Interviu
RSS Interviu

'Emil Boc este primul demnitar român, care a călcat la Sarmisegetuza Regia, după Decebal!'

'Emil Boc este primul demnitar român, care a călcat la Sarmisegetuza Regia, după Decebal!'
In elipsa de piatra, dacii citeau mersul stelelor

Un material de Viorel Patrichi

Așa a spus Nunu Brilinschi, un apărător al cetăților dacice din Munții Orăștiei. Ziarist de profesie, și-a deschis un post de radio în acest oraș. Într-o zi, l-a trăsnit din cer. Nu pe el, postul de radio, care s-a făcut scrum. Ani la rând, s-a luptat cu neglijența autorităților locale, cu plictisul de la Ministerul Culturii, care dădea vina pe Ministerul Mediului și invers, de câte ori venea vorba de prăpădul care s-a abătut asupra Sarmisegetuzei Regia. I-a prins în vârful pixului și pe arheologii care nu descopereau nimic fiindcă nu săpau, dar își atârnau nădragii la uscat deasupra sanctuarelor, în timp ce hoții prădau tezaure întregi și le scoteau din țară. Și-a cioplit un baston de taraboste, cu simboluri arhaice, și le explică turiștilor străini și români cum trăiau și, mai ales, cum luptau dacii. Acum, a devenit mai concesiv, nu aș exagera să zic chiar consensual. "Arheologii muncesc din greu", cele două ministere se preocupă intens de soarta cetăților dacice, exploatarea de la Roșia Montana este benefică mai ales pentru arheologie, "Emil Boc este primul mare demnitar român, care a pășit la Sarmisegetuza Regia, după Decebal". (Și chiar așa este... A încercat și Ceaușescu, i-au construit și heliodrom lângă un sanctuar, dar s-a răzgândit). "Dacii făceau drumuri mai bune decât Consiliul Județean", a spus Emil Boc la Sarmisgeteuza. Și într-adevăr, dalele de pe Drumul Regilor au rămas impecabile și azi. Premierul era însoțit prin Munții Orăștiei de Kelemen Hunor, ministrul Culturii, și de Attila Dezsi, prefectul județului Hunedoara, care a făcut mai mult decât un român, zice Nunu Brilinschi. Și când te gândești că Emil Boc vrea să subordoneze Sarmisegetuza Regia direct Guvernului, așa cum s-a procedat cu Delta Dunării... Și uite ce bine merge cultura de sturioni și de papură!

Abia trecuse premierul cu ministrul Culturii pe-acolo. Vreo 30 de corturi erau ancorate fain printre sanctuare. Nu erau arheologi și nu știm ce investigații făceau acei turiști prin zona sacră a dacilor. Și nici unde alergau de câte ori îi tăiau alte nevoi lumești...

Mai anțărț, după o emisiune televizată, discutam cu profesorul Cătălin Avramescu - consilier prezidențial pe-atunci, ambasador acum - despre situația din Harghita-Covasna. Și-atunci mi-a spus direct că ungurii ar trebui să aibă statul lor acolo, cu economie și politică externă proprie, cu armată și servicii secrete, cu toate atributele. M-a frapat – e puțin spus. Dumnezeule, mi-am zis, ăsta-i consilier prezidențial!... “Cum să le creezi stat în inima României. Acolo, dacă sapi, dai to de noi...” “Care noi?” “Noi, dacii. Toate artefactele din muzele Ținutului Secuiesc au fost băgate în saci și aruncate în beciuri. Istoria începe cu secuii...” “Să fim serioși, dacii au murit demult...” Am rămas siderat. Ce să-i mai vorbesc eu lui despre stâlpii funerari cu pasărea sufletului, de colivă și colaci, de ii și porți maramureșene – că și-așa nu prea le mai facem, de călușari și buhai... Mă gândeam ce studenți poate să formeze acest profesor...

Și-atunci mi-am adus aminte că, în 2006, asemenea oameni au organizat la București “Aniversarea a 2000 de ani de la cucerirea Daciei de către romani”. Sărbătoreau cel mai mare masacru din istoria noastră. Au luat vreo 50 de unguri, i-au îmbrăcat în uniforme de militari romani și i-au scos cu giugleele goale pe Calea Victoriei să zdrăngăne cu săbiile pe asfalt. Evident că ar fi fost normal să comemorăm moartea tragică a regelui Decebal, distrugerea unei profunde spiritualități europene. Atunci a venit din nou doctorul Napoleon Săvescu de la New York și a dedicat un congres memoriei “regelui regilor”. În 2010, Congresul de dacologie s-a ținut la Alba Iulia. Printre altele, am văzut atunci cele 12 brățări din aur, aduse de jandarmi, să le vadă cercetătorii. Procurori și polițiști din Alba și din Hunedoara au vorbit despre căutătorii de comori de la Sarmisegetuza Regia. Un hoț a mărturisit că a găsit una din brățări după ce a săpat lângă... closetul arheologului șef Ioan Glodariu. Era omagiul suprem adus arheologiei române contemporane, care nu găsește nimic. La acea prezentare, Napoleon Săvescu a avut o ieșire antologică: „Trebuie să le mulțumim hoților fiindcă, datorită activității lor, mai aflăm și noi că dacii făceau adevărate tezaure din aur...” Iar în 2011, Congresul al XII-lea de dacologie a fost dedicat plăcilor de la Sinaia.

Șarpele de pe tăblițele de aur de la Sinaia, dovada unei istorii sacre

Luând în considerare cultul pe care îl aveau dacii pentru obiectele apotropaice din aur, putem considera că este deplasat să susținem că strămoșii au evocat pentru posteritate faptele “regelui regilor” în plumb, un material destul de perisabil și nociv. Sigur că plumbul (la fel ca lemnul) se folosea pentru a trimite “carte” către armatele “regelui regilor”. Un aliaj de plumb s-a utilizat până la al Doilea Război Mondial pentru confecționarea plăcuțelor pe care scriau copiii din România. Dacă dacii ar fi folosit plumbul și pentru istoria sacră, atunci ar fi fost normal să descoperim brățări apotropaice din plumb, iar nu din aur. Ele nu erau deci podoabe, așa cum plăcile de la Sinaia nu au fost obiecte decorative, cum se mai crede încă. Uneltele magice minuscule (sapă, cazma, seceră etc.), purtate de solomonari la gât sau la brâu încă din epoca fierului, erau folosite în ritualuri de vindecare și erau tot din aur. Asemenea practici au ajuns până la noi și activiștii comuniști au izbutit să le anihileze, odată cu ultimii solomonari. Numărul mare de asemenea “instrumente medicale”, găsite pe teritoriul Daciei, atestă existența unei profunde spiritualități. Pe unele din acele obiecte apărea șarpele, așa cum se vede până astăzi pe linguri de lemn sau pe ușorii ușilor de la... biserica din Hurezu.

De ce apare șarpele atât de frecvent pe artefactele dacilor, inclusiv pe plăcile de la Sinaia? Răspunsul trebuie căutat numai în caracterul sacru al acestor “obiecte”, despre care nu putem crede că au fost din plumb. Această ființă duală, demonizată de creștinism, ne va conduce spre adevărul plăcilor de aur de la Sinaia. Așa cum Glykon de pe una din plăci este dovada cea mai clară că tezaurul de la Sinaia nu este “creația unei minți geniale, dar bolnave”. În cartea “Cronică getă apocrifă pe plăci de plumb”, Dan Romalo avansează două argumente excelente, ce nu pot fi combătute de cei care pretind că plăcile ar fi opera unui falsificator, fie el și genial: planul Cetății Sarmisegetuza, care a fost descoperită mult mai târziu, și “șarpele cu cap de mamifer și cu coadă globulară”, găsit după al Doilea Război Mondial printre alte obiecte de cult ale Tezaurului de la Tomis, descoperit în 1962 (cf. Canarache V., Aricescu A., Barbu V., Rădulescu A. – “Tezaurul de sculpturi de la Tomis, Editura Științifică, București, 1963). Pe lângă acest simbol, mai apar și altele: capul de bour de mai târziu, de pe stema Moldovei, pe care îl regăsim și în altarele de lut din neoliticul de la Iași, calul și – cel mai frecvent – capul de lup. Lupul apare numai în asociere cu balaurul, ceea ce dovedește că reprezintă un totem pan-dacic, așa cum se vede în scenele 21, 23, 41, 55, 57 și 92 de pe Columna lui Traian.

Șarpele este semnul infinitului la daci, al nemuririi, la fel ca la vechii hinduși. Înainte de facerea lumii, Vishnu zace pe cobra Ananta, care înseamnă „fără de sfârșit” în sanskrită. Întâmplător sau nu, lanțul ADN are forma unui șarpe. Brățările dacice, purtate de sacerdoți și de marii conducători de oști la ritualuri, repretintă șerpi din aur, cu trupul bătut în forma frunzelor de brad, un alt simbol străvechi al vieții. Iată de ce putem considera că șarpele este suprema revelație a spiritualității dacilor. Demonizat de creștinism, acest simbol al cunoașterii a decăzut în peiorativ și malefic.

Șarpele a devenit stindardul dacilor, inclusiv al cavaleriei romane, până pe timpul împăratului Constantin cel Mare. Ce alt popor din antichitate a mai izbutit o asemenea revanșă contra Romei? A ocoli însă existența acestei uluitoare cronici de aur a dacilor echivalează cu neantizarea trecutului nostru. De altfel, în ultima vreme, presa din Rusia și din Ucraina prezintă “dovezi” că românii s-au format ca națiune în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Până atunci, aici a locuit o populație multietnică, laolaltă cu slavii, care mai târziu și-au spus români. Am citit un studiu amplu, publicat de revista “Ogoniok” din Rusia, intitulat “Misterioasa dispariție a dacilor”. Drept reper cu privire la dispariția enigmatică a dacilor, autorii au luat „Istoria României”, scrisă de I.A. Pop și I. Bolovan, tipărită la Cluj –Napoca, în 2004, de către Institutul Cultural Român. Nu, dacii nu au dispărut, dacii suntem noi – din punct de vedere istoric, etnografic, arheologic și, mai presus de toate, genetic.

Recunoașterea plăcilor din aur de la Sinaia ca atare ar avea un impact mai important pentru istoria noastră, decât Columna lui Traian. În fond, cei care neagă existența plăcilor din aur fac parte din armata detractorilor trecutului nostru și care susțin și astăzi că dacii nu prețuiau aurul și nu știau să-l prelucreze. Să auzi asemenea afirmații la un arheolog este revoltător.

Argumentele lingvistice, pe care le aduce în sprijinul acestei idei aceeași carte amintită mai sus și care eu am motive să cred că aparțin doamnei academician Valeria Guțu-Romalo, susțin cât se poate de evident ideea enunțată. Adânca tăcere pe care ne-o oferă drept răspuns Casa Regală, după lansarea supozițiilor topirii plăcilor de aur de la Sinaia, pe vremea lui Carol I, sporește și mai mult misterul.

Napoleon Săvescu: „Hoții nu recunosc niciodată”

- Domnule Napoleon Săvescu, s-a terminat al XII-lea Congres de dacologie. Ce impresii aveți acum după această manifestare științifică interdisciplinară?

- Să vă spun sincer, înaintea fiecărui congres, am mereu o mică reținere. Nu știu câți participanți vor fi, ce lucrări vor prezenta, ce reacții vor avea cei din sală. Am fost surprins din nou de numărul mare de participanți la acest congres. Au umplut sala, stăteau pe margini în picioare, stăteau pe jos, numai să fie în cele trei săli ale Teatrului Odeon. Lucrările au fost de un nivel foarte bun. Ceea ce mi-aș fi dorit ca din partea celor de la patrimoniul român, din partea poliției române de patrimoniu, care s-a ocupat o vreme de aceste plăcuțe de la Sinaia, să fi venit cineca și să-și spună cuvântul.

- Din partea Academiei România, a Institutului de Arheologie de la București ați primit semnale? - Noi am prezentat Institutul de Arheologie drept locul de unde s-au furat efectiv acele plăcuțe. Din 500 de plăci au rămas 31. Este un jaf! Institutul de Arheologie tace! Pentru că în loc să păzească, ei au fost de fapt hoții. În luna octombrie 2010, din partea poliției de patrimoniu, s-au deplasat niște lucrători la Institutul de Arheologie și i-au obligat să le arate plăcile și să le înregistreze. Au fost forțați! - Cine i-a avertizat să ia măsuri?

- Sigur că știu cine a făcut-o: chiar eu! Numai că hoții nu recunosc niciodată. Ca să dispară dintr-un institut obiecte atât de importante, nu poți să spui decât că lucrătorii de-acolo nu numai că nu s-au îngrijit, dar au făcut chiar mai mult. Faptul că s-au găsit apoi pe internet plăcuțe de vânzare atestă că de-acolo au fost luate 470 de plăcuțe. Într-un timp record.

- În același timp, tot ei spuneau că ne aflăm în fața unor falsuri.

- Problema „falsurilor” este demult rezolvată. Noi știm că este imposibil să ai 5 tone de plumb și să torni asemenea plăci. Cu o scriere sofisticată, cu niște simboluri care nu se regăsesc nicăieri pe teritoriul țării noastre. Cineva de la un institut de metalurgie din New York mi-a spus că pentru asta ne-ar trebui 100 de oameni care să lucreze 12 ore zilnic, timp de un an.

- Ați făcut acest pas pentru a-i determina pe cei de la Institutul de Arheologie să înregistreze plăcile rămase. Eu l-am întrebat pe senatorul Sergiu Nicolaescu, președintele Comisiei pentru cultură de la Senatul României, dacă știe de existența plăcilor. Mi-a zis că nu cunoaște, dar, dacă primește o solicitare oficială, va cere organismelor în drept să ofere toate informațiile de interes public. Veți sesiza Senatul României?

- Având acea poziție oficială, domnul senator nu putea rămâne surd și mut la ceea ce se cunoaște de foarte mult timp. Ori este surd și mut, ori refuză să se implice. Nu există a treia explicație. Un om care deține o asemenea funcție și află că există o bibliotecă a Alexandriei pe teritoriul nostru, despre strămoșii noștri cu 500 de ani înainte de Hristos, până la sosirea romanilor, ar exploda, ar căuta informații să vadă ce se întâmplă. Ori stai pe un fotoliu și nu-ți pasă, ori într-adevăr nu ocupă fotoliul pe merite reale. Nu vreau să mai evoc ce a făcut domnia sa la Sarmisegetuza, după cum spun localnicii. Mai mult nu mai zic...

- Am înțeles că veți continua, nu ați obosit după 12 congrese? La ce temă v-ați gândit pentru următoarea întâlnire? Este un număr sacru : 12 apostoli + Hristos ...

- Pentru al XIII-lea Congres , am primit mai multe sugestii din sală. Cei mai mulți mi-au propus să mă gândesc la dacismul operei lui Constantin Brâncuși. Mult mai apreciat în lume, decât în România. Coloana infinitului evocă stâlpul funerar al dacilor, purtând în vârf o pasăre măiastră, „pasărea sufletului”. Simbolul nemuririi la daci. Se pare că nu i-au ajuns banii lui Brâncuși să pună și acea pasăre măiastră... El a transpus în artă un simbol al vechilor lui strămoși. Poate că am să dau curs acestei idei.

Un dac la Blidaru: Românii trebuie să se unească

- Domnule Adrian Ciobanu, de ce ați venit la cetatea Blidaru?

- Este a treia oară când vin la Sarmisegetuza, la Blidaru... Aprind o lumânare și tămâiez puțin. Mă rog pentru toare Măriile neamului nostru și pentru cei care au făcut posibil ca noi astăzi să fim aici. - De ce veniți aici, în loc să vă duceți la Mamaia?

- Am fost și la Mamaia. Acolo eu am găsit o altă lume pe care eu n-o accept pentru că n-o înțeleg. Prefer să vin unde pot să fiu eu cu oameni aproipiați sufletește. Mă simt atras de aceste locuri, la fel cum le spun unora care mă întreabă: „La școala din Pârlita, pe Nistru, am văzut lumina zilei într-o sală de clasă, care nu mai există, nici biserică nici nimic, mi-am luat și eu o cutiuță cu pământ de-acolo să mi-l pună pe groapă atunci când am să trec și eu... Pentru atât. Acolo nu am lăsat averi, nu am lăsat moșii. Nu am avut de ce să cer despăgubiri. Socrul meu a avut părinți în Chișinău, exact în intersecțiua de astăzi din fața Bisericii Ciuflea. Acolo le-a fost casa. Au strâns dovezi și așteaptă despăgubiri la capra podului cu mâna întinsă. Eu nu aveam ce cere. Tata a fost cel mai mare din copii și , ca să plece la școală, a fugit. Bunelul se aștepta ca Andrii să-l ajute la creșterea celorlalți. Ei bine, el a preferat să ajungă un învățător de țară, primul învățător din comuna Biești. Pe timp de război, a fost transferat în Tutova, în zona Focșani. Cu refugiile, cu foametea, am ajuns la Galați. Eram de dat la școală. Făcea naveta cu barca vizavi de Galați. Mi-a băgat un singur lucru în cap: tot ce faci să fie cât mai bine! Să nu fie loc de întors și să rămâi tu, să ai verticalitatea ta: în clipa în care ai spus o vorbă, vorbă să rămână! Chiar dacă te costă! A fost pentru noi mai mult decât un părinte, a fost un dascăl. Iar mama, spre lauda femeilor noastre, a fost motorul, ea a tras toată casa. Pentru că n-am vrut să particip la cooperativizarea agriculturii, am ajuns să cioplesc pavele în piatră în Dobrogea, la Turcoaia. Mama m-a luat de-acolo mai mult mort, decât viu. Am lucrat în construcții muncitor necalificat, dar dintr-un pârlit de normator, am lucrat mulți ani în organizare și normare. Peste tot am lăsat loc de „Bună ziua!”. Am sfințit locul pe unde am trecut. Eu mă uit cu toată ființa mea în față, nu mi-e rușine să privesc peste umăr.

- Aveți prieteni?

- Nu am prieteni. „Ce-mi povestești tu mie despre bun simț, despre iubire și despre iertare? Lasă-mă, bă, în pace! Nu vezi că nu se poartă așa ceva?” Așa vorbesc prietenii cu mine. Și terminăm repede... Și rămân singur... Cum să spun eu la nesfârșit celorlalți: Repirați, domnilor, altfel vă asfixiați! Nu ar fi aberant? Cum să-i spun eu unui om să-și respecte nevasta? Să fie mai înțelept decât copilul lui? Nu să-și impună punctul de vedere. Nu să fie un satrap pentru propria lui familie. La serviciu este același lucru... În 66 de ani, am fost de trei ori în Basarabia și nu am ajuns să văd vestigiile rupestre de pe Nistru. Când te duci acolo, ajungi cu un gând și pleci cu al altora. Regret că nu am putut să dau mai mult altora din ce am primit de la Dumnezeu.

- Se mai unesc basarabenii cu România vreodată?

- Între „a crede”, care înseamnă produs mental, și „a dori”, care vine din suflet, eu le aleg pe-amândouă: Trebuie să se unească! Pe de altă parte, dacă nu cred eu, nu credeți dumneavoastră, nu cred ceilalți, nu se întâmplă treaba asta. Nu se naște egregorul, dorința aceea inefabilă. Noi îi cerem lui Dumnezeu, dar noi ce dăm în schimb? Noi ce facem?

În loc de sfârșit

Adrian Ciobanu, un autodidact de pe Nistru, parcă a coborât de pe Columna lui Traian și umblă printre noi. A mers cu noi la Sarmisegetuza Regia, adevărata Meccă a românilor. A stat cu noi în fosta tabără de pionieri de la Costești, a rămas mut în fața pietrelor lui Burebista. L-a auzit și el pe Nunu Brilinschi, care a spus că, de la Decebal încoace, Emil Boc este primul demnitar care a pășit printre sanctuarele de la Grădiștea. Să vedem ce se va alege de cele 8 miliarde de lei, bani promiși pentru cetățile dacilor. Adrian Ciobanu ne-a fost călăuză la Hațeg, unde, pe un promontoriu, se mai văd urmele unei mari cetăți de apărare, cu valuri de pământ și palisade. Cercetează umbrele dacilor din Hațeg, împreună cu Eugen Ciobanu, fratele lui, de profesie geodez.

Dacă arheologii caută și nu găsesc nimic, trebuie să încerce și alții. Va veni într-o zi un Champollion care să descifreze semnele trecerii dacilor spre noi.Agenția RADOR - 29.08.2011 17:33