Interviu
RSS Interviu

Interviu cu pianista Alice Sara Ott, care va susține un recital cu ocazia aniversării Radio România Muzical

Alice Sara Ott, deja o răsfățată a publicului și criticii din întreaga lume, mi-a acordat un interviu la Moritzburg, în august 2011, când ideea de a o invita la București în 24 martie, când Radio România Muzical împlinește 15 ani, de-abia prindea contur. Am descoperit un artist minunat și pe scenă, și în afara ei…

Versiunea audio a acestui interviu poate fi ascultată în cadrul emisiunilor „Infobuletin muzical”, „Musica viva” și „Drivetime”.

Reporter: Asistând la unul dintre recitalurile dvs., am observat un lucru neobișnuit – cântați cu picioarele goale.

Alice Sara Ott: Întotdeauna cânt cu picioarele goale. Am început să fac asta acum un an și jumătate dintr-un motiv foarte simplu. Cântam pe un instrument de epocă pe care însuși Liszt a cântat cândva și când repetam, mi-am dat seama că purtând pantofi cu toc nu-mi încăpeau genunchii sub claviatură care era așezată mult mai jos decât la pianele moderne. Așa că mi-am scos pantofii și mi s-a părut foarte comod așa. În plus, întotdeauna studiez la pian cu picioarele goale și speram că dacă port rochii lungi la concert, nimeni nu-mi va vedea picioarele.

Reporter: În România, publicul a ascultat deja două dintre CD-urile dvs., cel cu valsurile de Chopin și cel conținând concerte de Ceaikovski și Liszt. Însă totuși, întrucât nu ați apărut niciodată live la București, publicul nu cunoaște multe amănunte despre dvs. De exemplu, cum ați început să cântați la pian.

Alice Sara Ott: Prima dată când am intrat în contact cu muzica pentru pian aveam 3 ani – părinții mei m-au dus la un concert. Îmi aduc aminte că la acea vârstă aveam probleme de comunicare cu oamenii, în sensul că nu aveam un vocabular foarte dezvoltat la 3 ani și deci nici nu puteam spune tot ceea ce vroiam. Nimeni nu mă lua de aceea în serios.

Reporter: Ce limbi vorbeați atunci?

Alice Sara Ott: Germană și japoneză, în același timp. Deci, eram foarte tristă că nu mă puteam exprima așa cum vroiam, dar cred că fiecare copil are această problemă și instinctiv, caută altceva, ceva ce i-ar permite să-și exprime sentimentele așa cum dorește. Așa că stăteam la concert și eram fascinată de posibilitățile de exprimare ale muzicii pentru pian, era un limbaj pe care putea să-l înțeleg chiar la acea vârstă și pe care toată lumea îl înțelegea, acel public care stătea concentrat și asculta. Și m-am gândit că asta este soluția pentru mine: trebuie să învăț acest limbaj al pianului și oamenii mă vor înțelege. Așa că m-am dus la mama după concert și i-am spus că vreau să devin o pianistă.

Reporter: Aveați un pian acasă?

Alice Sara Ott: Mama avea unul, pentru că studiase pianul.

Reporter: Ca o profesionistă?

Alice Sara Ott: Da, studiase și și predase pianul înainte de a-l cunoaște pe tatăl meu.

Reporter: Cine este japonez și cine german dintre părinți?

Alice Sara Ott: Mama este japoneză și tata german. Deci, aveam un pian acasă, dar mama nu vroia să mă lase să cânt la el. Mi-aduc aminte că făcuse un zid de cărți cu poze ca să nu mă lase să mă apropii de pian. Dar după un an, a renunțat și m-a lăsat să studiez pianul. Am început să iau lecții și pentru mine era foarte clar că urma să devin o pianistă. Apoi, la 5 ani a fost prima mea apariție importantă pe scenă, în finala unui concurs pentru copii, dar totuși un concurs important din moment ce finala era la Herkulessaal din Munchen. Bineînțeles că nu știam ce se întâmplă, nici nu știam ce e un concurs, ci doar că urma să cânt în fața a mai mult de 1000 de spectatori. Și am cântat o piesă de Kabalevski, nu-mi aduc aminte cum. Însă îmi amintesc că atunci când am terminat, m-am ridicat și am făcut o reverență iar publicul aplauda și striga bravo – atunci mi-am dat seama că publicul în sfârșit mă înțelegea, mă ascultase de la început la sfârșit, ceea ce-mi dăduse o foarte mare satisfacție și am știu că acesta era lucrul pe care vroiam să-l fac în viitor.

Reporter: Este la fel și acum, când vorbiți mai multe limbi?

Alice Sara Ott: Da, absolut, pentru că muzica merge dincolo de cuvinte și sunt atâtea lucruri în muzică pe care nu le poți descrie. Muzica îți dă atâta libertate și spațiu ca să fii diferit. Fără muzică m-aș simți incompletă, handicapată.

Reporter: Care sunt, din punctul dvs. de vedere, momentele cheie care v-au transformat în ceea ce sunteți astăzi?

Alice Sara Ott: Desigur, foarte important a fost acest concert, primul la care am asistat, și care m-a făcut să vreau să devin pianistă, apoi experiența de la vârsta de 5 ani când am cântat în fața atâtor oameni și apoi sunt, desigur, o serie de concursuri la care am participat. Însă pentru mine competițiile nu au fost importante, pentru că pentru mine scopul nu a fost să câștig, ci să pregătesc concursul, să studiez lucrările. Iar dacă oamenilor le plăcuse cum am cântat, pentru mine nu a mai contat dacă am luat premiul I sau nu. Apoi, desigur, a fost schimbarea de profesori – m-am mutat la Mozarteumul din Salzburg și am devenit studentă acolo la 12 ani. Apoi am început să cânt concerte regulate de la vârsta de 16 ani și am semnat cu Deutsche Grammophon când aveam 19 ani.

Reporter: Trebuie să fim conștienți că aceasta nu este o situație obișnuită…

Alice Sara Ott: Nu cred că aceasta este o meserie în care dintâi trebuie să-ți iei diploma și examenele și apoi să începi să profesezi. Poți să începi să profesezi foarte devreme. Cum am început, e greu de spus. Au fost concertele pe care le-am susținut ca bonus la premiile câștigate la concursuri, apoi oamenii m-au auzit și m-au recomandat altora. La 18 ani am avut primul impresar în Germania, iar acum sunt reprezentată de o agenție din Marea Britanie cu care colaborez de când aveam 20 de ani. Lucrurile pur și simplu se întâmplă.

Reporter: Are și norocul ceva de spus aici?

Alice Sara Ott: Desigur, norocul este mereu foarte important, ai nevoie de o porție mare de noroc ca să reușești. Trebuie să fii la momentul potrivit cu persoana potrivită și în locul potrivit.

Reporter: Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat de la profesorii dvs.?

Alice Sara Ott: Cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat pentru viața mea nu a fost de la profesorii mei, ci de la bunica mea japoneză, care a murit acum 2 ani de cancer. Ea este cea care mi-a spus că de fiecare dată când mă trezesc dimineața trebuie să mă întreb dacă sunt fericită, pentru că dacă sunt fericită, totul este în regulă, dacă nu, ar trebui să văd ce trebuie să schimb ca să fiu fericită. Acesta este cel mai important lucru pe care l-am învățat. Desigur am învățat foarte multe și de la profesorii mei, dar sunt amănunte pe care nu am timpul necesar ca să le enumăr aici.

Reporter: În timpul studiului, vă alegeau profesorii repertoriul? Pentru că ați început, de exemplu, să interpretați în mod regulat concertul nr.1 de Ceaikovski de la 17 ani.

Alice Sara Ott: Da, a fost o cerere a unui organizator de concerte să cânt Ceaikovski, așa că am cântat Ceaikovski. Desigur, întotdeauna am cerut și părerea profesorilor, dar mai curând m-am consultat cu ei, decât ei mi-au impus ceva. De exemplu, dacă eu vroiam să interpretez o lucrare pe care ei nu mi-o recomanda, discutam cu ei și argumentam, până când ei ziceau „da”. Eu cred în instinctul fiecărui interpret; dacă simți că trebuie să interpretezi o lucrare, atunci fă-o.

Reporter: Se discută mult acum despre artiștii veniți din Asia, ca Lang Lang și atâția alții. Dvs. aveți o dublă ascendență. Cum este să fii la intersecția dintre două culturi?

Alice Sara Ott: Știu că niciodată nu voi fi vreodată un nativ al unei țări – în Germania mi se spune Cin Ciung Ciung, iar când sunt în Japonia, lumea îmi vorbește în engleză.

Reporter: Cred că este de fapt un avantaj…

Alice Sara Ott: Da, în cele din urmă, pentru că cu cât ai mai multe culturi în sânge, cu atât ai orizonturi mai largi. Pe de altă parte, există și umbre și trebuie să știi cum să te descurci cu ele. Sunt foarte recunoscătoare pentru cele două culturi cărora aparțin.

Reporter: Cum v-ați descrie? Pentru că înainte de a vă cunoaște și ascultându-vă doar înregistrările, mi-am închipuit că aveți un spirit mai curând masculin, chiar și lucrările pe care le abordați sunt de obicei cântate de pianiști bărbați. Acum, văd o tânără femeie foarte feminină, e adevărat cu niște mâini foarte mari.

Alice Sara Ott: Muzical, nu mă simt nici ca bărbat, nici ca femeie. E adevărat, am crescut mai mult între băieți și da, poate că există ceva masculin în mine. Dar, e foarte greu să te descrii singur…

Reporter: Câte ore studiați acum pe zi?

Alice Sara Ott: Depinde de cât timp am. Câteodată am toată ziua. Câteodată studiez doar în cap și nu este cazul să și ating efectiv pianul. Când am concerte, repet cam două ore înainte. Niciodată nu studiez cu ceasul, studiez cât este necesar. Nu cred că este important cât studiezi, ci cum studiezi. Dacă doar stai în fața pianului și-ți miști degetele, asta nu înseamnă nimic. Și în plus, dacă nu te dezvolți ca persoană, nici muzica nu poate crește în tine. Este foarte important să-ți trăiești viața.

Reporter: Care este mixul de factori care duc la o carieră de succes: talent, muncă, promovare?

Alice Sara Ott: Desigur, talentul este important, dar doar cu talentul, nu poți face nimic. Și desigur, foarte importantă este munca. Dar mai sunt și alte lucruri: norocul, de exemplu. Da, cred că mixul este alcătuit din talent, muncă și noroc.

Reporter: Și promovarea?

Alice Sara Ott: Da, este importantă, pentru că trăim niște timpuri când toată lumea este foarte aproape de media. Nu sunt împotriva media, fie că tradițională, fie că este reprezentată de rețelele sociale, dar totuși cred că ar trebui ca media să fie în secundar. Cel mai important lucru este muzica însăși și acest lucru nu ar trebui să se schimbe.

Reporter: Cum arată o zi normală din viața dvs.?

Alice Sara Ott: Fiecare zi e altfel. Poate mă trezesc la ora 8, urmează studiul sau repetiția cu orchestra, dacă am concert seara, apoi la 4 după-amiaza mă culc. De obicei nu sunt acasă în cea mai mare parte a timpului: mă trezesc într-o cameră străină de hotel, repet, apoi zbor cu avionul. Iar când sunt acasă, fiecare zi este altfel, pentru că nu sunt persoana care să se trezească la 8 dimineața și să studieze de la 10 la 5 în fiecare zi.

Reporter: Sunteți foarte tânără, dar aveți deja o carieră strălucită. Care sunt lucrurile cele mai importante pe care le doriți împlinite în viitor?

Alice Sara Ott: Niciodată nu poți spune că ai reușit prea multe. Mereu este loc de dezvoltare, de creștere. V-am spus, cel mai important scop al meu este să fiu un om fericit. Desigur, am vise să cânt cu o anumită orchestră sau într-o anumită sală, dar nu vreau să grăbesc lucrurile, pentru că nu vreau să devin o stea căzătoare, vreau să am o viață lungă ca muzician. Vreau să am timp să mă bucur de viață și să găsesc sensurile ascunse ale muzicii.

Interviu realizat de Cristina ComandașuAgenția RADOR - 21.03.2012 17:20