Interviu
RSS Interviu

Interviu cu Al Di Meola

Unul dintre monștrii sacri ai jazz-ului a cântat pe 21 aprilie la București. Al Di Meola a urcat pe scena Sălii Palatului alături de trupa sa, New World Sinfonia.

Îndrăgostit de jazzul fusion experimental, Al Di Meola este astăzi unul dintre cei mai mari reprezentanți ai genului.

Primul său album solo "Midnight Sun" a apărut în 1976. A colaborat cu artiștii Chick Corea, Luciano Pavarotti, Paco de Lucia, Phil Collins, Santana, John McLaughlin, Jimmy Page, Stevie Wonder și Jean Luc Ponty.

Un Interviu realizat de Iulia Radu

Reporter (Iulia Radu): Vorbește-mi puțin despre „rădăcinile” tale muzicale și despre cine te-a influențat să alegi o carieră în muzică.

Al Di Meola: În tinerețe, îmi plăcea muzica pop, The Ventures, The Beatles. Primea mea amintire cu un tip care cântă cu chitara și cu vocea este: Elvis Presley. Am avut șansa să primesc o chitară la o vârstă foarte fragedă și a fost „dragoste la prima atingere”. Așa că am început să iau lecții, aveam vreo 9 ani, și am avut noroc că profesorul era un muzician de jazz. El m-a învățat lucrurile de bază pe care trebuie să le știe un muzician de jazz. În paralel cu lecțiile de jazz, am crescut cu muzica pop. Aceste două laturi m-au format ca artist. Întotdeauna mi-am dorit să fac muzică, să cânt, iar chitara mi s-a părut mereu un instrument fascinant.

Rep: Care este percepția ta astăzi asupra unor termeni ca „fusion” și „world music”? Cum i-ai descrie?

Al Di Meola: Fusion este un termen care definește o perioadă de timp, în anii 1970, când, pentru prima dată, noi am alăturat cu succes elemente din jazz și rock. Când aud cuvântul „fusion” mă gândesc la un sunet limitat: baterie, chitară electrică, keyboards –toate la volum mare, interpretare rapidă. „Fusion” nu include și alte instrumente, cum ar fi acordeonul, sau elemente folk. Asta ține deja de „world music”. Din punctul meu de vedere, „fusion” este un termen limitat care ține de o perioadă de timp când erau alăturate doar elemente de jazz, rock și poate ceva din clasic. „World music” a apărut în momentul în care magazinele de muzică au devenit mai mari și au început să importe albume din diferite țări. Și dintr-o dată, am avut acces la o paletă mare de muzică, de sunete, de elemente folk din toată lumea. „World music” este un termen nou care poate aparține oricărui gen de muzică: fie că este rock, jazz… atâta vreme cât se regăsesc acolo elemente din muzica lumii. Pentru mine muzica lumii este o bună sursă de inspirație. În toate călătoriile mele îi rog pe oamenii pe care îi întâlnesc să-mi trimită înregistrări cu muzica lor, cu artiștii lor. Sunt un avid ascultător de muzică din diferite culturi.

Rep: De-a lungul carierei tale ai trăit două „vieți” la chitară: „viața acustică” și „viață electrică”. Poți descrie aceste două experiențe?

Al Di Meola: Pentru mine sunt două moduri diferite de expresie. Sunt un alt om când cânt la chitara electrică. Sper ca într-o zi să pot reveni aici și să când electric. Acum nu se poate pentru că suntem într-un turneu care exprimă doar sunetul acustic. Chitara electrică se află și pe cel mai recent album al meu, Pursuit of Radical Rhapsody, jumătate este electric, jumătate acustic. În turneul pe care l-am susținut în SUA, am putut să folosesc și chitara electrică și pe cea acustică, exact așa cum este pe disc. Și apoi am cântat electric și piese mai vechi, pe care sunt sigur că oamenii vor să le asculte.

Rep: Cum a fost procesul de scriere al albumului Pursuit of Radical Rhapsody? Pentru tine, formatul instrumental al unui album este eliberator sau restrictiv – sau ambele

Al Di Meola: Am un loc al meu unde compun. Am o casă, cu un studio de compus, undeva pe plaja din Miami. Acolo scriu toate piesele. De multe ori sunt influențat de mediul înconjurător sau mai pot fi influențat și de muzica pe care o ascult în acel moment. De fiecare dată merg acolo singur. Am o vedere extraordinară la ocean. Eu acolo găsesc cea mai potrivită atmosferă pentru a crea. Ultimele mele 7 albume au fost compuse acolo. Deci, procesul de creare al unui album începe pe plaja din Miami și durează cam o lună sau două. În tot acest timp, este posibil să mai susțin și câteva concerte. Pentru mine formatul instrumental al unui album, evocă cele mai adânci sentimente pentru a putea cânta această muzică. Poți fraza melodia în așa fel încât este aproape imposibil să o cânți cu vocea. Sunt atât de multe sentimente înfășurate acolo, încât e foarte greu să le redai vocal.

Rep: Cum te împaci cu aspectele digitale ale înregistrării moderne? Care este viziunea ta despre cum pot fi integrate cel mai bine computerele în procesul creativ?

Al Di Meola: Aspectul digital este o „problemă” care se dezbate intens. Eu găsesc încă o anumită căldură și frumusețte în analog. Digitalul nu îți oferă aceste lucruri, dar îți dă voie, de exemplu atunci când lucrezi cu Pro Tools, să faci mai multe lucruri deodată. De asemenea, un solist sau un instrumentist care nu este atât de talentat, are șansa să se „corecteze” cu aceste unelte. E drept că sunt și unele avantage pentru digital. Poți lucru mai ușor, Sunetul nu își mai pierde din calitate, așa cum se întâmpla atunci când ascultai de prea multe ori o casetă… De obicei, eu folosesc computerul după ce am compus o piesă. Nu-mi place să-l folosesc atunci când compun. Prefer sunetul așa cum este el scos de instrument.

Rep: Este succesul bazat pe „spălarea creierului” publicului? Crezi că cu cât ai mai mult acces la publicul mare, cu atât îți este mai greu să rămâi tu însuți?

Al Di Meola: Nu știu… trebuie să rămâi fidel muzicii care îți place. E important să faci ceva ce te reprezintă, cel puțin pentru mine. Eu nu scriu pentru a cuceri cât mai mult public. Asta fac muzicienii din pop. Dar făcând chestia asta, ei devin mai puțin interesanți din punct de vedere muzical. Nu zic că trebuie să fii complicat, să ai o muzică elaborată, ci doar să faci ceea ce îți place. Dacă tu te simți bine pe scenă, atunci vei transmite acest lucru și publicului. Și să-ți mai spun ceva: dacă ai o dată un public bun, devii dependent de acest lucru. Vei dori să primești mereu aplauze! Și e valabil pentru orice ai face: fie că ești artist sau nu. Dacă primești aprecierea celor din jur, vei căuta mereu acest lucru. Vei dori mereu să primești confirmarea faptului că ceea ce faci tu este apreciat de ceilalți. Publicul este foarte ușor de manipulat, iar casele de producție știu foarte bine acest lucru și îl exploatează la maximum. Până la urmă, contează enorm să știi ce vrei. Producătorii vor să facă bani, iar unii artiști vor faimă cu orice preț, indiferent cât de trecătoare este aceasta. Iar publicul „consumă” ce i se dă. Consumă la fel de bine și calitatea și kitschul.

Rep: Care a fost primul disc pe care l-ai cumpărat?

Al Di Meola: Dumnezeule…  Cred că a fost… ceva cu The Rascalls.

Rep: Ce fel de muzică asculți când ești în mașină? Ce ai pe iPod?

Al Di Meola: (Își ia iPod-ul în mână și începe să caute) Am… Astor Piazzola… am și câteva piese de-ale mele, să știi că ascult și piesele mele nu pentru că sunt un îngâmfat, ci deoarece pentru mine este important să îmi placă și mie ceea ce am făcut, nu doar publicului. Ce mai am pe aici?… soliști, trupe din Brazilia necunoscute publicului larg… am și The Byrds! Poți să crezi asta?! Un basist din Franța, nu e nume cunoscut… mai am și pe Leonardo Garcia…

Rep: Îți place sportul? Care este echipa ta favorită?

Al Di Meola: Da, îmi place baschetul foarte mult. Obișnuiesc să mă uit la meciuri. Nu pot spune că sunt fanul unei echipe anume… le cam schimb. Atunci când juca Michael Jordan am ținut cu Chicago Bulls, dar acum nu mai țin cu nicio echipă în mod special. Îmi place să mă uit la meciurile de campionat în general, și în special la meciurile echipei Lakers în speranța că vor pierde. (începe să râdă)



Agenția RADOR - 2.05.2011 16:21