Interviu
RSS Interviu

Teofil Răchițeanu: Emil Boc este un kamikaze în politica de la București

Un reportaj de Viorel Patrichi, Agenția de Presă RADOR

vizita
Teofil Răchițeanu alături de Viorel Patrichi
Cine poate fi prooroc în satul lui? Emil Boc ar izbuti? Cum se reflectă legile date de aleșii noștri pentru „cealaltă Românie”, cea adevărată? Cum se vede politica „Miticilor” prin prisma moților de la Răchițele? (Evident, eu pun accentul pe silaba „mi-” fiindcă noi, cei din sud, indiferent de unde am veni, coborâm de-a dreptul din mitologia răului pentru unii transilvăneni care se simt abandonați…).

Cu asemenea gânduri am pornit spre satul premierului nost’, știind că voi găsi oameni fascinanți. Și așa l-am cunoscut pe profesorul Teofil Răchițeanu, dascălul lui Emil Boc într-ale istoriei și limbii române. Este membru al Uniunii Scriitorilor, a publicat peste 20 de cărți, are o cultură impresionantă și, mai ales, a adunat multă suferință și sensibilitate pe care o întrezărim apoi în poemele lui.

Este al zecelea copil al unei familii care a avut o soartă dramatică. După război, tatăl lui a fugit în munți, cu ceata lui Todor Șușman, primarul care nu a acceptat confiscarea averii și care i-a convins că vin americanii…

Și americanii… n-au mai ajuns.

Securiștii și milițienii îi schingiuiau nevasta să spună unde se ascunde „banditul”. Când i s-a născut al zecelea copil, Teofil, Petrea lui Indrei l-a lăsat pe Șușman și s-a întors în sat. Șușman a crezut că l-a trădat la Securitate. Într-o noapte, oamenii lui l-au răpit, l-au schingiuit și l-au ucis pe munte. I-au aruncat trupul într-o hudă. Unul din martorii epocii povesteșe într-o carte publicată de Teofil Răchițeanu: “Muierea lui Petre lui Indrei o fost bătută de Securitate, care crede că Petre s-o dus cu Șușman. O fost lucrul cel mai urât care l-o făcut Șușman, pântru c-o luat tata de la zece prunci și o faptă ca asta nu poate fi iertată. Și omu era nevinovat, l-o putut prinde pe Șușman și l-o putut da la Securitate, da nu l-o lăsat sufletu'. O fost om bun și uite ce-o pățit! Șușman o mai omorât pă Pașcu Bontii, l-o luat de acasă, l-o purtat pă munți, desculț, toamna, pe brumă. L-o chinuit cum nu să mai există. I-o tăiat carne din corpul lui și l-o făcut s-o mânce. O mai omorât pe Târtai, că era bătrân, beteag, tușe și să teme să nu-l audă tușind, să-i descopere și să-i prindă. Șușman l-o pușcat. Nu ști nime unde l-o îngropat”.

poetul
Teofil Răchițeanu la masa de scris
din cabana de la Răchițele
Cum era « pui de bandit », Teofil Răchițeanu, specializat în tehnologiile de vârf Eminescu, Sadoveanu, Creangă, Blaga…, a rămas până la pensie profesor suplinitor în satul lui. Și culmea, se mândrește cu un asemenea statut! « Ultimul Decheneu al românilor », cum l-au numit unii critici literari, vorbește cu drag despre satul lui. El are vorbe mai frumoase ca ale mele:

„Documente istorice concrete din vechime despre satul Răchițele nu prea există. Primele mențiuni apar după 1860. După tradiția orală, rezultă niște lucruri tare interesante.

Primii locuitori din aceste ținuturi au fost niște iobagi fugiți de pe moșiile grofilor unguri, după înăbușirea răscoalei lui Gheorghe Doja din 1514. Atunci legiuitorii maghiari au dat niște legi dure de tot și unii iobagi nu au mai suportat. Aveau un spirit de libertate mai dezvoltat și au fugit în munții din jurul Vlădesei, care erau acoperiți de păduri virgine. Se spune că primul om care a venit aici a ajuns cu soția și cu trei copii. A găsit loc pe Suliță. Satul are 7 văi: Valea Stanciului, Valea Răchițele, Valea Agastăului, Valea Gingineasa, Pârâul Corbului, Pârâul Cuciulatului, Pârâul Dosului. Satul este înșirat pe 7 dealuri și 7 văi. Și acel om a găsit un loc în pădure cu niște fagi groși. Ăsta ar fi bun de masă. L-a tăiat cu soția, cu fierăstrăul, la înălțimea unui metru. Mai încolo erau doi fagi, la distanță de doi-trei metri unul de altul. I-a tăiat la înălțimea de 50 de centimetri. Acolo va fi o laviță. Mai încolo, a găsit patru fagi pe care i-a tăiat la înălțimea unui pat. După ce a făcut mobilierul, a cioplit bârne și a zidit în jurul acestor obiecte o casă pe care a acoperit-o, la început cu scoarță de brad și cetină, apoi cu șindrilă. Tradiția spune că acest prim locuitor se numea Baciu.

Nu s-au făcut cercetări pentru a stabili urme de locuire mai vechi.

Acești oameni au întemeiat o comunitate mică și au început lupta pentru defrișarea terenurilor din pădure ca să-și facă loc de cosire. Fără vite nu se putea trăi aici. Toate aceste dealuri cu fânețe au avut păduri pe ele. Generații întregi au scos rădăcini, au nivelat pământul pentru a face loc de fân. Mai târziu, au cultivat câte puțin și cartofi. Pomii nu se fac din cauza brumelor târzii.

Eu presupun că, din cauza răchiților multe de pe vale, satul s-a numit Răchițele. După ce s-au oficializat lucrurile, centrul satului s-a numit Făgădău, adică „fogădău” - „loc de întâlnire”. Aici veneau oamenii la biserică, își aranjau treburile peste săptămână. Beau un vin sau țuică și plecau. Nu am avut aici maghiari sau țigani. Bătrânii spun că Horea ar fi poposit în Făgădăul nostru”.

O altă Vitorie Lipan

Toată viața a căutat osemintele tatălui și încă pare să nu aibă hodină până nu află tot adevărul. Se hotărăște greu să evoce câte ceva din drama familiei lui. „Eu m-am născut într-o familie cu 10 copii. Tata a fost omorât de Șușman pe când avea 36 de ani, iar mama - 33. Ea era însărcinată atunci cu al zecilea copil, cu mine. După moartea lui, interpretată ca o trădare a regimului comunist că s-a dat de partea lui Șușman, mama a fost prigonită cumplit ca să divulge unde se ascunde banda lui Șușman. Nici Securitatea, nici mama nu știau că tata fusese omorât de Șușman. Abia la 7 ani de la moartea lui, am aflat adevărul. Mama trăia atunci cu convingerea că el este închis undeva și că va veni acasă. Pentru mine a fost o perioadă extrem de grea. Securitatea le-a interzis tuturor oamenilor din sat, inclusiv rudelor, să ne viziteze sau să ne ajute cu ceva. Nu mai aveam ce mânca la un moment dat și am scos cartofii din pământ abia semănați, ca să facem o ciorbă.

poetul
Teofil Răchițeanu
Securitatea a aflat la scurtă vreme ce s-a întâmplat cu tata și, după un an, a încetat prigonirile, însă nici nu a anunțat-o pe mama. Cea care a spus la Securitate tot ce s-a întâmplat a fost o femeie care trăiește și astăzi pe rotile, la Lipnic, în Banat. A fost atenționată să nu povestească un cuvânt că nu mai vede soarele. Ea era drăguța unuia din feciorii lui Șușman. Multe informații le-am cules de la ea. Tata fusese omorât într-o noapte și, dimineața următoare, ea s-a întâlnit cu feciorul lui Șușman. Umblau zvonurile că pe mama o omoară în bătăi și atunci femeia aceea a spus tot, din milă. S-a angajat apoi ca informatoare la Securitate. Nu mai avea altă cale, nu avea de ales. Așa a scăpat. Nici rău la Șușmani nu le-a făcut.

Pui de bandit

Pe când eram elev în clasa a treia, am primit un premiu la serbare. Eram „pui de bandit”. Directorul nu mi-a dat cărți, mi-a luat un trening. Părinții toți erau acolo, era și mama mea. Primarul a urcat pe scenă, a smuls costumul din mâna directorului: „Nu trebuie date premii pentru copiii de bandiți”.

Mama plângea. Eram împăcat cu ideea, mă maturizasem. Cine striga după mine „pui de bandit” îl pocneam cu o piatră. Nu mă interesa ce se întâmplă după aceea.

Mă obișnuisem cu ideea.

Trupul tatălui meu n-a fost niciodată găsit. Prin peregrinările mele prin munți, l-am căutat de nenumărate ori, însă în zadar. L-au dosit în așa fel, încât nimeni niciodată să nu găsească vreo urmă. Și așa a și fost. Ciudat e că niște istorici clujeni - Cornel Jurju și Cormin Budeancă – închină acestui Șușman o carte („Suferința nu se dă la frați”, Editura Dacia 2001), în care un criminal odios este scos drept erou. A devenit din 1990, încoace, o modă prin care, dintr-un borfaș oarecare, să se scoată neapărat un aprig luptător anticomunist, modă căreia cei doi istorici, prea grăbiți spre a ieșiu la rampa istoriei, i-au căzut victime. Halal obiectivitate! Un poem al meu, „Mortul fără mormânt”, evocă acest eveniment al vieții mele.

Plopul lui Geo Bogza

Mai târziu, l-am cunoscut pe maestrul Geo Bogza. Eram la Cluj, terminasem Facultatea de filologie. Nu aveam slujbă. Scriam pe la diverse ziare și reviste mici cronici și reportaje. Câștigam minimul necesar, cât să nu mor de foame. Nu aveam locuință. Locuiam pe la prieteni, care după cum se îndura. Mi se tot promitea un post la o redacție. Eu sunt printre fondatorii revistei „Echinox”, cu Eugen Uricaru, cu Marian Papahagi, Dinu Flămând, Ion Pop. În 1973, revista a hotărât să publice o pagină cu cele mai frumoase poezii ale mele, scrise până atunci. Am selecționat 10 poeme și le-am dat la revistă. Noi făceam benevol și corectură, lucram și în tipografie. Cenzura a respins pagina. Din 10 poezii, au zis că merg numai două. Reproșul era că atmosfera era prea mistică. Poeziile erau profund metafizice și de la metafizică la mistică, pentru ei nu era nicio diferență.

M-au supărat mult.

poetul
Geo Bogza, portret în căbănuța
profesorului Teofil Răchițeanu din Răchițele
Și, cum Geo Bogza avea o rubrică în „Contemporanul”, în care prezenta, ca un spirit justițiar, diverse cazuri, m-am gândit să mă plâng acestui om, pe care îl consideram ca un suprem etalon de morală și conștiință. Am furat șpaltul de la tipografie, l-am pus în plic și i l-am trimis lui Geo Bogza. I-am spus că nu numai mie mi se întâmplă, ci și altora. Spre surprinderea mea, Geo Bogza mi-a răspuns. A publicat o tabletă în „Contemporanul”. „Scrisori de la un tânăr poet”, în care spune ce s-a întâmplat cu poeziile mele. Constată că la Cluj poezia are dușmani. Publică două poeme și regretă că nu are spațiu să publice cât mai multe. Era pe prima pagină din „Contemporanul”. În stânga, era portretul lui Ceaușescu. În dreapta, apărea tableta lui Bogza despre mine.

Apoi, s-a închegat între noi o corespondenbță. Am schimbat peste 100 de scrisori. Cu un an înainte de Revoluția din 1989, Geo Bogza a devenit disident. Erau oprite scrisorile noastre. Am publicat corespondența după 1990 în cartea „Scrisori către tineri ardeleni”. Eu nu aveam bani s-o public singur. Ilie Rad de la Facultatea de Jurnalistică din Cluj avea și el 3 scrisori de la Geo Bogza. Poetul Viorel Mureșan avea și el două scrisori de la scriitor. Ei au insistat să le dau scrisorile mele ca să le publice împreună cu ale lor.

Prin anii 1985-1986, securiștii mi-au confiscat scrisorile. Eu aveam o căbănuță la Ic Ponor, pe Valea Obârșiei. Acolo stăteam vara și scriam în vacanță. Era zonă frumoasă și eu eram mort după păstrăvi. Îmi mai scriau Bogza, Augustin Buzura. A fost în vizită la mine un scriitor american de origine română. Atunci trebuia să informezi dacă vine un străin la tine. Pe el l-a adus la mine un profesor universitar de la Cluj, Mircea Borcilă, actualmente președintele Societății Blaga.

Securiștii veneau în lipsa mea, mi-au cotrobăit și mi-au luat jumătate din jurnalul pe care l-am scris acolo.Nu am făcut adresă la CNSAS, dar am făcut apel la securiști să-mi dea documentele. Am publicat cartea fără partea pierdută.

poetul
Teofil Răchițeanu
și-a cioplit cabana cu barda
Consider, până la urmă, că am făcut bine că am ales acest exil. Eu, când am venit aici, am plecat dintr-un post de redactor la ziarul „Făclia” de la Cluj. M-am scârbit fiindcă mi se cerea să public editoriale despre Ceaușescu și să intru în PCR. Și am zis așa, după ce redactorul șef mi-a modificat un articol: „Cine și-a băgat picioarele în textul meu?” „Pardon, tinere, așa trebuia să scrii, ca un activist.” „Eu nu sunt activist”. „Uite ce scrie pe prima pagină a ziarului, sub frontispiciu: „Organ al Comitetului Județean de Partid Cluj.” Toți care scriem în ziarul ăsta suntem activiști, vrem noi sau nu vrem”. Teribil compromis pentru un poet liber. Și am zis așa, decât să mă prostituez sub semnătura mea, mai bine mă duc undeva dascăl și învăț niște copii să scrie și să citească. M-am interesat la mine în sat dacă nu este un post. Directorul m-a invitat pe catedra lui. Eu predam româna la a IX-a și a X-a și istoria la V-VIII.”

Când l-a cunoscut, Geo Bogza i-a oferit un ceas de mână și, în semn de prețuire, i-a desenat pe cadran un plop, simbolul verticalității.

Hannibal, modelul lui Emil Boc

Emil Boc i-a sponsorizat o carte, dar „cu banii lui din buzunar”. Era primar la Cluj pe-atunci. „Puteam să-ți dau banii printr-o firmă, dar vreau să fie din banii mei pentru că mi-ai fost dascăl”.

Știe ce-a semănat și de aceea, are mare încredere că fostul lui elev nu va fura, nu va trișa.

„I-am fost dascăl din clasa a V-a până în clasa a VIII-a. Eram profesor de română, dar predam și istoria. Lucram ca suplinitor. Făceam uneori și câte-o oră de română. Istoria îmi plăcea în mod cu totul special. Copiilor le părea rău că vine pauza. Eu epicizam prezentarea evenimentelor. Bătăliile lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul le făceam cu scheme de luptă. Stăteau copiii cu gura căscată. Aveam o carte despre marile bătălii ale lumii. Clasa lui Emil Boc a fost cea mai bună din toate câte am avut timp de 33 de ani. Acolo erau vreo 15 copii de nota 10. Sclipitori! Printre care și Emil Boc. Parcă le vedeai rotițele imaginației cum se mișcă în creierul lor. Eu am aplicat o metodă specială: îi puneam să se asculte unul pe altul. La fiecare oră, un elev făcea pe profesorul. În prezența mea. Punea întrebări și toată clasa dădea note și făcea media. Fiecare își motiva nota. Astfel că toți copiii se îndemnau și fiecare învăța acasă ca să-l poată prinde pe celălalt. Nu am găsit metoda în practica sau teoria pedagogică. Dăscălia se învață la clasă, nu din metodici. Tu vezi ce material ai și ce poți face din el.

La un moment dat, am avut o oră deschisă și mi-au venit 42 de profesori. Era o inspecție, eu nu am dat niciun grad, am fost suplinitor toată viața mea. Doar definitivatul l-am dat. Postul era ocupat de directorul din sat, care mi-era prieten. Și cât a fost el director, eu îl suplineam. Nu m-am dus la grade pentru că mi se cereau recomandări de la secretarul de partid din zonă, care era un semianalfabet. Mă punea să scriu texte despre Cântarea României și nu am scris niciodată. Îmi dădea mereu referințe rele fiindcă nu eram bun pe linie politică. Și nu mă puteam prezenta la grad fără recomandarea lui. A venit Revoluția și am rămas fără grade. Directoarea a fost inspectată atunci, adică i s-a cerut o inspecție la inspecție. A venit la istorie la mine. Aveam o lecție despre războaiele punice la clasa a V-a, unde era Emil Boc. Prezentasem cu o oră înainte războaiele punice, cu trecerea lui Hannibal peste munți, cu strategiile lui. Copiii erau numai ochi și urechi.

Toți dascălii s-au înșirat pe niște scaune pe marginea clasei ca să încapă. „Copii, sper că nu vă e frică de acești tovarăși care au venit la noi să vadă cum învățăm...” S-a ridicat Emil Boc și zice: „Păi dacă lui Hannibal nu i-a fost frică de mulțimea romanilor, nouă de ce ne-ar fi frică?” De curiozitate, puteți consulta procesul verbal de la școală…

poetul
Poetul Teofil Răchițeanu
După el au venit alții. Având oroare de sălbăticie, autoritățile ungurești nu i-au căutat.

Juca fotbal mereu în pauze, spărgea geamuri. Învăța bine, dar era și zburdalnic din cale-afară. A prins dragoste de istorie de la mine și i-am dat recomandare pentru liceul de filologie-istorie din Cluj. Pe urmă, a vrut să dea la drept, dar nu a corespuns politic dosarul. Și i-am spus să facă istoria, iar când a terminat, numai bine a venit Revoluția și s-a înscris la Drept”.

Dascălul de departe îi ia apărarea fostului elev. Pe când era primar la Cluj, Emil Boc cerea fiecărei familii de tineri să planteze un pom la nașterea unui copil. Era o idee veche și frumoasă, dar ziariștii l-au luat peste picior. Ei nu știau ce însemna consacrarea, închinarea unui copil către un arbore în tradiția noastră. Un asemenea gest apotropaic nu încăpea într-o știre senzaționalistă.

L-am întrebat dacă mai crede în fostul ucenic, acum, după ce i-a tăiat din pensie. „Da, cred în el. Este singurul politician necorupt”. I-am spus că ar mai fi și alții, însă profesorul nu mă bagă în seamă și merge mai departe:

„Este foarte bine intenționat. Că nu poate să facă tot ce vrea este altceva. Dușmăniile sunt multe și mari... însă face totul din suflet, crede în ce face. După mine, Emil Boc este un premier care a îmbrăcat cămașa morții în politică. El știa de la început în ce se bagă... Este un kamikaze și e conștient...”

După ce i-am cunoscut bătrânii, după ce l-am văzut pe dascălul lui, eu cred că politicianul Emil Boc se va salva ca om politic, va reuși să depășească această perioadă cumplită pentru toți românii. Copilul care îl admira atât de mult pe Hannibal nu-și uită rădăcinile. Și dacă nu se va schimba, oamenii vor crede în el numai dacă nu va minți. Mai ales transilvănenii…

Nu am premoniții și intuiția nu mă înșală de regulă.

„Încleștarea va fi teribilă”, spune profesorul.



Agenția RADOR - 8.08.2011 16:24