Interviu
RSS Interviu

Blaze Bayley (ex-Iron Maiden), invitat la emisiunea`Psihologul muzical`

Blaze Bayley (ex-Iron Maiden), invitat la emisiunea`Psihologul muzical`
Blaze Bayley (stg) în studioul RRA, alături de Andrei Partoș (c)

Blaze Bayley (n. Bayley Alexander Cooke, 29 mai 1963, la Birmingham, Anglia) a revenit în România. Blaze (ex-Iron Maiden, ex-Wolfsbane) are un nou proiect muzical, pregătește lansarea unui album în luna martie și demarează un turneu mondial care va include și România (23 martie la Silver Church din București și 24 martie la Târgoviște în Pub Fiord). Cât timp a stat la București, Blaze a înregistrat o piesă alături de formația Trooper, a și cântat cu băieții două piese pe scena Hard Rock Cafe (n.r. - vineri, 27 ianuarie, Trooper a susținut un recital în deschiderea concertului Nazareth), și a acceptat invitația lui Andrei Partoș de a veni în studioul "Psihologului muzical" (Radio România Actualități). A rămas alături de noi până la ora 2.00, deși sâmbătă (28.01) avea avion spre Italia. Dialogul cu Andrei și ascultătorii emisiunii a fost spumos. Îl puteți citi mai jos.

Andrei Partoș: Bun venit în România!

Blaze Bayley: Bun găsit România! Bun găsit București! Sunt eu, Blaze! Ajutați-mă, mi-au spus că mă vor duce la un club de noapte, dar iată-mă la un post de radio făcând un interviu. M-au mințit din nou! Ajutor!

Andrei Partoș: Este un post de radio, dar trebuie să știi că este postul Național de Radio, cel mai bun din țară.

Blaze Bayley: Mi-au spus că e cel mai bun club din România. Eu credeam că o să mă distrez... A fost nebunie mare astăzi... De fiecare dată mi s-a spus: Acum te ducem la un club frumos. Când ajungeam acolo trebuia să dau 10 interviuri. Acum te ducem la un restaurant frumos, iar când ajungeam acolo iar trebuia să dau un interviu! Iar apoi mi-au spus te ducem la Hard Rock Cafe, unde a trebuit să mai dau niște interviuri și să cânt două piese alături de Trooper. Dar reacția fanilor a fost fantastică. M-am simțit foarte bine aici în România. Călătoria a fost una grea, dar susținerea fanilor a contat mult de când am ajuns aici.

Andrei Partoș: Dar la Hard Rock Cafe a fost un concert Nazareth, nu unul Blaze Bayley...

Blaze Bayley: Da, așa este, dar le-am furat show-ul celor de la Nazareth. Toți jurnaliștii cu care am discutat astăzi mi-au spus: „Vei fi la concertul Nazareth”, așa că nu mi-a părut rău că le-am furat show-ul.

Andrei Partoș: Îți place Nazareth?

Blaze Bayley:Da, sunt tipi de treabă. Sunt scoțieni. Au un balans agreabil. Știam câteva dintre piesele lor. Ei beau foarte mult...

Andrei Partoș: Mai mult decât alții?

Blaze Bayley: Să zicem așa: un om normal despre care se spune că bea foarte mult este nimic în comparație cu Nazareth. Pentru că ei sunt scoțieni și mult după ce un om normal a căzut sub masă, ei vor spune: „Ni s-a făcut sete, mai aduceți un rând de bere?”.

Andrei Partoș: Eu i-am întâlnit în 1993 și am petrecut 4 zile alături de ei...

Blaze Bayley: Și ai supraviețuit?! Ești norocos că ești astăzi aici!

Andrei Partoș: Dar tu bei?

Blaze Bayley:Eu nu beau niciodată înainte de un concert. Pentru că eu cred că dacă bei înainte de a urca pe scenă nu îți respecți fanii. Dar eu nu pot să vorbesc decât în numele meu. Asta este atitudinea mea: înainte de concert nu beau, nu iau niciun fel de droguri, doar dacă nu este vorba despre medicamentele prescrise de doctor. Nu sunt un star rock, sunt un muzician, un solist. Îmi place să cânt pentru fani și îmi place să am mintea limpede când fac acest lucru.

Andrei Partoș: De ce ai ales să difuzăm piesa Dazed And Confused (cover Led Zeppelin)?

Blaze Bayley:Cineva m-a invitat să cânt pe un album tribut Led Zeppelin. Când eram mic mergeam la prietenii mei și ascultam foarte mult Led Zeppelin, iar această piesă a fost mereu una dintre preferatele mele. Așa că atunci când mi s-a dat șansa să particip pe acest album, m-am gândit că nicio altă trupă nu va alege Dazed And Confused. Toți vor alege Stairway To Heaven sau Kashmir, sau vreo piesă de pe Physical Graffiti... Așa că am aranjat piesa, am făcut-o pe stilul meu, așa că este un adevărat cover. M-am simțit foarte bine cântând-o. Robert Plant vine tot din „Țara Neagră” din Anglia, este foarte aproape de orașul meu natal.

Andrei Partoș: Există vreo explicație pentru faptul că foarte mulți metaliști provin din Birmingham?

Blaze Bayley:Probabil e ceva în apă... (râde) Cred că la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, Birmingham era un oraș „mort” deoarece a suferit foarte mult în urma bombardamentelor din cel de-al doilea război mondial. Iar toate clădirile din anii 1950 erau foarte urâte, erau oribile. În plus, Birmingham a fost inima industrială a Angliei. Cred că acesta este unul dintre motivele care au dus la apariția genului heavy-metal în acest oraș. Dacă mergi acum acolo totul s-a schimbat, acum este un oraș foarte frumos. „Țara Neagră” este regiunea cuprinsă între Birmingham și Wolverhampton. Se numește așa pentru că la începutul Revoluției Industriale toți oamenii de acolo erau fierari și toți erau acoperiți de cenușă, erau practic negri. De aici și numele regiunii.

Andrei Partoș: A fost ușor să compui piese alături de Steve Harris (Iron Maiden)?

Blaze Bayley:Steve Harris este foarte talentat și este o persoană foarte generoasă atunci când vine vorba despre compoziții. Am avut multe idei, iar el m-a ajutat mult ca să pot transforma ideile mele în cântece. Am învățat foarte multe de la el, iar acum, în momentul în care compun piese pentru trupa mea, țin cont de tot ceea ce am învățat atunci.

Andrei Partoș: Bani pentru muzică sau muzică pentru bani?

Blaze Bayley:Este atât de confuz... Am fost atât de mult timp falit, trăiam cu speranța că la un moment dat vor fi suficienți oameni care să știe despre mine și trupa mea, astfel încât să pot câștiga și bani din această pasiune, iar tot ce am primit a fost să devin din ce în ce mai falit. Cred că anul acest, odată cu albumul „The King Of Metal” lucrurile se vor schimba în bine pentru mine. Sunt încrezător că anul acesta îmi voi permite să-mi cumpăr cauciucuri noi pentru motocicletă.

Andrei Partoș: Cauciucuri de iarnă?

Blaze Bayley: Dacă vin în România, cu siguranță de iarnă! Apropo de asta, nu mi-a spus nimeni că aici ninge. Cred că guvernul României și fanii au încercat să mă împiedice să cânt aici... Dar să știți că nu mă poate opri nimic! Mă voi întoarce în România și voi cânta în luna martie!!

Andrei Partoș: Vei cânta pe 23 martie la Silver Church.

Blaze Bayley: Da. Nimeni nu mă poate opri!

Andrei Partoș: Cum privești evoluția genului heavy-metal în Marea Britanie?

Blaze Bayley: Cred că este o întrebare interesantă pentru Marea Britanie a inovat acest gen, dar în ultimii ani începe să se simtă influența Statelor Unite. Cred că acum mai există câteva trupe originale, dar cred că heavy-metalul este un termen abuzat... Sunt unele trupe absolut îngrozitoare, iar când acest gen este făcut prost atunci devine cea mai proastă muzică posibilă. Când este făcut bine, atunci este cel mai puternic mod de a-ți exprima sentimentele și de a intra în conexiune cu fanii.

Andrei Partoș: Eddie este un personaj bun până la urmă?

Blaze Bayley: Nu! Îl urăsc! Eddie mi-a blestemat viața. E un nenorocit. Dacă-l văd acum îl omor! Îl pocnesc în față! Hai Eddie! Unde ești?

Andrei Partoș: Când ai învățat să cânți la clape?

Blaze Bayley: Când eram tânăr am lucrat la un hotel, noaptea făceam curat acolo. Iar sala de dans avea un pian și obișnuiam să cânt la el, iar apoi am început să devin interesat de muzică.

Andrei Partoș: Când ai scris prima ta piesă?

Blaze Bayley: Prima piesă pe care am scris-o singur a fost... una compus-o chiar la pianul de care vă spuneam, dar nu a fost niciodată înregistrată cu trupă.

Andrei Partoș: Blaze... te-ai tuns... de ce?

Blaze Bayley: Mi-era foarte cald. De fapt, sunt mai multe motive... unul dintre ele este că am avut un accident la ras. Nu îmi stătea bine deloc și aveam două posibilități: fie stăteam așa și speram că îmi va crește la loc, fie încerc ceva diferit. Și având în vedere că tocmai mă despărțisem de ultima mea mea trupă după niște probleme, simțeam nevoia de o schimbare. Mă plictisisem să arăt ca o sperietoare de ciori în fiecare dimineață. Acum mă simt mult mai bine și e și mult mai ușor. Costurile sunt mult mai mici când sunt în turneu, nu mai trebuie să cumpăr șampon. Așa că am redus costurile turneelor. Pot să cânt mai mult pe bani mai puțini.

Andrei Partoș: Ce părere ai despre MTV?

Blaze Bayley: Cred că își are cu siguranță locul. Din punctul meu de vedere MTV-ul este un post TV de muzică pop, pentru artiști mai comerciali. Nu îi critic deloc. Dar asta este. Nu este un canal generalist, care să includă și heavy-metal.. Dar nu e un lucru rău. De ce să nu spunem lucrurilor pe nume: cea mai populară muzică este muzica pop. Iar eu accept cine sunt: un solist heavy-metal, din zona underground, cânt în cluburi pentru tot în lume și sunt aproape de fanii mei. Dacă te duci la un concert cu Lady Gaga, Beyonce sau Mariah Carey este ca și când te-ai afla într-o altă clădire. Chiar dacă ești în primul rând ești mult mai departe decât cei care se află în ultimul rând la unul dintre concertele mele. Dacă vii la un concert Blaze Bayley, acolo nu este vorba doar despre muzică ci spectatorii participă direct la show.

Andrei Partoș: Ești de acord cu folosirea clapelor într-o formație de heavy-metal?

Blaze Bayley: Este muzică până la urmă. Depinde de fiecare muzician să își aleagă soundul și să dea personalitate pieselor sale. De regulă eu nu am keyboards pentru că eu simt nevoia de spațiu în piesele mele.

Andrei Partoș: Cânți și la chitară?

Blaze Bayley: Da! Foarte prost! Unul din talentele mele este că pot să scot o melodie din orice instrument pe care mi-l pui în brațe. Chiar dacă nu știu să cânt la ele îmi dau seama cum pot scoate o melodie din ele, dar nu cânt bine la nimic!

Andrei Partoș: Cine crezi că a inventat genul heavy-metal: Black Sabbath sau Led Zeppelin?

Blaze: Este o întrebare foarte bună. Termenul „heavy-metal” a fost folosit pentru prima dată de un jurnalist american pentru a descrie formația Led Zeppelin. Dar noi privim lucrurile în felul următor: există două școli - Școala Led Zeppelin și Școala Black Sabbath. Școala Led Zeppelin este mai relaxată, un pic mai sexy și merge în direcția The Rolling Stones. Școala Black Sabbath este mai întunecată și te bucuri de melancolia întunericului, iar sentimentele exprimate sunt foarte puternice. Eu, Iron Maiden... noi venim din partea Black Sabbath.

Andrei Partoș: Crezi că publicul s-a schimbat în ultimii 10 ani?

Blaze Bayley: În mod clar miros mai bine! Deodorantul s-a îmbunătățit, nu se mai fumează atât de mult în cluburi.

Andrei Partoș: Crezi că iPod-ul schimbă relația cu fanii?

Blaze Bayley: Pentru mine o schimbă într-un mod foarte bun. Când mi-am început cariera cu trupa Wolfsbane nu exista Internet. Pentru ca oamenii să afle de tine trebuia să fii în reviste. Iar pentru a ajunge în paginile revistelor, trebuia să te rogi ca cineva să te descopere și să te recomande redactorilor de la diverse reviste. Eu am fost foarte norocos pentru că jurnaliștilor le-a plăcut trupa Wolfsbane. Dar ce ne facem dacă avem oameni extraordinari care inițiază genuri muzicale, care sunt inovatori, dar jurnaliștii habar n-au de ei. Asta se întâmplă și cu casele de producție în prezent. Dar acum, datorită Internetului, pot fi în legătură directă cu fanii mei.

Andrei Partoș: Ai animale?

Blaze Bayley:: Da! Am un câine, un Jack Russell terrier, îl cheamă Stripe. Dar în ultima vreme nu se simte pre bine, suferă de epilepsie, face tratament și e mai bine. Atâta timp cât avem grijă să își ia pastilele în fiecare dimineață este bine. Nu a mai avut o criză de 3 săptămâni. Sunt foarte îngrijorat, e primul animal pe care îl am. Până acum nu am mai avut nici măcar o relație stabilă, cu atât mai puțin un animal de companie. Dar acum că le am pe amândouă este și un blestem și o binecuvântare.

Andrei Partoș: Cum a fost momentul despărțirii de Wolfsbane?

Blaze Bayley: Teribil! Unul dintre cele mai grele momente din viața mea! Începusem alături de ei de la zero. Nu eram muzicieni, am învățat singuri să cântăm, să fim o trupă, să apărem pe scenă. Și așa am devenit din ce în ce mai buni. Dar până la urmă, casa de producție a renunțat la noi, fiecare membru al trupei locuia fie la prieteni, fie cu părinții. Iar apoi eu am avut șansa să dau probă pentru Iron Maiden. Dar nu am avut voie să spun nimănui că merg la audiție. Acum regret că nu le-am spus și colegilor mei din Wolfsbane, dar așa mi-a spus managerul trupei Iron Maiden... Și la vremea respectivă m-am gândit că e o șansă mare pentru mine și nu am vrut să o ratez, așa că am făcut cum mi s-a spus. Așa că pentru colegii din Wolfsbane a fost un adevărat șoc când le-am spus că plec la Maiden.

Andrei Partoș: Care a fost reacția lor?

Blaze Bayley: Au fost supărați! Inițial a fost deznădejde și au fost furioși că nu le-am spus, dar în final au acceptat situația pentru că au înțeles că pentru mine era o șansă imensă. Dar a fost un moment greu pentru mine și pentru colegii din Wolfsbane pentru că noi am pornit la drum cu niște idealuri. Eu eram un visător, îmi doream foarte mult să ajung în topuri cu Wolfsbane. Dar realitatea era diferită.

Andrei Partoș: Crezi că artiștii tineri se mai întorc la rădăcinile genului heavy-metal?

Blaze Bayley: Asta este o întrebare foarte bună. Dacă asculți o trupă care are un anumit grad de originalitate asta se întâmplă pentru că nu încearcă să sune ca alți artiști. Când Metallica a lansat Master Of Puppets, multe alte trupe sunau exact ca ei! Multe trupe sunau exact ca Iron Maiden... Dar cred că trebuie să vezi cine a influențat pe Iron Maiden, cine a influențat Metallica, cine i-a influențat pe cei de la Black Sabbath, cine sunt artiștii pe care aceste trupe îi ascultau. Trebuie să vezi ce au luat trupele acestea de la artiștii pe care îi ascultau. În Wolfsbane tuturor ne plăcea AC/DC și Motorhead, dar ne-am dus pe fir și am aflat pe cine ascultau cei de la AC/DC și cei de la Motorhead. Așa am aflat de Rolling Stones, New York Dolls, MC5, Iggy And The Stooges (la începutul carierei lor), The Who (primele lor albume) și am luat de la fiecare câte ceva, așa am reușit să avem o identitate a noastră. Aveam un stil unic pentru că ne-am întors la rădăcini. Eu am fost influențat de Elvis Presley (începe să fredoneze „That’s Alright Mama”).

Andrei Partoș: Și perciunii sunt o influență de la Elvis...

Blaze Bayley: Da, chiar sunt! Mama mea asculta foarte mult Elvis Presley. Am crescut ascultând-o pe Edith Piaf, nu știam cine este dar când am crescut mi-am dat seama cât de mult a contat ceea ce am ascultat acasă. Toți acești artiști mi-au influențat stilul. Tot ceea ce vreau eu să spun este că dacă îți place un artist nu trebuie să încerci să-l copiezi, află cine sunt aceia care l-au influențat. Cred că este mai dificil să fii într-o trupă cu oameni care au gusturi muzicale diverse, dar dacă reușiți să vă înțelegeți atunci aveți șansa să creați o muzică mult mai bogată și să aveți un stil propriu.

Andrei Partoș: Tu acum cânți cu o trupă nouă?

Blaze Bayley: Acum sunt un artist solo și caut muzicieni care-mi plac, cu care lucrez bine, scriem piese împreună, le înregistrăm iar apoi plecăm în turneu. În România voi veni pe 23 martie cu proiectul Blaze Bayley And The Kings! Ei sunt Regii iar eu sunt Blaze Bayley (râde).

Andrei Partoș: Blaze, vei rămâne în România până pe 24 martie?

Blaze Bayley: Nu. După ce termin acest inmterviu mă duc la hotel, îmi iau lucrurile, merg la aeroport și plec în Italia. Ascult tot ce am făcut până acum pentru album, îmi dau sau nu ok-ul și apoi începem să înregistrăm albumul. Este primul album pe care îl produc 100%. Dacă iese prost este numai vina mea.

Andrei Partoș: Produci și alți artiști?

Blaze Bayley: Da, am făcut câteva piese pe ici pe colo, dar dacă albumul meu iese așa cum îmi doresc, iar artiștii mă vor contacta pentru a le produce albumele, atunci mă voi gândi serios dacă am timp pentru așa ceva. Dar, vă avertizez, sunt foarte dur! La mine nu există scuze!

Andrei Partoș: Crezi că CD-urile mai au vreun viitor?

Blaze Bayley: Foarte limitat. Pentru mine și alți fani de heavy-metal este important să avem ceva pe care să-l ținem în mână, un obiect care să ne conecteze cu artistul. CD-ul meu va avea un booklet de 35 de pagini cu textele pieselor, cu ilustrații pentru fiecare piesă în parte și alte câteva lucruri care mi-au influențat în modul de a scrie versuri. Vor fi pagini dedicate muzicenilor care apar pe album, ca să știe oamenii câte ceva despre ei. Niciun jurnalist nu va asculta albumul înaintea fanilor. Albumul va fi gata pe 8 martie la primul concert din turneul european.

Andrei Partoș: Este un video pe youtube unde tu și Steve Harris vă certați cu un fan care folosește lasere la concert.

Blaze Bayley: Lasere?! Să știți că eu sunt un super-erou și dacă cineva vine la mine cu lasere eu mă pot apăra (se ridică în picioare și se preface că se apără de un atac cu laser). Eu cred că orice element care strică show-ul este agasant. Dacă eu nu îmi pot face treaba, atât cât pot eu de bine, dacă sunt împiedicat să fac show, atunci asta înseamnă că fanii nu primesc ceva de calitate, pentru care au plătit. Dacă cineva strică show-ul îl voi pocni în față și îi voi da cu suc de lămâie în ochi. S-a înțeles? Eu îmi respect fanii! Iar acei oameni strică show-ul nu trebuie tolerați. În Chile, la concertul la care face referire ascultătorul nostru, erau peste 26.000 de fani, iar 6 oameni din rândul I stricau atmosfera pentru ceilalți. Au fost oameni care nu și-au permis sau nu au mai găsit bilete în primul rând, deși și-ar fi dorit acest lucru. Așa că: arătați-le respect celorlalți fani! Până la urmă ar trebui să fie vorba despre muzică, despre pasiunea pentru muzică.

Andrei Partoș: Există vreo diferență între heavy-metalul britanic și cel american?

Blaze Bayley:Da, cred că este o diferență. Iat diferența este mai mare între heavy-metalul britanic și cel american de pe coasta de vest. Ei repetă mai mult, sunt muziceni buni, dar atitudinea lor în turneu este: Hai să petrecem! Pentru mine, plecarea în turneu înseamnă că mă bucur de fiecare zi, dar mai important de atât este să ofer oamenilor un show de calitate. Marea mea bucurie este să cânt bine, să mă întâlnesc cu fanii.

Andrei Partoș: Ai o echipă de fotbal preferată?

Blaze Bayley: M-am născut un fan al formației Aston Villa. Toți din familia mea sunt suporteri Aston Villa, toți unchii mei, absolut toată lumea. Nu poți face parte din familia mea dacă nu ții cu Aston Villa. E adevărat că fotbalul nu mă pasionează așa de mult ca muzica, așa că nu urmăresc toate meciurile lor, dar țin cu această echipă. Nici nu am avut de ales.

Andrei Partoș: Ce părere ai despre artiști precum Alice Cooper care lansează albume mai comerciale? Tu ai face acest lucru?

Blaze Bayley:„Comercial” este un termen foarte complex. Comercial înseamnă ce este popular în prezent. Noul meu album se numește The King Of Metal. Iar piesa care dă titlul albumului este scrisă despre fani și despre oamenii din showbusiness care nu respectă fanii de heavy metal. Este o piesă extremă, cea mai rapidă și agresivă pe care am făcut-o eu vreodată. Eu sunt convins că dacă piesa The King Of Metal are parte de același număr de difuzări precum una dintre piesele cântate de Lady Gaga, atunci The King Of Metal va avea un mare succes comercial. Sunt convins de acest lucru. Și apoi veți vedea ce va face Alice Cooper! Va încerca să compună piesa ca The King Of Metal. Hai, Alice!! Unde ești? Dă ce e mai bun!! Nu mi-e frică!! (râde)

Andrei Partoș: L-ai întâlnit pe Alice Cooper?

Blaze Bayley:Da, e un tip extraordinar. Am cântat în deschiderea concertelor lui din Marea Britanie. E un om deosebit. Dar trebuie să-l prinzi în momentul cel bun.

Andrei Partoș: Deci... nu e rău așa cum pare...

Blaze: Cu mine nu a fost rău...

Andrei Partoș: Ce părere ai de Paul di’Anno ca vocalist?

Blaze Bayley: Unul din motivele pentru care îmi place Paul este faptul că are un timbru și un stil unic. Și îmi plac astfel de artiști. Mi-a plăcut stilul lui Bon Scott, acel mod de a cânta și a vorbi în același timp. La Paul Di’Anno îmi place foarte mult prima parte a carierei lui, nu mă dau în vânt după creația lui mai recentă. Dar dacă îl prinzi într-o zi bună, atunci da, este un solist bun.

Andrei Partoș: Să te întreb altfel: care sunt primii 3 soliști preferați? Ai zis de Elvis...

Blaze Bayley: Păi... Ronnie James Dio a avut o mare influență asupra mea. Și... Bon Scott pentru că atunci când lucram la hotel, ascultam mereu heavy-metal atunci când făceam curat, el m-a influențat mult. Nu pentru că îmi doream să fiu ca el, dar mi-am dorit să am o voce care să iasă în evidență, să aibă personalitate. Asta mi-am dorit mereu: să transmit emoții prin modul în care interpretez piesele.

Andrei Partoș: Crezi în topuri?

Blaze Bayley: (evitând cu mult umor răspunsul, pretinzând că în loc de „charts” (n.r. - topuri) a înțeles „church” (n.r. - Biserică)): Biserică? Păi, am cântat la Biserică. Am cântat cu orchestră... Mi-a plăcut foarte mult! (și a început să cânte o piesă bisericească). Așadar, eu cred în Biserici!!

Andrei Partoș: Ce părere ai de concursurile TV gen The X-Factor, The Voice?

Blaze Bayley:Îmi plac foarte mult! Mă fac să arăt bine! Chiar mă pun într-o lumină bună! (râde)

Andrei Partoș: Îți place ideea de a participa la astfel de concursuri?

Blaze Bayley: Noi avem „Britain’s Got Talent”. Motivul pentru care m-aș duce acolo este că dacă câștigi acest concurs ai posibilitatea să cânți în fața Reginei Marii Britanii. Mama mea a decedat în urmă cu mulți ani și știu că ar fi foarte mândră dacă aș cânta în fața Reginei. Nu cred că Blaze Bayley va avea altă ocazie de a cânta în fața Reginei. Dar, în schimb, mie mi-ar plăcea să fiu în juriu. Vin și în România dacă sunt invitat și nu veți vedea nicăieri un jurat mai dur decât mine. Le voi spune concurenților direct în față: Cine te-a păcălit că ai talent, sau că poți cânta?! Pentru că orice ți-a spus asta... dă-mi te rog numele acestei persoane și voi trimite pe cineva acasă la el/ea și îi voi dărâma casa! Show-ul în sine nu este rău pentru că sunt mulți oameni talentați care nu au șansa să apară, problema este că pe măsură ce aceste concursuri înaintează au din ce în ce mai puțină legătură cu talentul și muzica.

Andrei Partoș: Crezi că Nirvana a distrus muzica rock?

Blaze Bayley:Este o întrebare dificilă pentru că nu vreau să îi supăr pe oamenii care ascultă Nirvana. Dar mie nu mi-a plăcut această trupă, nu am găsit nimic care să-mi atragă atenția și care să mă facă să înțeleg de ce li s-a acordat atâta atenție. N-am văzut nimic pozitiv în muzica lor. Vreau ca muzica să mă miște într-un anumit fel, să mă pot identifica cu piesele și vreau să mă simt mai puternic după ce ascult muzică. Iar cu Nirvana nu am simțit aceste lucruri. În plus, atitudinea lor față de fani, în special a lui Kurt Cobain lasă de dorit... Am auzit povești îngrozitoare despre modul în care se purta cu fanii lui. Mie nu-mi pasă dacă vii din zona heavy, pop, operă, dacă ești actor, nu-mi pasă ce fel de artist ești, dar nu ai nicio scuză să faci ceea ce am auzit eu că le-a făcut Kurt Cobain fanilor din Brazilia. Și le știu direct de la fanii din Brazilia.

Andrei Partoș: Primele tale albume de studio, Sillicon Messiah și Tenth dimension au fost bine primite de critici și public. Te-a surprins acest lucru?

Blaze Bayley: Nu chiar. Știu că sună arogant, dar eu fusesem în Iron Maiden și scrisesem piese care au ajuns în top. Eram la cea mai bună trupă de heavy-metal din lume. Și am compus piese cu acei oameni. Și asta mi-a dat foarte multă încredere că ideile pe care le am sunt bune. De aceea nu m-a surprins că fanii și criticii au apreciat albumele. Dar m-a surprins faptul că acele albume nu au avut succes comercial. Asta a fost o mare dezamăgire pentru mine. Am simțit că albumele nu s-au bucurat de recunoașterea pe care o meritau. Ba mai mult decât atât, nu cred că au ajuns la publicul pentru care fuseseră concepute.

Andrei Partoș: Ești mulțumit de zodia în care te-ai născut?

Blaze Bayley: Voi să-mi spuneți dacă e o zodie bună... Eu nu mă pricep la astrologie. Nu cred în astrologie. Cred doar atunci când stau de vorbă cu o femeie frumoasă care crede în așa ceva. Dar acum că sunt căsători și fericit, nu mai cred deloc în astrologie.

Andrei Partoș: Ești și un tată bun din câte am auzit...

Blaze Bayley: Nu știu... Fetița mea nu poate vorbi încă, are doar 4 luni. Sunt un tată mai în vârstă și asta pentru că mi-am dorit foarte mult să ajung la o stabilitate și siguranță emoțională, nu neapărat financiară. Am întâlnit-o pe femeie cu care vreau să-mi petrec restul vieții, pe care o respect și o iubesc, ne-am dorit un copil, știam că va fi o mamă bună, am convenit asupra modului în care vom crește copilul. Avem o fetiță frumoasă și sănătoasă și suntem foarte fericiți, suntem binecuvântați!

Andrei Partoș: Mulțumim Blaze! Vom fi cu toții la Silver Church pe 23 martie.

Blaze Bayley:Oricât de mulți oameni sau de puțini vor fi pe 23 martie la Silver Church, eu voi da tot ce e mai bun pe scenă și mă voi strădui să iasă un concert pe cinste! Promit că va fi un concert memorabil, indiferent câți oameni vor fi acolo! Vom mulțumesc pentru ospitalitate, m-am simțit foarte bine! Vreau să le mulțumesc din suflet și fanilor din România care m-au susținut în toți acești ani și care au făcut astfel încât să rămân un solist profesionist. Vă mulțumesc din suflet!Agenția RADOR - 1.02.2012 18:41