Interviu
RSS Interviu

1986 - anul în care a apărut THRASH METAL, `copilul` non-conformist al heavy-metal-ului și punk-ului

În 1986, Metallica, Megadeth, Slayer și Anthrax se pregăteau să lanseze albume care urmau să schimbe fața muzicii. Aceasta este povestea anul în care a apărut genul thrash, spusă de oamenii care au fost acolo.

Era 1985, aproape 1986. Cea mai vândută piesă în lume era Born In The USA-Bruce Springsteen. Primele poziții ale clasamentelor erau ocupate de trupe care apăruseră în vara aceea la Festivalul Live Aid. MTV avea doar 4 ani și abia peste 15 luni a apărut primul show de specialitate, Headbanger’s Ball. Trupele care erau difuzate la radio erau Ratt, Ozzy Osbourne, Def Leppard și Judas Priest. Cea mai mare trupă în Los Angeles era Motley Crue.

Dar, în zona underground se mișca ceva. Copilul non-conformist al heavy-metal-ului și punk-ului, thrash metal-ul avea deja trei ani și era susținut de 4 trupe-cheie: Metallica din San Francisco, Slayer și Megadeth din L.A., și Anthrax din New York. Scena thrash se baza pe câteva case de producție independente: Metal Blade și Megaforce din California și Music For Nations din Marea Britanie. Timp de trei ani s-au susținut singure fără niciun ajutor de la industria muzicală din mainstream.

Dar toate acestea urmau să se schimbe. În 1985, Metallica a semnat cu o casă de producție mare, Elektra.

Brian Slagel (fondatorul Metal Blade Records): “Scena thrash era foarte mică. Mai ales în Statele Unite, unde toate trupele se cunoșteau între ele. Pe atunci toți erau pasionați de muzică. Erau guvernați de mentalitatea: noi împotriva lumii”.

Lars Ulrich (Metallica): “Puteai să dai 5 casete demo oricărui om și o săptămână mai târziu sute de copii aveau câte o copie. Muzica se răspândea cu viteza luminii”.

Brian Slagel: “E simplu să spui acum că cele mai mari trupe din vremea respectivă erau Cele 4 Mari, dar atunci dacă ne-ar fi întrebat cineva pe cine mizăm noi că va ajunge în topuri, toată lumea ar fi spus Armoured Saint. Dar nu a fost să fie pentru ei”.

Lars Ulrich: “La vremea respectivă, eu și James eram un pic diferiți de ceilalți băieți pentru că noi eram cu Motorhead! Iron Maiden! Tricouri heavy-metal, părul lung și ne dădeam cu capul de toți pereții”.

Harald Oimoen (fotograf): “Desigur, Dave Mustaine era foarte supărat că a fost dat afară din Metallica și își îneca amarul în alcool și droguri. Eu îi făceam pe plac pentru că el se întâlnea mereu cu Lars, ceea ce presa nu știa, și îl făceam să-mi povestească tot. Dave nu rata nicio ocazie pentru a vorbi de rău membri trupei Metallica”.

Brian Slagel: “Slayer era un grup interesant pentru că în afara scenei ei nu erau prea buni prieteni, nu ieșeau împreună… dar când se urcau pe scenă era ceva magic acolo”.

Tom Araya (solist/basist Slayer): “Scena thrash era mai mare în Europa. În 1985 am cântat în Belgia, în cadrul festivalului Heavy Sounds, în fața a 15.000 de spectatori. În SUA nu aveam niciodată mai mult de 300-400 de oameni într-un club”.

Gem Howard (Music For Nations): “Metallica a cucerit Europa înainte să devină cunoscuți în America. Managerii lor au luat o trupă de succes în Europa și au făcut-o mare în America”.

James Hetfield (solist/chitarist Metallica-despre albumul Master Of Puppets): “Piesele acelea îmi amintesc de o Metallica inocentă. Nu o trupă stupidă, ci de o trupă care nu a fost măcinată de faimă. Onestitatea și inocența acea din studio când încă mai există flacăra aceea care unește muzicieni. Există această inocență dar și o atitudine gen Du-te dracu lume”.

Bob Nalbandian (fondatorul revistei Headbanger): “Toată lumea crede că speed metal, sau thrash metal așa cum a fost numit mai târziu, s-a născut în San Francisco. Dar trebuie să vă amintesc că 3 dintre cele 4 trupe mari provin din Los Angeles”.

Dave Mustaine (solist/chitarist Megadeth): “Simțeam că am făcut ceva cu adevărat bun cu Metallica. De la 15 ani trăiesc pe cont propriu. În fiecare zi aveam timpul împărțit între exersatul la chitară și muncă pentru a-mi câștiga pâinea. Așa trăiam, îmi doream mult să reușesc în muzică, să pot să mă întrețin din muzică… Când am văzut că lucrurile cu Metallica încep să scârțâie am început să-mi regândesc prioritățile. Așa s-a născut Megadeth. Instinctul de supraviețuire, pe care mi l-am dezvoltat de când au divorțat părinții mei, m-a ajutat mult”.

Dave Ellefson (basist Megadeth): “În Los Angeles eram ca peștii pe uscat pentru că simțeam că nu aveam acolo publicul nostru. Eram practice pe drumuri. Fie ne mutam pe la fete care erau dispuse să țină câte un musician care se zbătea să reușească, fie dormeam în mașină, fie în sala de repetiții. Dependența de droguri ne cauza numai probleme, ca să nu mai zic că erau bani aruncați pe fereastră. Eram într-o situație foarte dificilă”.

Dave Mustaine: “Los Angeles era un oraș foarte periculos. Și noi eram periculoși. Toată lupta asta dintre trupele glam și cele de metal era periculoasă, mai ales când intervenea și heroina. Îi vedeai pe băieții de la Motley Crue în mașini exotice și pe alții care mureau de supradoze… Erau două lumi diferite…”

Dave Ellefson: “Eu și Dave eram singurii din trupă care nu aveam niciun plan de rezervă, nicio diplomă de colegiu, absolute nimic. Tocmai de aceea eram foarte apropiați. Aveam o legătură specială și asta a contat mult pentru Megadeth”.

Dave Mustaine: “Îmi amintesc că pe atunci făcusem o pasiune pentru Belinda Carlisle. Într-o zi a venit la studio să mă vadă. Eu tocmai luasem niște heroină, fumasem și un joint și ea a bătut la ușă. Ea era în totalitate anti-droguri, eu eram terminat de droguri. Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă nu aș fi fost dependent de droguri, probabil am fi ieșit la întâlniri și am fi avut copii. Habar n-am. Dar știu că acela a fost unul dintre cele mai proaste momente ale mele pentru că am avut o șansă în fața mea și am pierdut-o”.

Lars Ulrich: “Peace Sells este un album foarte bun de heavy-metal. Indiferent că l-ai ascultat pentru prima dată în 1986, sau că îl asculți astăzi pentru prima dată, nu ai cum să nu-ți dai seama că e un album bun. A trecut testul timpului”.

Dave Mustaine: “Să vă spun ceva. Peace Sells nu a fost un simplu album, a fost un mod de viață”.

Mick Wall (jurnalist): “Motley Crue au plecat în turneu în deschiderea lui Ozzy Osbourne și s-au întors staruri. Def Leppard au plecat cu Ozzy și s-au întors staruri. Metallica au plecat cu Ozzy și s-au întors staruri. Așa mergeau lucrurile”.

Ozzy Osbourne: “Treceam pe lângă autobuzul lor înaintea concertelor și îi auzeam cântând piese Black Sabbath. Și credeam că râd de mine. Niciodată nu vorbeau cu mine și păstrau o oarecare distanță. Mi se părea ciudat. L-am întrebat pe managerul lor de ce se poartă așa cu mine și de ce mă iau peste picior și el mi-a răspuns: Nu, ei cred că tu ești un fel de Dumnezeu”.

Lars Ulrich: “Îmi amintesc de ultimul concert din cadrul turneului lui Ozzy Osbourne. Era în Hampton, Virginia. Cliff Burnstein, managerul nostrum, a venit de la New York pentru ultimul concert. Eram cu toții în autobus când ne-a dat vestea: “Ați vândut suficiente discuri pentru a vă cumpăra case”. Eram în turneu cu Ozzy de 5 luni. Cu toții, membri ai trupei, tehnici, absolute toți petreceam 12 ore band, ne împlinisem toate fanteziile posibile și imposibile cu fete… Nu ne păsa de bani… Noi vroiam să rămânem în turneu să ne continuăm modul de viață”.

Brian Slagel: “Exista o competiție între trupe: cine e mai rapid. Pe atunci se numea mai degrabă speed metal decât thrash metal. Slayer au vrut să fie cei mai rapizi”.

Tom Araya (solist/basist Slayer): “Am luat partea de black metal de la Venom și am dus-o la alt nivel. Ideea pentru Reign In Blood nu era să facem un alt album slow, ca Hell Awaits. Ne doream un album rapid cu piese scurte. Rick Rubin ne-a ajutat mult în calitate de producător. A făcut ca albumul să fie digerabil. Deși piesele erau cantata rapid, puteai auzi totul”.

Lars Ulrich: “Cred că Slayer era cea mai interesantă trupă pentru că la ei era totul atât de extrem. Nu le păsa de absolute nimic, ceea ce era foarte cool”.

Gary Holt (chitarist Exodus): “Metallica, Megadeth, Slayer și Anthrax au vândut cele mai multe discuri. Am auzit multă lume spunând: “Exodus, Treatment sunt trupe care au urmat de aceea nu se regăsesc în Cele 4 Mari trupe ale genului thrash”. Fals. Exodus a fost înființată înaintea tuturor, minus Metallica, dar situația se judecă în funcție de vânzări. Și eu nu am nicio problemă cu acest lucru. Sunt prieten cu toate cele 4 trupe mari”.

Jeff Hanneman (chitarist Slayer): “Mi-am lăsat amprenta asupra lumii, am făcut ceva. Pot să mor fericit”.

Sursa: Classic Rock Magazine



Agenția RADOR - 26.02.2012 15:18