Evenimentele organizate de ICR Viena în luna octombrie marchează un deceniu de activitate printr-o puternică și diversă prezență românească în cadrul unor manifestări de referință pentru calendarul cultural vienez.
Astfel, începând din data de 1 octombrie și până la sfârșitul lunii, designul, muzica, arta plastică, filmul, literatura, arta fotografică și artele spectacolului din România vor pătrunde pe piața culturală din Austria cu prilejul unor evenimente organizate de ICR Viena împreună cu partenerii săi.
România are un statut privilegiat în cadrul celor două manifestări internaționale care debutează pe 2 octombrie în Austria: târgul de artă contemporană Vienna Fair The New Contemporary (la care, cu prilejul prezenței la târg a 11 galerii din București, Timișoara și Cluj, participă peste 20 de personalități ale scenei de artă contemporană din România) și festivalul de film Let’s CEE (al cărui public se va putea întâlni cu Stere Gulea, Valentin Hotea, Luiza Pârvu, Toma Peiu, Eva Pervolovici, Cristi Puiu, Ana Ularu). Ambele evenimente dedică secțiuni speciale creațiilor artiștilor români.
Tot în data de 2 octombrie începe festivalul de muzică Waves Vienna, la care vor fi prezente din România formațiile The Pixels și Toulouse Lautrec. Corul Național de Cameră Madrigal va susține un recital extraordinar la Catedrala Sfântul Ștefan pe data de 10 octombrie. Prestigioasele scene de la Konzerthaus vor găzdui în prima săptămână din octombrie performance-ul Watch Out cu Vlad Basalici, iar pe 22 octombrie vor concerta aici Ruxandra Donose și Ensemble Raro.
Dan Lungu va reveni la MuseumsQuartier cu ocazia unei lecturi din Fetița care se juca de-a Dumnezeu și va fi prezent la proiecția de la cinematograful Urania a filmului Sunt o babă comunistă, bazat pe romanul său cu același nume.
Printre evenimentele lunii octombrie de la sediul ICR se numără expoziția de design contemporan Wood&Wool din cadrul Vienna Design Week, expoziția de fotografie Inspired by Bucharest prilejuită de București 555, aniversarea primei atestări documentare a capitalei României, o seară de jazz cu Petra Acker și expoziția Constantin Brâncoveanu 300. Documente de arhivă. De asemenea, ICR Viena organizează anual, la sediu, două sesiuni de cursuri de limba română pentru copii și adulți. Periodic au loc proiecții de filme românești în cadrul programului Rumänisches Kino in Wien. Biblioteca ICR Viena, inaugurată în luna august, deține un fond de carte de peste 11.000 de volume.
„Mă bucur că putem marca cei 10 ani de existență a Institutului Cultural Român de la Viena în fața unui public numeros și alături de colaboratori de prestigiu. Am convingerea că din ce în ce mai mulți artiști români știu că pentru a fi promovați în Austria, Institutul Cultural Român de la Viena este un punct de contact. Le mulțumesc tuturor partenerilor cu sprijinul cărora excelența românească în film, artă contemporană, literatură și muzică a ajuns la publicul de aici.” (Irina Cornișteanu, director ICR Viena)
Echipa noastră vă dă întâlnire în zilele următoare la Messe Wien, la Urania, la Konzerthaus, la Elysium Bühne, la Ost Klub, la Museums Quartier, la Stephansdom și la RKI Wien. Vă așteptăm să sărbătorim împreună cei 10 ani ai ICR Viena!
Institutul Cultural Român de la Viena
Argentinierstr. 39, 1040
Tel./fax: +431 319 10 81
E-mail: office@rkiwien.at
www.rkiwien.at
www.facebook.com/RKIWien.ICRViena