număr așa de mare și nu numai că au fost în număr mare, dar au fost și foarte atenți.

S.G. Ce spune pianistul Horia Mihail?

H.M. Sunt impresionat de ceea ce mi s-a întâmplat. Nu mă așteptam să fie atâta lume.

A.G. Dar ești atât de antrenat Horia în aceste turnee naționale... nu ?

H.M. Da, dar vă spun că este un moment foarte important și pentru mine ca muzician și pentru cei de aici și pentru România în general fiindcă reacția celor care au fost la concert, și vă spun au fost peste 100 de persoane în căminul cultural....

S.G. Înțeleg că au fost foarte mulți copii așa cum spunea Gabriel Croitoru..

H.M. Au fost aproximativ 40-50 de copii și tot atâția adulți care au ascultat cu foarte mult interes și au primit cu foarte mult drag. Toată lumea a vibrat, inclusiv noi acolo, pe scenă.

S.G. Simțiți așa un soi de întoarcere în timp pe vremea când George Enescu cânta într-adevăr foarte aproape de public.?

G.C. Eu am simțit-o cu siguranță acum, iată, am debutat pe scena căminului cultural care de fapt e o inaugurare a acestuia, pentru că înțeleg că a fost proaspăt renovat. M-am bucurat să cânt pentru prima dată într-un loc unde maestrul George Enescu nu numai că s-a născut dar a și cântat cu siguranță de foarte multe ori.

S.G. Voi veți cânta în acest turneu în cămine culturale și în școli, nu-i așa? Ocoliți practic acele trasee consacrate și aveți un traseu aproape de cei care poate nu au ascultat un asemenea recital.

G.C. Aș zice că acest proiect are un rol educativ în primul rând. Asta se și dorește. De fapt și Enescu a făcut la rândul lui tot felul de concerte, nu știu dacă educative dar în orice caz de culturalizare a multor pături sociale care nu au avut acces în sălile de concerte.

S.G. Horia Mihail, care este impresia ta? Încerc să te mai descos un picuț pentru că ești audibil impresionat.

H.M. Eu cred că Enescu a vrut să și aline suferința și cred că reușim și noi să facem acest lucru. E un alt tip de suferință, România încă are un drum foarte lung de parcurs până să intre în rândul țărilor cu adevărat moderne, civilizate iar ceea ce, iată, am început să facem astăzi cred că va ajuta cât de puțin în acest drum. Am simțit bucuria oamenilor, am simțit faptul că pentru ora în care am fost acolo alături de ei viața li s-a schimbat.

S.G. Și sperați să se întâmple acest lucru în continuare în toate satele unde veți merge: Băndoiu, Latinu, Bordușani, Cosâmbești, Ciochina, Dor Mărunt?

H.M. Categoric. Eu sunt foarte bucuros și mulțumit pentru că am început așa.

S.G. Gabriel Croitoru. O concluzie?

G.C. Debutul este pe de-o parte foarte promițător și sunt ferm convins că și în celelalte localități se va întâmpla la fel, drept pentru care consider că această inițiativă este una foarte utilă și cu siguranță o vom mai repeta.

S.G. Mulțumesc Gabriel Croitoru. Mulțumesc Horia Mihail și succes în continuare în cadrul turneului vostru Vioara lui George Enescu la sate organizat de Radio România Cultural și Accendo.



Agenția RADOR - 22.10.2012 19:26