Interviu
RSS Interviu

Interviu cu IUSTINIAN CHIRA, Arhiepiscop onorific al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului

“Dacă aș fi plecat eu atunci, cred că aș fi săvârșit un păcat pentru care nu m-ar fi iertat Dumnezeu niciodată!..” Iustinian Chira

S-a născut la 28 mai 1921 în satul Plopiș, județul Maramureș. La vârsta de zece ani, mai exact în ziua de 12 martie 1941, a fost primit frate la mănăstirea “Sfânta Ana”de la Rohia, iar un an mai târziu a fost tuns în monahism. În următorul an a fost hirotonit preot de Nicolae Colan, episcopul Vadului, Feleacului și Clujului, pentru ca, la 21 iunie 1944, să preia conducerea mănăstirii pentru lungă vreme, 30 de ani, adică până la 9 septembrie 1973. Atunci a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului pentru meritele sale deosebite, printre altele și acelea că s-a preocupat îndeaproape de formarea unor viețuitori statornici și cu dragoste de mănăstire, îngrijindu-se și de pregătirea lor intelectuală. Pe când era stareț, i-a ajutat cu alimente și pe cei refugiați în munți de oprimările comuniste.

În septembrie 1990 Iustinian Chira a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, pentru ca, nouă ani mai târziu, să fie ridicat la rangul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

xxx

Am intrat în mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia în primăvara lui 1941. La început credincioșii nu cercetau mănăstirea, pentru că toată populația era într-o stare de reținere, de frică [după ocuparea Transilvaniei de nord de către autoritățile horthyste]; stătea fiecare, pe cât era posibil, pe la casele lor. Pe urmă au început creștinii să vină spre mănăstire. Populația românească din zonă, din Maramureș, din județul Someș, Bistrița Năsăud și până către Satu Mare, și-a găsit un reazem în momentele acelea de înstrăinare de țară. Aici se făceau strălucite hramuri la care venea întotdeauna intelectualitatea română din Cluj, în frunte cu episcopul Nicolae Colan. În vremurile acelea, hramurile mănăstirilor erau adevărate sărbători românești, sărbători de întărire, de mângâiere, pe la sate, pe la parohii nu se făceau hramuri atunci, numai la mănăstire.

În această situație am găsit mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia și așa am început noi viața din această mănăstire, început modest, pentru că mănăstirea era extrem de săracă (…). La început mănăstirea „Sfânta Ana”, Rohia a ținut de Episcopia Maramureșului. Când Episcopia a fost decapitată, în septembrie [1940], atunci mânăstirea a trecut sub stăpânirea Clujului și episcopul Nicolae Colan venea întotdeauna la mănăstire, la Rohia. Așa s-a întâmplat până în 1944.

În iunie1944 a murit starețul Nifon Matei și eu am rămas stareț, aveam 23 de ani. Și episcopul ne-a comunicat că nu vine la hram pentru că are pașaport să se ducă în țară și l-a trimis pe arhimandritul Ioan Dinu de la Oradea, ca să-l înlocuiască. Dar eu m-am dus la Cluj ca să insist să vină, i-am spus: “A murit starețul, am rămas eu cu trei copii și lumea o să zică că mănăstirea e pustie, că uite nici vlădicul nu vine!” și am insistat ca să vină la hram. Primul cuvânt pe care mi l-a spus episcopul Nicolae Colan a fost: “Bine, o să vin, dar eu plec în țară, pentru că am pașaport și pentru că ăștia mă omoară dacă mă prind aici!”.

Și a venit el, consulul român [de la Cluj] și câțiva medici, în loc de o mașină au venit patru mașini. Am făcut hramul, apoi el s-a dus la Cluj. După ce a ajuns la Cluj, a trecut Feleacul și la o oră au fost jandarmii la reședință. “Unde-i episcopul valah?” “E plecat din țară.” - și atuncea supărare, că le-a scăpat printre degete...

După 1944, în legătură cu partizanii din munți, a fost un viețuitor care era preot, Petruș Casian, pe numele de călugărie, Nifon. Prin el, [fugarii] au fost sprijiniți cu alimente, atât cât s-a putut. [Au fost ajutați] mulți bărbați din Rohia și din alte sate (…), el nu făcea nimic fără știrea mea, între noi discutam deschis. Și cineva ne-a reclamat [la Securitate], sigur că am fost și noi arestați, toată obștea, ținuți arestați o noapte întreagă cu santinelele în jurul nostru, până când i-a anchetat pe ceilalți, ca să vadă în ce măsură suntem implicați. Nimeni însă nu știa, decât Nifon. El știa că eu am cunoștință de ajutorul care s-o dat, dar nu a divulgat. [La anchetă] Nifon a spus permanent: “Mănăstirea nu a fost implicată!” și dimineața ne-a eliberat pe noi. Pe el l-a arestat, a făcut șapte ani de pușcărie, pe la Cavnic, pe la mină și pe urmă a fost dus în domiciliul forțat în Bărăgan.


Mânăstirea Rohia
Eu știam multe lucruri, știam tot ce se întâmplă în munți, știam tot ce se întâmplă în sat, știam tot ce se întâmplă în toate satele, știam tot ce se întâmplă la Aiud sau la Gherla. Cei care erau eliberați de-acolo dădeau o declarație că nu vor spune nimănui nimic din ce li s-a întâmplat, apoi veneau la mine, eram preot-stareț, duhovnic, și-mi spuneau: “Nu îndrăznesc să spun ce mi s-a întâmplat nici la tata, nici la mama, nici la soție, nici la copii, nici la prieteni, dar simt nevoia să mă mărturisesc, să mă confesez cumva.” Și atunci ei îmi spuneau tot ce se întâmpla acolo, aceasta era partea cea mai grea pentru mine, ca să ascult aceste confesări ale acestor oameni care au fost schingiuiți, batjocoriți, arestați în modul cel mai sălbatic posibil. În mărturisire, ei mi le spuneau cu lux de amănunte...

Fugarii veneau și dormeau în apropierea mănăstirii, pentru că se simțeau mai în siguranță. Și pentru că li se oferea o pâine, ceva... Ei spuneau: “Am discutat între noi: dacă ne eliberăm, vom ridica o statuie în cinstea clopotului de la mănăstirea Rohia, pentru că e singura noastră mângâiere, în munți, când auzim dimineața, seara sau la miezul nopții trăgându-se clopotul mănăstirii. E cea mai mare mângâiere pentru noi! Dacă ne vom elibera, vom înălța un monument în cinstea acestui clopot care ne-a mângâiat zilele când am fost în munți.”

De sărbători fugarii veneau, dar noi ne făceam că nu știm cine sunt, îi luam drept simpli creștini. Noi nu eram iscoditori, eram înțelegători și-n felul acesta, nu puneam în pericol instituția. Unii ar fi dorit ca mănăstirea să se compromită, să fie pustiită, dar nu le-am dat ocazia, am știut că populația are mare nevoie de asistența spirituală a mănăstirii!

În vara anului 1959 s-a dat Decretul 410 prin care au fost dați afară toți viețuitorii din mănăstirile ortodoxe din România. A fost dați afară în etape: întâi cei care erau minori, ca frați. Apoi cei ce n-aveau studiile primare terminate. Pe urmă, la a treia etapă - în care am fost și eu inclus - erau oamenii care erau considerați de calitate din punct de vedere moral. Când am fost dat afară, eu nu am plecat, nu am plecat! S-a intervenit atunci la Episcopia Cluj ca să fiu lăsat pe loc, dar nu s-a dat nici un răspuns. Am stat până în noiembrie. În noiembrie au fost dați afară [ceilalți viețuitori] și am rămas singur în mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia, singur cu o femeie care gătea la bucătărie, care era surdă, nu auzea absolut nimic. Am rămas absolut singur... în ziua de 1 noiembrie 1959, la miezul nopții, când toți ceilalți frați au plecat, eu am rămas absolut singur în curtea mănăstirii! Și singur am trăit, umblând prin pădurile Rohiei.

Bucuria mea cea mare a fost însă când duminicile și sărbătorile era plin de lume la biserică, eu slujeam. Au venit autoritățile și m-au momit ca să cedez, să plec, că-mi fac orice favor. Și n-am cedat! Și atuncea au venit cu amenințări... și nici atunci n-am cedat. Am avut o discuție cu secretarul de partid al raionului Târgul Lăpuș care a venit și m-a atacat că nu mă supun legilor, să-mi dau demisia - el cerea să-mi dau în scris demisia! -, să iau eu răspunderea pentru pustiirea mănăstirii. Le-am spus: “Tovarășe, dumneata ești membru de partid?” “Păi, sunt, sigur!” “Și faci ce vrei sau ce comandă partidul?” “Păi, ce comandă partidul!” “Atuncea, dă-mi voie și mie să nu fac ce vreau, eu fac ce-mi poruncește episcopul. Dacă episcopul meu mă trimite la vaci, eu acolo mă duc. Adă-mi întâi hârtie de la episcop.” Și episcopul hârtie n-a dat... nici un episcop n-a dat o astfel de hârtie. Și atunci am rămas. Dar dacă aș fi plecat eu atunci, după Decretul din ‘59, cred că aș fi săvârșit un păcat [pentru] care nu m-ar fi iertat Dumnezeu niciodată!..

[R 698/Arhiva de Istorie Orală - Radio România. Interviu realizat de Octavian Silivestru, 5.08.1997]



Agenția RADOR - 28.05.2011 9:05