Comunicate de presă
RSS Comunicate de presă

Festivalul RadiRo, la final: peste 8.000 de spectatori, 5 orchestre radio europene, 15 soliști și dirijori invitați la Sala Radio

Festivalul RadiRo, la final: peste 8.000 de spectatori, 5 orchestre radio europene, 15 soliști și dirijori invitați la Sala Radio
Orchestra Națională a Franței, condusă de Vassilly Sinaisky, dirijor emerit al BBC Philharmonic (Foto: A.Dolea)

5 orchestre radio, 8 concerte în 8 zile de festival, peste 8.000 de spectatori, 15 soliști și dirijori invitați, 9 lucrări de Richard Strauss interpretate pe durata Festivalului: acesta este, la final, palmaresul ediției a II-a a singurului festival internațional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs și organizat de Radio România, care și-a închis porțile sâmbătă, 27 septembrie, la Sala Radio!

În concertul de închidere al Festivalului, sâmbătă, 27 septembrie, publicul a avut bucuria de a asculta live la București cea mai importantă orchestră franceză și orchestra numărul 1 a radiodifuziunii franceze: Orchestre National de France, sub bagheta unui dirijor care și-a legat numele de relansarea legendarului Teatru Balșoi din Moscova: Vassily Sinaisky. Într-un oraș de anvergura culturală a Parisului, Orchestre National de France este cel mai important ansamblu simfonic, iar istoria și diversitatea repertoriului o recomandă printre cele mai prestigioase ansambluri simfonice europene. Sergiu Celibidache a fost, între 1973 și 1975, primul dirijor invitat al orchestrei, urmat de Lorin Maazel sau Kurt Masur, pentru a menționa doar câteva nume. La București, orchestra a cântat sub bagheta dirijorului Vassily Sinaisky, dirijor emerit al BBC Philharmonic, care a condus, din 2010, orchestra Teatrului Balșoi din Moscova, reușind performanța unei relansări spectaculoase după o pauză de 5 ani pentru lucrări de restaurare. Solistul ultimei seri RadiRo 2014 a fost violonistul Vadim Gluzman, un muzician cu o carieră în ascensiune rapidă în SUA și Europa, despre a cărui viziune interpretativă critica muzicală internațională afirmă că „readuce la viață tradiția violonistică a secolelor XIX și XX”.

Un adevărat spectacol muzical de virtuozitate și emoție artistică au oferit Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului american Case Scaglione, și violonistul Alexandru Tomescu, în penultima seară a festivalului, vineri, 26 septembrie, într-un program care a cucerit publicul în totalitate: Debussy, Strauss & Brahms.

Organizat de Radio România, Festivalul RadiRo a adus la București, timp de o săptămână, ansambluri simfonice radio de maximă referință din Europa, a căror evoluție se confundă cu istoria radiofoniei europene: Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestre National de France și, gazda evenimentului, Orchestra Națională Radio. Toate concertele au fost transmise în direct de posturile Radio România Cultural și Radio România Muzical și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro, iar concertul de deschidere a fost difuzat în direct de Radiodifuziunea finlandeză și de Televiziunea Română. Fiecare seară a Festivalului a adus în fața publicului dirijori și soliști din elita muzicală internațională: Joshua Weilerstein (dirijor asistent al Filarmonicii din New York), Cristian Mandeal (director de onoare al RadiRo 2014), Tiberiu Soare (dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio), Ondrej Lenárd (dirijor – șef al Orchestrei Simfonice Radio din Praga), Stéphane Denève (dirijor – șef al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart), Case Scaglione (dirijor asociat al New York Philharmonic) și Vassily Sinaisky (dirijor emerit al BBC Philharmonic).

Serile RadiRo 2014 i-au avut ca protagoniști pe pianiștii Jonathan Biss (multipremiat pentru performanțele sale muzicale, a lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano), Jan Simon (solist și director al Orchestrei Simfonice Radio din Praga) și Horia Mihail (unul dintre cei mai bine cotați pianiști români contemporani, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio), soprana Katarina Jovanoviæ (cunoscută publicului pentru aparițiile sale regulate în concerte și spectacole difuzate de postul de televiziune MEZZO) și mezzosoprana Ruxandra Donose (care a lansat la RadiRo primul său album produs integral în România, la Editura Casa Radio), violoniștii Alexandru Tomescu (solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, protagonist, cu celebra sa vioară Stradivarius Elder Voicu din 1702, al Turneului Stradivarius), Nikolaj Znaider (un muzician foarte apreciat pentru flexibilitatea și diversitatea abordărilor sale muzicale, cântă pe o vioară Guarneri care a aparținut celebrului Fritz Kreisler) și Vadim Gluzman (cântă pe o vioară Stradivarius Leopold Auer din 1690).

Directorul de Onoare al RadiRo 2014 a fost dirijorul Cristian Mandeal, a cărui prezență și patronaj spiritual au conferit un plus inegalabil de valoare și prestigiu festivalului. Cu peste 1000 de concerte dirijate în 35 de țări de pe 4 continente, Cristian Mandeal a condus la ediția din acest an a RadiRo concertul Orchestrei Naționale Radio, care a fost deschis cu o interpretare de extraordinară finețe și sensibilitate muzicală a Rapsodiei Române nr. 2 de George Enescu.

9 lucrări de Richard Strauss s-au aflat în prim-planul programului Festivalului, care a celebrat la această ediție aniversarea a 150 de ani de la nașterea marelui compozitor german. RadiRo 2014 a propus, pe durata celor 8 zile de festival, un parcurs al celor mai reprezentative repere ale creației componistice straussiene.

Concertele Festivalului RadiRo au fost preluate și retransmise pe platformele comune de schimburi de programe ale partenerilor Radio România din EBU (European Broadcasting Union) și ABU (Asia – Pacific European Union), cu un public potențial însumat de miliarde de ascultători.

Partenerii, invitații și organizatorii Festivalului, mesaje despre RadiRo 2014:

Victor Ponta, Prim-ministru al României:

Salut toți muzicienii de excepție prezenți la ediția 2014 a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio- RadiRO! Instrumentiști, dirijori și soliști de calibru internațional ne încântă zilele acestea cu arta lor minunată și transformă pentru o săptămână Bucureștiul în capitala europeană a muzicii clasice. Sunt mândru ca Radio România organizează un eveniment cultural de o asemenea ținută europeană. Felicitări!”.

Ovidiu Miculescu, Președinte Director General Radio România:

Din 20 septembrie, pentru o săptămână, Bucureștiul a devenit capitala europeană a muzicii clasice la Festivalul RadiRo. Radio România și-a reafirmat astfel profilul său unic în Europa, ca organizator a două proiecte extraordinare pe care le susține, le finanțează și le promovează: unul este Festivalul RadiRo, singurul eveniment muzical dedicat în exclusivitate orchestrelor radio, iar celălalt este Târgul Internațional GAUDEAMUS. A fost o mare bucurie să vă putem oferi concerte la o performanță atât de ridicată, absolut comparabil cu ceea ce se întâmplă în marile săli de concerte din lume. Aș dori să mulțumesc artiștilor de excepție care au urcat, mulți dintre ei în premieră, pe scena Sălii Radio, orchestrelor, publicului și ascultătorilor noștri. Vă dăm întâlnire la ediția a III-a a Festivalului RadiRo, în 2016!”.

Cristian Mandeal, Director de onoare al Festivalului RadiRo:

Aflat la a doua sa ediție, Festivalul RadiRo și-a cucerit cu o extraordinară repeziciune o binemeritată reputație în peisajul cultural autohton. Este vorba, neîndoios, despre un eveniment muzical major, fără precedent în peisajul atât de colorat al festivalurilor de profil din lume, desfășurat - iată! - ritmic, odată la doi ani. La fel de salutar este și aspectul internațional al evenimentului, ce reunește de la o ediție la alta orchestre radio europene de o foarte bună reputație, având același profil specific și aceeași destinație educativă și promoțională. Salut din inimă această splendidă inițiativă a Radio România și îi doresc Festivalului RadiRo o viață nesfârșită și bogată în evenimente!

Oltea Șerban – Pârâu, Director Centrul Cultural Media Radio România, Director artistic al Festivalului:

Acest festival este o demonstrație a faptului că știm să fim împreună. La nivel european și nu numai, trebuie să conștientizăm că radioul public rămâne o forță importantă de propagare si conservare a valorilor culturale. Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio RadiRo a adus împreună orchestre din spații culturale diferite, cu dirijori si solisti veniți din întreaga lume, care, însă, au transmis prin intermediul muzicii același mesaj. Si anume faptul că păstrarea identității culturale reprezintă o misiune publică de cea mai mare importanță, fără de care nu putem privi spre viitor cu încredere.”

Stéphane Denève, Dirijor - șef al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart

Noi prieteni dragi, organizatori ai Festivalului RadiRo, vă mulțumesc de 1000 de ori pentru primirea voastră extraordinară și pentru acest fabulos Festival! A fost o enormă bucurie pentru mine să dirijez la București în cadrul unui festival atât de prestigios și de bine organizat. Vă felicit! Toți membrii Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart au fost încântați de RadiRo. Vă mulțumesc și vă doresc mult succes la ediția viitoare a Festivalului!”.

Jan Simon, pianist, director al ansamblurilor, festivalurilor și concursurilor derulate de Radiodifuziunea din Cehia:

Sunt de părere că organizarea acestui festival este o idee superbă. Am încercat să facem ceva asemănător în Praga în urmă cu 5 ani cu Festivalul „Radio Autumn". Am avut atunci invitate Orchestrele Simfonice Radio din Leipzig, Hilversum și Budapesta. Nu am putut obține o sponsorizare pentru cea de-a doua ediție. Mă bucur că Radio România a continuat această idee și mai ales la acest nivel; vor concerta, în ediția a doua a Festivalului Internațional RadiRo, Orchestra Națională a Franței, Vassily Sinaisky sau Nikolaj Znaider. Ați reușit să organizați un festival excepțional”.

Markus Lause, Director, Enterprise Business Unit, Vodafone Romania:

Suntem onorați să susținem acest festival unic în Europa, încă de la prima sa ediție, din 2012. Mai mult, ceea ce ne bucură astăzi este să vedem că Festivalul RadiRo începe să devină un reper pe harta muzicală a României și a Europei, de la o ediție la alta.”

Anca Oreviceanu, Director de comunicare Renault România:

Am fost alături de RadiRo în 2012 și continuăm să fim partenerii Festivalului și la această ediție. Suntem mândri și onorați că mașinile Dacia au transportat din nou numele mari ale muzicii clasice spre sala de concerte”.

Producător și organizator: Radio România

Coproducător: TVR

Eveniment desfășurat sub patronajul Guvernului României

Cu sprijinul: EBU – European Broadcasting Union

Sponsor principal: Vodafone România

Transportator oficial: Dacia

Cu sprijinul: Banca Transilvania, Borsec, ARCUB, Catering Romania, Librăriile Cărturești

Parteneri media

Adevărul, Dilema Veche, Observator Cultural, Cațavencii, Șapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultură, Agenția de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Librăriile Humanitas



Agenția RADOR - 27.09.2014 21:37