Comunicate de presă
RSS Comunicate de presă

Prea târziu de Lucian Pintilie la ICR Viena

Filmul Prea târziu în regia lui Lucian Pintilie va fi proiectat miercuri, 24 septembrie, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.

Prea târziu a fost nominalizat pentru premiul Palme d'Or în cadrul Festivalului de Film de la Cannes în anul 1996. Scenariul, semnat Răsvan Popescu și Lucian Pintilie este inspirat de nuvela lui Răsvan Popescu, Subomul. Din distribuție fac parte: Răzvan Vasilescu, Cecilia Bârbora, Andreea Banciu, Victor Rebengiuc, Dorel Vișan, Ion Fiscuteanu, Florin Călinescu, Mircea Rusu, Viorel Comanici, Iancu Lucian, Șerban Ionescu, Emil Hoștină, Gavril Pătru, Doru Ana, Zoltan Butuc, Dan Condurache, Luminița Gheorghiu, Gabriel Costa, Ion Bechet.

Pe fundalul violenței și sărăciei societății române în tranziție, filmul prezintă povestea unui procuror, Dumitru „Mitică” Costa (interpretat de Răzvan Vasilescu), care este trimis într-un oraș minier pentru a investiga o crimă. Autoritățile, începând de la conducerea minei și până la prefectura județului îi pun piedici, în încercarea de a evita periclitarea singurei surse de venit a văii, industria minieră.

„Filmul este o străbatere succesivă de cercuri infernale, de catastrofe înlănțuite. O catastrofă nu dispare decât pentru a face loc alteia, iar această ultima se va numi Masacrul inocenților. Care este strategia de supraviețuire a unei comunități omenești într-o condiție de catastrofe înlănțuite – de catastrofă perpetuă? Și ce anume mai rămâne dintr-o comunitate, dintr-o ființă omenească, când încearcă să se adapteze apocalipsului – concedându-i statut de normalitate – când evenimentul stihial devine eveniment banal, cotidian? Și în general, când anume bășcălia – iresponsabilitatea asumată, spiritul macabru al umorului de care noi românii suntem atât de mândri – încetează să mai fie un scut invulnerabil? Iată chestiunea «number one» a filmului meu – și, dacă vreți, a tuturor filmelor mele.” Lucian Pintilie

Institutul Cultural Român de la Viena a lansat în luna iulie programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien. Seria de filme proiectate la ICR Viena a cuprins în perioada iulie – septembrie „trilogia comunistă“ a lui Pintilie : Reconstituirea (1971), Balanța (1992) și Prea târziu (1996).

Proiecțiile din programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien sunt realizate cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și DACIN SARA (Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual).

Filmul este subtitrat în limba engleză.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.Agenția RADOR - 23.09.2014 12:44