Interviu
RSS Interviu

Prăbușirea mitului tehnologiei japoneze sau limita cunoașterii umane?

Interviu acordat în exclusivitate RADOR de profesorul George Purcaru, seismolog la Institutul de Geoștiinte de la Universitatea Frankfurt, Frankfurt am Main, președintele Comisiei de predicție a cutremurelor din cadrul Comisiei Europene de Seismologie

Reporter: Viorel Patrichi: Domnule profesor George Purcaru, prin ce se distinge acest cutremur de la Sendai-Japonia, din punct de vedere strict științific?

George Purcaru: Este un cutremur oceanic gigantic, dezastruos prin consecințe. S-a produs pe data de 11 martie 2011. A avut epicentrul în Oceanul Pacific (38,3øN, 142,4øE), cu efectele cele mai grave la Sendai, prefectura Miyagi. Magnitudinea de moment (modernă) a seismului a fost Mw = 8,9. Adâncimea la care s-a produs cutremurul este de 20/25 km. Este al cincilea oceanic gigantic pe glob, după cum urmează: Mw= 9,5 / 1960, Chile

Mw= 9,2 / 1964, Alaska

Mw= 9,1-9,2 / 2004, Sumatra

Mw= 9,0 1952, Kamciatka, Rusia

Reporter: Care a fost cauza producerii acestui cutremur?

George Purcaru: Este vorba despre deplasarea și presiunea puternică a Plăcii tectonice a Pacificului (PP), care împinge asupra Plăcii Eurasia (PE). Prin urmare, a avut loc o mișcare bruscă de coborâre a Plăcii Pacificului sub Placa Eurasia. Această mișcare s-a manifestat prin apariția unei rupturi - falia cutremurului.

Reporter: Ce parametri mai importanți au fost detectați pentru acest cutremur?

George Purcaru: După analiza efectuată de mine asupra datelor încă preliminarii, am dedus că lungimea faliei este de 370-400 km. Adâncimea faliei este de aproximativ 150 km. Durata cutremurului la locul producerii a fost de 2-3 minute.

Reporter: Japonezii nu cunosc să mai fi avut loc un cutremur în acea regiune. Prin urmare, au fost luați prin surprindere. Nici ei, nici americanii nu au izbutit să prezică "un gigantic oceanic" de o aemenea magnitudine. Asistăm la prăbușirea mitului tehnologic japonez? (Nu au reușit să prezică seismul, iar centralele lor atomice au devenit vulnerabile în fața unei asemenea catastrofe). Ce concluzie trageți de aici?

George Purcaru: Da, e adevărat, nu s-a făcut niciun fel de predicție științifică pentru acest cutremur. Chiar dacă avusese loc anterior un cutremur de magnitudinea 7, acest fapt nu a fost relevant pentru seismologi. Este un eșec pentru seismologi, dar surpriza cea mai dramatică este limita cunoașterii noastre. Să știți că japonezii au mari savanți în seismologie. Mitul lor nu s-a prăbușit. Eu am colaborat cu ei, mi-au publicat niște lucrări. Au somități la nivel mondial.

Reporter: Este sensibilă Vrâncioaia la ce se întâmplă în Japonia?

George Purcaru: Cutremurul și replicile lui din Oceanul Pacific nu au nicio legătură cu zona seismică din Vrancea. Și nici nu vor avea vreodată legătură cu regiunea seismică din România.

Reporter: Se apropie Luna prea mult de Pământ pe 19 martie, se vor alinia planetele. Aceste fenomene vor provoca noi cutremure, inclusiv în România?

George Purcaru: Nu, nu vor provoca asemenea fenomene telurice. Predicția științifică a cutremurelor (nu arta ghicitului etc.) este mai dificilă decât predicția morții. Principala cauză a acestei dificultăți este că predicția unui cutremur cuprinde trei componente: prezicerea locului, prezicerea magnitudinii și - cea mai complexă - prezicerea timpului.

Reporter: Și totuși, nici cutremurele mari să nu fie științific previzibile încă?

George Purcaru: După cercetările mele și ale altora, foarte puține cutremure mari au fost prezise (însă fără o bună precizie). Cred că în viitor cutremurele vor putea fi prezise, dar, desigur, în funcție de avansarea "științei predicției". Oricum însă, predicția cutremurelor va fi variabilă, în funcție de diferitele regiuni ale Globului. Este o mare răspundere pentru oamenii de știință, dar problema rămâne deschisă.



Agenția RADOR - 13.03.2011 17:18