Comunicate de presă
RSS Comunicate de presă

Debut al turneului Vioara lui George Enescu în parcurile bucureștene

Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail sunt protagoniștii celei de-a treia ediții a turneului național „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media împreună cu Asociația Culturală Accendo, în perioada 27 septembrie - 15 octombrie 2014.

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparținut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Național George Enescu - în patrimoniul căruia se află - și va pleca la drum din Bucuresti, prin satele României, Brașov si din nou la București într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

Pentru prima dată în acest an, vioara lui Enescu va răsuna în parcurile bucureștene - pe 27 septembrie, ora 12 în Foișorul din parcul Herăstrău și pe 28 septembrie, ora 12 în Foișorul din parcul Cișmigiu. Cele doua recitaluri sunt sustinute de ARCUB și Primăria Municipiului București.

Violonistul Gabriel Croitoru și-a propus, așa cum a făcut și marele compozitor român, să ajungă în cât mai multe locuri din România. Elevii de la sate au fost cel mai aproape de spiritul turneului: „Erau extrem de plăcut impresionați. Am făcut un fel de lecții deschise. Le-am explicat: uite cum arată un pian, cum arată o vioară. Unii auziseră de instrumentele respective, alții nu. În orice caz, eu cred că am atras multă lume de partea noastră și dacă numai cinci la sută vor reveni într-o sală de concert și tot este un câștig. Eu și Horia suntem niște mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor și cred că am reușit”, a declarat Gabriel Croitoru.

In acest turneu, Gabriel Croitoru si Horia Mihail au invitat alaturi de ei patru tineri talentati, elevi ai liceelor de muzica din tara: pianistul Radu Prisada va canta la Greci in judetul Tulcea, violonistul Mihail Ciprian Reuț din Suceava va canta alaturi de Gabriel Croitoru la Tescani in judetul Bacau, la Gura Râului in judetul Sibiu va urca pe scena violonista Maria Marica din Cluj, iar la Slatioara in judetul Valcea a fost invitat violonistul Mircea Dumitrescu. Toti cei trei elevi violonisti sunt invitati la Sala Radio, la recitalul de gala ce va marca incheierea turneului.

Programul cuprinde lucrări de Tartini-Kreisler, Scărlătescu, Enescu, Dvorak, Saint-Saens. La finalul turneului, la Sala Patria din Brașov și la Sala Radio din București, cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate de Mozart, Beethoven și Lekeu, programul fiind același cu cel al recitalului de la Ateneu, din 1919, susținut de George Enescu și Alfred Alessandrescu.

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultați site-ul www.vioaraluienescu.ro, www.radioromaniacultural.ro și www.radioromaniamuzical.ro.

Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014

27 septembrie, ora 12 - Foișorul din parcul Herăstrău

28 septembrie, ora 12 - Foișorul din parcul Cișmigiu

29 septembrie, ora 17 - Jurilovca, jud. Tulcea

30 septembrie, ora 17 - Greci, jud. Tulcea

2 octombrie, ora 17 - Tescani, jud. Bacău

6, octombrie, ora 17 - Săliște, jud Sibiu

7 octombrie, ora 17 - Gura Râului, jud Sibiu

8, octombrie, ora 17 - Horezu, jud.Vâlcea

9 octombrie, ora 17 - Slătioara, jud.Vâlcea

13 octombrie, ora 17.00-Brașov, Sala Patria

15 octombrie, ora 19 - București Sala Radio

Programul concertelor din parcuri și din sate

Pugnani - Kreisler - Siciliana și Rigaudon

Leclair - Sarabanda și Tamburina

Kreisler - Preludiu și Allegro

Scărlătescu - Bagatela

Enescu - Balada

Enescu - Lăutarul

Dvorak - Humoresque

Tartini – Kreisler - Variațiuni pe o temă de Corelli

Saint-Saens - Introducere și Rondo capriccioso

Programul concertului de la Sala Patria din Brașov și Sala Radio din Bcuurești

W.A. Mozart – Sonata nr. 5 în mi bemol major pentru vioară și pian

L. van Beethoven - Sonata nr. 6 în La major pentru vioară și pian

G. Lekeu – Sonata în Sol Major pentru vioară și pian

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo

Coproducători : Radio România Cultural și TVR 2

Parteneri principali: ARCUB, Muzeul Național George Enescu

Transportator oficial : Dacia

Partener: SENIA

Cu sprijinul : Athenee Palace Hilton, SB Choices, Pensiunea Siva

Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Observator Cultural, Cațavencii, Șapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultură, Agenția de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Accent TV Tulcea

Parteneri radio : Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualități, Radio România Regional

Parteneri culturali: Primăria din Greci, Primăria din Jurilovca, Consiliul județean Tulcea, Festivalul Astra Film, Primăria din Săliște, Primăria din Gura Râului, Primăria din Horezu, Primăria din Slătioara, Filarmonica din Brașov, Orchestrele și Corurile Radio România

Un eveniment susținut de Radio RomâniaAgenția RADOR - 25.09.2014 21:04