Interviu
RSS Interviu

Interviu cu Dan McCafferty, solistul trupei NAZARETH

Reporter: Sunt 19 ani de la primele voastre concerte în România. În 1993, ați cântat la București și la Brașov. Cum a fost prima întâlnire cu publicul român?

Dan McCafferty: A fost bine! Ne-am distrat copios. Oamenii erau foarte drăguți cu noi, foarte primitori, ne-am simțit bine. N-avem nicio plângere după acele concerte! (râde) Pentru noi a fost foarte bine!

R: Felicitări pentru noul vostru CD, „Big Dogz”! Poate o trupă ca Nazareth, cu o carieră lungă și mulți fani, să lanseze un disc oricând vrea?

D.M: Presupun că da... Noi nu ne-am propus să lansăm albume des deoarece cu cât lansezi mai multe albume cu atât este mai greu să fii mulțumit de munca ta. Noi vrem să fim siguri că ceea ce facem este de bună calitate. Dacă scriem două piese și ajungem la concluzia că... hmmm... nu sunt cine știe ce... atunci o luăm de la capăt. Întotdeauna vrem să ne asigurăm că piesele sunt de calitate, dacă nu ne plac nouă atunci cel mai probabil nu le va îndrăgi nici publicul. Nouă ne face plăcere să înregistrăm piese noi și în ultimii 4-5 ani așa am făcut: am intrat în studio atunci când am simțit nevoia. Important este să nu privim înapoi ci să privim mereu înainte, să evoluăm. Este foarte important ca o trupă să evolueze!

R: Cum te împaci cu aspectele digitale ale înregistrărilor moderne?

D.M: Trebuie să ne împăcăm cu ele. Noi încă înregistrăm toți patru în studio live pentru că nouă ne place să păstrăm acel sentiment real și pe albumele noastre. Autenticitatea nu se va demoda niciodată! E ca MySpace sau Twitter, acestea nu vor pleca nicăieri niciodată. Tehnologia este aici ca să stea!

R: Este mai greu să compui piese în momentul în care viața ta devine mai ușoară?

D.M: Depinde... Uneori poți să scrii ca un nebun și să faci lucruri bune, alteori din contră, poate să nu îți placă ce ai făcut. Mi-e greu să răspund la această întrebare. Strict în cazul meu... A fost simplu să scriu prima piesă. Oamenilor le-a plăcut, am avut succes. Dar după aceea lucrurile s-au complicat pentru că oamenii se așteaptă ca ceea ce urmează să fie cel puțin la fel de bun, dacă nu mai bun, decât piesele anterioare. Asta este într-adevăr dificil: să te poți autodepăși.

R: Am observat că Nazareth are mai multe piese dedicate radioului. Se pare că aveți o relație specială cu radioul. Îți amintești când ai ascultat prima dată o piesă de-a ta la radio?

D.M: Da... Înainte de a-l cunoaște pe John Peel îi trimiteam înregistrări live și el ne-a difuzat la BBC Radio 1. Primul nostru hit în Marea Britanie a fost Broken Down Angel. A fost prima piesă Nazareth care a intrat în topuri. Țin minte că eram în mașină, ne îndreptam către un concert, când am auzit pe Radio BBC 1 piesa noastră. Era pe locul 19 sau 18. A fost extraordinar! Atunci am înțeles că ne puteam câștiga existența din muzică pentru că oricum altceva nu știam să facem! (râde). Iar atunci când ne-am lansat noi nu exista MTV sau alte canale TV de muzică. Tot ce aveam era radioul. Iar pentru muzica rock era un pic mai dificil... aveam câteva posturi care ne difuzau printre care Radio Luxemburg și mai erau și unele emisiuni dedicate rockului la BBC... dar cam atât. Nu era chiar atât de ușor să ajungi la radio. Tocmai de aceea bucuria era și mai mare în momentul în care îți auzeai piesele acolo! Era o onoare să fii difuzat la radio. Oricum alte șanse nu aveai pentru a deveni cunoscut pentru că, după cum am spus, nu exista MTV. E drept că aveam Top Of The Pops dar pentru a ajunge la acest show TV trebuia să fii cunoscut, trebuia să fii în topuri, doar așa puteai fi invitat.

R: Ai călătorit prin toată lumea. Există vreo diferență între publicul american, sud american, european?

D.M: Din punct de vedere cultural sigur că este. Fiecare popor are cultura lui. Dar când te afli la un concert rock, diferențele dispar. Oriunde am fost oamenii s-au simțit bine pentru că nu își cumpără un bilet cu gândul: „O să mă simt nasol aici”. Nu! Vin cu sufletul deschis, beau câteva beri și se simt bine! La un concert rock oamenii se manifestă cam la fel în orice colț al lumii ai fi!

R: Ce părere ai de faptul că show-urile live au devenit o industrie în sine? Astăzi nu mai pleci în turneu doar pentru a promova un album... muzica live a devenit o afacere.

D.M: Cred că unul dintre motive este faptul că unele trupe au devenit atât de mari, cum ar fi U2 de exemplu, încât nu mai au de ales: trebuie să susțină turnee lungi pentru că oameni vor să îi vadă. Apoi se pune foarte mult accent pe show, pe entertainment. La fel se întâmplă și cu The Rolling Stones și alții ca ei. Dar doar câteva trupe sunt în această situație, celelalte, cum suntem și noi, merg și cântă în cluburi, săli de teatru, în general în săli mai mici, fac și jam-sessions. Concertele live au devenit o sursă sigură de venit pentru că discurile nu se mai vând atât de bine. Casele de producție suferă foarte mult în prezent. Așa că soluția pentru toate aceste trupe este să susțină cât mai multe turnee.

R: Lee, fiul lui Pete, s-a alăturat trupei cu câțiva ani în urmă. Se simte diferența de generație atunci când compuneți piese?

D.M: Nu, deloc! De fapt, Lee și Jimmy sunt actorii principali pe albumul Big Dogz. E fantastic ceea ce au făcut ei pe acest album. Sigur că și eu și Pete avem o contribuție pe album, dar ei doi sunt motorul. Din punct de vedere muzical nu există nicio diferență de generație între noi. Acum... sigur că îmi place foarte mult de prietena lui Lee... dar oricum nu cred că mai pot ține pasul cu ea deci... mai bine îmi mut gândul (râde).

R: Mai vezi vreun viitor pentru CD-uri?

D.M: Nu cred că vor dispărea de tot, pentru că trupele vor continua să lanseze albume, dar nici nu cred că vânzările se vor îmbunătăți pentru că astăzi copiii cumpără muzică on-line, mai exact o descarcă de pe Internet. Cred că doar cei mai în vârstă cumpără CD-uri pentru că ei vor să asculte albumul în întregime, nu doar un single sau două.

R: Care este primul disc pe care l-ai cumpărat?

D.M: Primul disc pe care l-am cumpărat?... Hmmm... stai să mă gândesc.... Elvis Presley - Hard Headed Woman. Asta se întâmpla prin... 1958... Așa că îți dai seama câți ani am (râde).

R: Îți place sportul?

D.M: Da! Îmi place fotbalul. Susțin echipa mea locală, dar având în vedere că suntem mai mereu pe drum, îmi place să mă uit la televizor. Urmăresc și gimnastică... sporturi pe care nu le vezi mereu la TV. În Canada, de exemplu, am prins o competiție sportivă de iarnă care mi-a plăcut foarte mult!

R: Cum putem explica popularitatea continuă a muzicii din anii 1960, 1970?

D.M: Cred că atunci muzica era... onestă. Cel puțin așa era muzica noastră. Oamenii atunci erau mult mai relaxați când compuneau, când cântau... Era distractiv. În plus, noi ne-am lansat într-o perioadă „prosperă” a muzicii. Era Nazareth, era Led Zeppelin, era Jimi Hendrix, era Janis Joplin, era Jeff Beck... Uită-te ce personalități diferite erau în aceiași perioadă. Și toți erau populari. Nu ne pusese nimeni nicio etichetă. Nimenu nu a spus: ăsta e punk, ăsta e rock, ăla e nu-mai-știu-ce.... Toți aveam succes și știam să ne bucurăm de asta. Apoi în anii 1980 lucrurile s-au schimbat mult. Te uitai la muzică în loc să o asculți! Atunci era mai important să arăți bine ca să poți intra pe MTV. Mă uitam la toate posturile astea de televiziune și... n-am văzut pe nimeni care să nu dea bine pe sticlă. Toți erau arătoși, nu că noi, cei din generația mea, nu am fi fost. (râde). Așa că... toată muzica a devenit ca o fantezie. În anii 1960, 1970 conta foarte mult cât de bun ești, apoi din anii 1980 a contat mai mult cât de bine arăți. Asta a fost marea schimbarea. Pentru că The Stones, The Beatles se bazau pe muzica lor, de aceea au și trecut de testul timpului. Astăzi, de exemplu, dacă mergi într-un bar și auzi „Satisfaction” te gândești: „Dumnezeule, ăsta chiar e un riff bun”!

Mulțumesc mult pentru interviu! Mulțumesc și eu! Vă aștept pe toți la concert, pe 27 ianuarie la Hard Rock Cafe.



Agenția RADOR - 21.01.2012 15:44