Comunicate de presă
RSS Comunicate de presă

Noaptea Cercetătorilor 2014 - Sărbătoarea europeană a științei la București

Rampa de lansare este instalată, motoarele de propulsie sunt pregătite, călătoria începe!

Pe 26 septembrie, ora 17.00 în București, Parcul Tineretului, Intrarea Șincai începe călătoria în lumea științei la Noaptea Cercetătorilor 2014.

Toți călătorii sunt invitați să își ocupe locul dorit și să parcurgă un traseu aventuros în lumea cercetătorilor adevărați. Ediția din acest an provoacă toți vizitatorii să devină călători implicați în lumea științei în toate cele patru mari zone ale evenimentului.

În zona Hands On cercetători independenți și institute de cercetare arată și demonstrează cum evoluează experimentele și lucrările lor de cercetare. Printre institutele de cercetare prezente la eveniment se numără Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Geologic al României, dar și Facultatea de Fizică și mulți alți invitați.

Ateliere de fizică, experimente, observații prin microscop sau telescop, demonstrații de control mental, vizualizări 2D și 3D, călătorii virtuale prin sistemul solar, realizarea de mini-comete, demonstrații de robotică și inventică, toate vor prezenta cele mai noi descoperiri și invenții, dar și cele mai interesante concepte științifice, iar cei prezenți vor putea iscodi cercetătorii despre cum funcționează fiecare lucru în parte. Dupa cum îi spune și numele, este zona în care participanții au voie să atingă exponatele, să contribuie la experimente, să interacționeze cu cercetătorii.

În zona dedicată cercetării în Uniunea Europeană, participanții vor afla cele mai noi tendințe în cercetare la nivel european, își vor testa cunoștințele de cultură generală și vor putea participa la o tombolă europeană. Cei mici se vor delecta și vor învăța prin joc o mulțime de lucruri interesante despre sistemul solar, fizică, chimie, roboți și multe altele, în zona SCI FUN. În această zonă sunt programate întreceri, curse cu roboți, desene cu cerneală vizibilă în întuneric și alte experimente distractive.

Salonul Cercetătorilor Neconvenționali SCeNe, ajuns la a doua ediție, va fi reprezentat anul acesta mai puternic în zona Agora. Sunt programate prezentări, dezbateri, sesiuni de întrebări și răspunsuri. Printre vorbitorii care și-au confirmat prezența se numără Dr. Florin Munteanu - Centrul pentru Studii Complete, Pierre de Hillerin - Institutul Național pentru Cercetări în Sport, Roxana Dincă – Digi World, echipa de olimpici la Olimpiada Internațională de Lingvistică.

Călătoria în lumea științei va fi întreținută de momente de adrenalină și forță cu echipa RebornED, care va realiza un spectacol de Freerunning și Parkour și momente de emoție vizuală cu un spectacol de lumini și lasere.

De pe scena principală a evenimentului, vizitatorii vor călători până la acceleratorul de particule de la CERN, printr-o conexiune live facilitată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. Tot de aici vor păși în domeniul găurilor negre cosmologice și microscopice alături de Octavian Micu - Institutul de Științe Spațiale, vor parcurge istoria laserilor în România împreună cu Ioan Dăncus - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor, dar și alte subiecte interesante precum vânătoarea de raze cosmice sau implicațiile fuziunii nucleare asupra viitorului nostru.

Scena va fi animată de maestrul de ceremonii, actorul Cătălin Neamțu, cercetător în arta improvizației încă din 2002. Îl cunoașteți ca extraterestrul Obibug de la Neatza cu Răzvan și Dani. Cei mai curajoși spectatori vor urca pe scenă și vor fi recompensați pentru participarea la scurte exerciții haioase de improvizație. Ediția din acest an a Nopții Cercetătorilor propune două abordări diferite dictate de cele două echipe organizatoare – a științei privită prin prisma impactului asupra vieții de zi cu zi #researchers4humanity și a științei care unește oamenii dincolo de granițele lingvistice sau geografice și care se dezvăluie printr-un limbaj pe înțelesul tuturor #doyouspeakscience.

Noaptea Cercetătorilor 2014 va avea loc pe 26 septembrie în București și alte 14 orașe: Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara.

Curioșii, cercetătorii, copiii de toate vârstele pot verifica programul evenimentului la http://noapteacercetatorilor.eu/orase/bucuresti/ sau www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor.



Agenția RADOR - 23.09.2014 12:31