Interviu
RSS Interviu

Interviu cu fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, acordat revistei L'Espresso

"Intervenția militară din Libia. Și de ce nu și în Bahrein?" "Șefii de stat și de guvern folosesc în public un limbaj diferit de cel pe care îl folosesc în plan privat". Acestea sunt câteva dintre răspunsurile pe care fondatorului siteului WikiLeaks, Julian Assange le-a dat jurnaliștilor revistei 'L'Espresso'.

R: Domule Assange, Carne Ross, fondatorul organizației Independent Diplomat, a scris pe rețeaua de socializare TwitteR: "Am aflat din două surse de încredere de la Londra că WikiLeaks deține sute de dosare cu dezvăluiri privind închisoarea Guantanamo, pe care nu le publică". Dețineți într-adevăr aceste documente? Când le vom putea vedea?

Julian Assange: Am promis surselor noastre că vom publica materialul în așa fel încât să provoace un impact maxim. Nu stă în obiceiul nostru să păstrăm informațiile în sertar, chiar dacă se poate întâmpla ca, uneori, atacurile împotriva noastră să ne încetinească activitatea.

R: Încotro credeți că se va îndrepta umanitatea?

Julian Assange: Există două căi alternative pentru viitor, dar nu este încă clar care dintre cele două va fi aleasă de civilizație. Este de fapt și motivul pentru care acest moment istoric este atât de important. Pe de-o parte, avem calea totalitarismului digital transnațional, în care statul, agențiile secrete private și companiile petroliere se confundă una cu cealaltă și monitarizarea noastră, a tuturor - adică politica "transparenței celuilalt", care-i permite celui aflat la putere să știe totul despre cel care nu deține puterea. De cealaltă parte, se află calea colapsului statelor ca națiuni, ele devenind puteri regionale, apoi calea libertații digitale și a piețelor micilor producători de alimente bio, puterea monitorizată, adică o autoritate cu o mentalitate deschisă.

R: Ce părere aveți despre Daniel Domscheit-Berg și despre cartea sa? Credeți că OpenLeaks poate influența în vreun fel Wikileaks?

Julian Assange: Nu este nimic altceva decât un șarlatan periculos și răuvoitor, iar acest lucru se va putea vedea clar în timpul procesului.

R: Cum vedeți războiul din Libia și agresivitatea Franței?

Julian Assange: Situația din Franța constituie realmente o problemă. Dacă intervenția este făcută într-adevăr în scopuri umanitare, atunci de ce nu s-a intervenit și în Yemen sau în Bahrein? Populația din țările în care s-a intervenit nici măcar nu a fost consultată. Războiul este un lucru serios. O acțiune militară într-o națiune îndepărtată trebuie să fie justificată cu planuri și intenții clare.
Materialul complet, publicat de L'ESPRESSO, îl puteți urmări în cadrul buletinului
"Revista presei internaționale"



Agenția RADOR - 31.03.2011 13:37