Interviu
RSS Interviu

`Eurointerviu` - 70 de ani de la moartea lui Nicolae Titulescu

"Eurointerviu" - Realizator: Dan Preda

Fragment din interviul realizat de Dan Preda cu Adrian Năstase, fost ministru de externe, președinte al Fundației Europene "Nicolae Titulescu", admirator și autor al unor cărți importante despre Titulescu.

[...]

Realizator: Este aproape o impietate să încerci, în numai câteva minute, nu să reclădești, dar măcar să conturezi personalitatea marelui diplomat. Însă, bazându-mă pe erudiția dumneavoastră legată de acest domeniu, am să vă rog să punctăm măcar câteva dintre conceptele titulesciene care îl fac de neignorat.

Adrian Năstase: Titulescu a fost și ministru de finanțe, a fost profesor de drept civil, a publicat în Franța o teză de doctorat absolut remarcabilă, a scris foarte mult în domeniul dreptului internațional, a ținut conferințe la marile universități și în marile centre academice din Europa. Valoarea lui este dată nu doar de telegrame diplomatice, nu doar de documente diplomatice. De altfel, noi am reușit în ultimii 20 de ani să aducem din diferite locuri din lume, inclusiv din SUA, de la RAND Corporation, peste 15.000 de pagini din documente pe care el le-a scris și care s-au pierdut în perioada războiului. Dar valoarea lui, spuneam, este dată de faptul că el a fost un mare intelectual, a făcut parte din elita românească, dar și din elita Europei și era prețuit peste tot în Europa. Faptul că a fost în două rânduri ales președinte al Consiliului Ligii Națiunilor, felul în care era primit de la Quai d'Orsay, la ministerele de externe de peste tot din Europa, felul în care a reușit să fie prieten, dar în același timp să se poziționeze în legătură, spre exemplu, cu invadarea Abisiniei, cu unele dintre acțiunile pe care Germania le-a pornit, într-un fel având și premoniția, Nicolae Titulescu, a unui conflict care urma să vină.

Realizator: Când a bătut la ușile tuturor cancelariilor să-i convingă pe occidentali de pericolul venirii la putere a hitleriștilor.

Adrian Năstase: Exact. Așa este, dar mai mult, el s-a văzut într-un fel izgonit din zona politicii chiar de către proprii săi colegi și, mai ales, de regimul care în mod evident se orienta spre Germania. Și a început atunci o perioadă absolut cumplită, el rămânând, practic, în exil, ignorat și chiar cartea lui despre politica externă, i s-a spus atunci foarte clar că, dacă o va publica, va avea mari probleme pentru a reveni în țară. Și a rămas, așa, într-un pelerinaj continuu, și a trebuit să umble prin lume, să caute, și-a pierdut sau i s-au furat valize cu documente la Londra, atunci când a încercat să ajungă prin Londra în America de Sud. A revenit în Franța, în zona neocupată, la Cannes. A murit în 1941 și, iată, se împlinesc acum 70 de ani de la acele momente. Este adevărat, am reușit, ca ministru de externe și cu sprijinul colegilor mei din guvern, să-i aducem rămășițele pământești, conform voinței lui testamentare, în țară și este acum înmormântat în curtea Bisericii din Scheii Brașovului, așa cum a vrut el, la picioarele, cum spunea el, la picioarele lui Take Ionescu.

Realizator: Așa cum și-a dorit tot timpul, să revină în pământul țării de unde s-a născut. Știu că nu a existat, practic, un loc important din lume, unde vocea și discursul său percutant să nu fi fost auzit, însă înainte de a vorbi despre influența cuvântului său, dați-mi voie să vă fac o surpriză!

titulescuNICOLAE TITULESCU: Priviți în jurul dumneavoastră, pe de o parte, triburile stepei, pe de altă parte, triburile revoltei provocată de mizeria războiului și de indignarea pe care o resimt când o compar cu avuțiile scandaloase care s-au făcut într-o singură noapte.

Realizator: Nicolae Titulescu în 1917, într-un discurs pronunțat în parlament în calitate de ministru de finanțe. O bandă care nu a fost difuzată la niciun post al Radio România de cel puțin 50 de ani. E aproape tot ce s-a păstrat.

Adrian Năstase: Din păcate. Am recuperat și noi o înregistrare din 1921, un discurs al lui despre idealul creator, înregistrat de BBC în 1927 în colecția His Master's Voice (HMV), dar discursul era din 1921. Am reușit, în acești ani, să publicăm și vreo 6.000 de pagini de documente, atât din opera științifică, cât și din opera politică diplomatică a lui. În plus, în fiecare săptămână, în cadrul Centrului de Studii Strategice, la Fundația Titulescu, organizăm dezbateri.

Realizator: Care a împlinit ieri 20 de ani de existență în casa marelui diplomat din șoseaua Kiseleff 47. [...]



Radio București - 17.03.2011 13:01