Interviu
RSS Interviu

Interviu cu Sebastian Coe, președintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice 2012

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO -

Sebastian Coe: Amândouă misiunile au avut propriile provocări, ușor diferite unele de altele. Ceea ce a fost oarecum similar e faptul că a trebuit să lucrez în cicluri olimpice. Ca atlet, aceste cicluri erau de patru ani și m-au ajutat să mă concentrez acum asupra organizării celor mai bune jocuri pentru sportivi. Eu încă văd lumea prin ochii unui competitor și cred că acest aspect a fost de ajutor în munca depusă în Comitetul de organizare. Pentru mine, personal, este însă finalul unei călătorii: am fost sportiv, am fost organizator, am scris despre Jocurile Olimpice. Pentru mine, acesta este ultimul tur al călătoriei olimpice.

Reporter: Care ar fi cea mai mare îngrijorare legată de Olimpiada din acest an?

Sebastian Coe: Nu am mari griji. Știu că mai avem încă multe lucruri de pus la punct, dar avem o echipă excelentă care se ocupă ca totul să fie bine. Faptul că în această săptămână am marcat 100 de zile rămase până la Jocurile Olimpice, ne-a permis să luăm o scurtă pauză pentru a sărbători faptul că întreaga lume va fi alături de noi în ceva mai mult de trei luni. Și pentru mine, personal, a fost un moment foarte bun pentru a le mulțumi britanicilor pentru ajutorul pe care ni l-au acordat în ultimii ani.

Reporter: Care credeți că este cea mai importantă schimbare care a avut loc în ultimele decenii în lumea olimpică?

Sebastian Coe: Lumea însăși este foarte diferită. Sunt mult mai multe țări care participă la Olimpiadă și spiritul de competiție este mult mai mare. Există acum țări care, pe vremea când concuram eu, nu existau. În plus, știința a avansat și există tehnologii performante. Ceea ce nu s-a schimbat, însă, este spiritul olimpic.

Reporter: Pe durata carierei ați avut mari rivalități cu alți sportivi, în special cu Steve Ovett. Care credeți că ar putea fi cea mai mare rivalitate a ediției olimpice din acest an?

Sebastian Coe: Cred că, dacă ne uităm la toate sporturile, vedem marile rivalități și există în înot, în atletism, unde va fi o competiție fantastică între Usain Bolt, Tyson Gay și Yohan Blake. Va fi o competiție acerbă și în gimnastică, unde vor concura cele mai importante națiuni și există câteva dueluri individuale foarte interesante. Cred că fiecare sport va avea marile sale momente.

Reporter: Jocurile Olimpice de vară nu au fost organizate niciodată în Europa de Est, în țările din fostul bloc comunist, cu excepția Rusiei. Credeți că există vreo șansă ca Olimpiada să ajungă și în această parte a lumii, în viitorul apropiat?

Sebastian Coe: Lumea își dorește Jocurile Olimpice. Eu am concurat la ediția de la Moscova care, din punct de vedere sportiv, a reprezentat o schimbare. China a organizat jocuri extraordinare cu doar patru ani în urmă. Dar, eu cred că pentru a putea vorbi de sport, la nivel mondial, trebuie să ducem sportul peste tot în lume și sunt convins că asta se va întâmpla în perioada următoare.Agenția RADOR - 21.04.2012 12:49