Interviu
RSS Interviu

Interviu cu trupa irlandeză Sweet Savage

Interviu cu trupa irlandeză Sweet Savage

Sweet Savage, trupă din Irlanda formată în 1979, care a deschis ziua a doua a festivalului Tuborg Geen Fest powered by Rock The City. Din trupa Sweet Savage fac parte: Ray Haller (basist și vocalist, fondator al grupului), Ian „Speedo” Wilson (chitară), Marty McCloskey (baterie, s-a alăturat trupei în 2010) și Phil Edgar (chitară, s-a alăturat trupei în 2011).

Reporter: Bun venit în România!

Ray Haller: Mulțumim! Ne bucurăm să fim în România, este primul nostru concert aici.

Reporter: Ați apucat să vizitați ceva?

Ray Haller: Din păcate zborul nostru a avut întârziere așa că am ajuns la hotel pe la ora 2.30 dimineața... Deci era întuneric și nu am văzut nimic. Dimineață devreme am venit aici pentru probe de sunet, dar vestea bună este că plecăm mâine după amiază și sper să apucăm să vizităm orașul diseară și mâine dimineață.

Reporter: Felicitări pentru concert! Cum v-ați simțit pe scenă?

Ray Haller: Pe scenă primul lucru șocant a fost căldura. Noi suntem din Irlanda și nu suntem obișnuiți cu acest gen de căldură. Nu mă înțelege greșit, e bine să fie cald, dar când trebuie să cânți, să fii pe scenă, pentru Marty a fost chiar mai greu fiind la baterie, atunci e șocant. Dar până la urmă a ieșit bine. Am avut unele probleme tehnice la începutul concertului, dar... a fost bine. În Festivaluri este mai greu, în special dacă ești prima trupă care intră pe scenă. De obicei, la prima trupă se soluționează toate problemele tehnice. Dar noi ne-am simțit bine și sper să revenim! Aici am întâlnit niște oameni extraordinari și am fost tratați regește.

Reporter: Felicitări pentru noul CD, Regeneration. Astăzi, poate un artist să lanseze un album oricând dorește?

Ray Haller:Este mai ușor astăzi pentru că întregul proces este mai ieftin. Din punctul acesta de vedere este mai ușor. Dar noi nu lansăm albume cu regularitate. Dacă nu ai ceva de spus, nu lansezi. Trebuie să ai un scop atunci când scoți un album. Sper să mai lansăm un album spre sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor pe care să-l promovăm în festivalurile de anul viitor. Albumul pe care îl promovăm acum nu a fost distribuit așa cum trebuie, așa că în prezent ne străduim să-l ducem prin toată Europa și în același timp încercăm să nu neglijăm lucrul pentru următorul disc. Pe scurt: astăzi e mai ieftin să scoți un disc. Înainte studioul costa mai mult. Astăzi albumele sunt mult mai ușor de promovat datorită Internetului, a Facebook-ului. Întregul proces este mai simplu.

Reporter: Cum a luat naștere acest album? Care a fost procesul de creație?

Ray Haller: Noi compunem împreună. Fiecare vine cu câte un riff iar la repetiții prind contur piesele. Repetăm, se încinge și câte un jam-session și așa perfecționăm piesele și apoi mergem în studio.

Reporter: Cine scrie versurile?

Ray Haller: În principal, eu le scriu, dar vin și colegii cu idei. În trupa aceasta democrația este foarte importantă. Ținem foarte mult la acest aspect. N-avem nicio treabă cu comunismul (râde). Fiecare contribuie la compoziții. Dacă eu vin cu o idee stupidă, ceilalți mă aduc cu picioarele pe pământ imediat.

Reporter: Ce aduce nou acest album?

Speedo: E drept că nu am mai lansat de mult un album. Tocmai de aceea există și această temă de „regenerare”. Am venit cu un suflu nou...

Ray Haller: Am și abordat un pic diferit lucrurile. Știi eu și Speedo suntem cei mai în vârstă componenți ai trupei pentru că dacă te uiți la ceilalți doi te întrebi probabil „wow, dar ăștia aveau 5 ani când au intrat în trupă?” (râde). Așadar, în trupa noastră există un tip în vârstă, adică eu, un tip mai puțin în vârstă, adică Speedo și doi băieți tineri (râde). Ba nu, îmi iau cuvinte înapoi, să știi că nici ei nu sunt chiar atât de tineri (râde). Dar, acum redevenimd serioși, faptul că avem în trupă doi tineri a adus o prospețime în modul de interpretare și în modul în care scriem piesele. E o dinamică diferită. Eu și Speedo suntem de școală veche, iar colegii noștri ne mai trag de mânecă din când în când și ne spun: „Alo, suntem în secolul XXI. Treziți-vă, hai”.

Reporter: Faptul că trupa s-a format la Belfast, în Irlanda, o țară care a dat lumii nume mari ale muzicii, precum Thin Lizzy, Gary Moore, Rory Gallagher, Van Morrison (n.r - când rostesc numele acestor artiști, pe chipul lor se imprimă un zâmbet de mândrie și devin din ce în ce mai atenți la ceea ce zic), v-a ajutat, v-a deschis uși?

Marty McCloskey: Nuuu, în niciun caz! Dar ei doi (arată spre Ray și Speedo) vă pot spune mai multe...

Ray Haller: Din cauza faptului că am avut așa-zisul nostru război, în Irlanda de Nord nu venea nimeni. Nu aveam presă muzicală, nu aveam comentatori de muzică... nimic. Le era teamă pentru că se bombardau orașe, se trăgea pe străzi, așa că am trăit niște vremuri dificile. Era foarte greu să poți să ieși de acolo. Era foarte dificil pentru un artist care vroia să trăiască din muzică pentru că trebuia să își plătească înregistrările și de unde puteai să câștigi bani dacă nu existau concerte?! Irlanda părea o țară părăsită seara. Oamenii se baricadau în case, luminile erau stinse, nu existau concerte. Irlanda era o țară-fantomă. Faptul că am avut muzicieni, și avem în continuare, mari precum Van Morrison, Snow Patrol, Gary Moore și mulți alți muzicieni de jam-session care vin din Irlanda...

Speedo: Și Rory Gallagher!!

Ray Haller: Exact! Rory Gallagher! Nu avem cuvinte care să exprime prețuirea noastră pentru acești muzicieni. Ei au deschis drumul, într-adevăr, dar și lor le-a fost greu atunci, au fost recunoscuți cu adevărat mult mai târziu. Din păcate. Oricum, pe noi ei au fost și vor rămâne emblematici. Noi i-am iubit de la bun început.

Reporter: Irlanda trece prin momente dificile și acum. Astăzi cum este industria muzicală acolo?

Ray Haller: Păi, din punct de vedere economoc nu stăm prea bine, dar industria muzicală e ok. Încă mai avem festivaluri bune...

Marty McCloskey: Încă mai producem artiști și trupe de valoare din genuri muzicale diferite. Ceea ce e perfect!

Reporter: Vă amintiți primul concert Sweet Savage?

Ray Haller: Da, sigur. A fost la școală, pe terenul sportiv. A avut loc la școala unde învăța Vivian Campbell. Mi-l amintesc foarte bine. Vivian purta chiar uniforma școlară. Iar primul concert mare a fost în deschiderea formației Wishbone Ash.

Reporter: Cine v-a influențat în alegerea unei cariere în muzică?

Ray Haller: Cei care m-au influențat cel mai mult au fost Deep Purple, Led Zeppelin, Rory Gallagher.

Speedo:La fel și eu.

Phil Edgar: În afară de cei menționați de Ray, eu adaug pe Van Halen, Thin Lizzy.

Marty McCloskey: Și mie îmi plac cei menționați de colegii mei, dar pentru mine cei mai importanți au fost cei de la Nirvana. A fost primul show live pe care l-am văzut, iar Dave Grohl m-a cucerit din prima! Abia începusem să cânt la tobe, eram elev și când l-am văzut pe Dave Grohl a fost ceva magic. Degaja atâta energie, lovea tobele cu toată forța fizică de care dispunea, dar în același timp era ca un metronom. Mi-am dorit să fiu ca el și așa am decis să studiez mai mult. Am avut șansa, privilegiul să-l întâlnesc pe Dave Grohl și încă mai sper că îl voi cunoaște într-o zi pe Travis Barker (n.r-baterist la Blink-182) doar pentru a-i mulțumi pentru tot ceea ce mi-a oferit.

Reporter: Credeți că mai poate apărea ceva complet nou în muzică?

Marty McCloskey: Cred că da... Adică noi cântăm muzică rock și tocmai am spus care sunt formațiile care ne-au influețat. Dar rockul continuă să evolueze. Rockul din 2012 este foarte diferit de ceea ce se făcea înb 1969. Rockul a trecut prin glam, heavy-metal, thrash, grunge... dar până la urmă e tot rock.

Speedo: Muzica trebuie să evolueze!

Marty McCloskey: Cred că la sfârșitul fiecărei perioade se întrebau oamenii, „ce mai poate veni nou?”... Nu știu dacă stăm bine din punct de vedere creativ pentru că în ultima vreme se pare că avem tot mai multe coveruri... Acum artiștii încearcă să ia influențe de aici, de acolo și să le pună la un loc pentru a da un aer fresh creației. Dar nu cred că totul a fost făcut înainte...

Ray Haller: Și dacă te uiți la standardul actual al muzicii. Când eram noi mici eram convinși că Jimmy Page și Ritchie Blackmore sunt cei mai mari chitariști și că nimeni nu cântă mai bine ca ei. Dar apoi a venit Steve Vai, Van Halen... Iar standardul muzicii a crescut...

Reporter: Iar astăzi avem pe...

Ray Haller:(râde)... Hmmm pe cine avem astăzi... Păi...

Speedo: Simon McBride, de exemplu.

Ray Haller: Da! El este un artist irlandez. Sunt sigur că veți auzi curând de el! El a produs album nostru! Este un chitarist, un muzician de excepție! Este un tânăr în al cărui stil veți vedea influențe de la Page, Steve Vai, Joe Satriani... Cred că este important ca oamenii să asculte cât mai multă muzică, indiferent de genuri. Din păcate cunosc multe persoane care au rămas înțepenite într-o anume perioadă, ei nu ascultă decât The Stones sau Led Zeppelin.

Marty McCloskey: Da, asta este o greșeală. Muzica trebuie ascultată cu atenție! În anii 2000 a apărut pe piață un nou gen dubstep, nu e de neglijat nici muzica electronică. Artiștii iau samples din înregistrări vecji cu James Brown și alții și uite așa avem creații noi, din zona electronică. Și în felul acesta tinerii intră în contact cu muzica veche.

Reporter: Vedeți vreun viitor pentru CD-uri?

Speedo: Nu, nicidecum.

Ray Haller: Sunt de acord cu Speedo. Acum este mai important să cânți live, din concerte vin banii, nu din vânzarea de discuri. Pur și simplu, nu mai poți să lansezi un album și să aștepți cuminte sperând că vei vinde 20 de milioane de copii...

Speedo: Acum nu mai rentează să pleci în turneu strict pentru promovarea unui album. E bine să cânți oricum și oricând. Fie că ai ceva de promovat sau nu...

Ray Haller: De fiecare dată când ne întâlnim cu colegii noștri prin festivaluri, toți spun același lucru: „trebuie să găsim o cale să dăm albumele”. Noi ne dorim ca muzica noastră să ajungă la cât mai mulți fani. Multe trupe sunt dispuse să dea gratis albumul, adică cine își cumpără bilet la concert, la festival să primească și un CD. Toți sunt îngrijorați din cauza promovării albumelor. Marty McCloskey: Și asta pentru că noi suntem conștienți că oamenii pot accesa muzica gratuit pe Internet... Ideea de a face albume va rămâne mereu valabilă, dar CD-ul, obiectul fizic, nu prea își mai are rostul.

Reporter: Vă mulțumesc! Sper să ne revedem curând în România!

Ray Haller: Vă mulțumim și noi, vă salutăm și sperăm să ne revedem curând! Sper să vă placă noul nostru album!

Interviu realizat de Iulia Radu



Agenția RADOR - 17.07.2012 17:03