Evenimentul va fi organizat sub forma unei mese rotunde la care vor lua cuvântul dna. Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, dna. Carmen Burlacu, Secretar de Stat pentru Globalizare la Ministerul Afacerilor Externe, dna. Angela Filote, reprezentantul Comisiei Europene în România și Excelența Sa dna. Thenjiwe Mtintso, Ambasadorul Republicii Africa de Sud. Membrii prezidiului se vor axa pe aspecte din cariera și experiența lor ca femei, și vor prezenta opiniile lor privind importanța istoriei, patrimoniului și culturii unei națiuni.
În Africa de Sud, Ziua Femeii se sărbătorește de obicei la 9 august, dar evenimentele se extind pe toată durata lunii. Anul acesta, tema aniversării este 'Moving Women's Agenda forward for a better future'. (Contribuția femeilor la un viitor mai bun)
Ziua Patrimoniului se sărbătorește, în Africa de Sud, la 24 septembrie, cu manifestări pe toată durata lunii. Tema de anul acesta este 'Celebrating 20 years of democracy: Tell your story that moves South Africa forward.' (Aniversarea a 20 de ani de democrație: spune-ne povestea ta, modul în care contribui la progresul Africii de Sud.)
Ambasadorul Republicii Africa de Sud, dna. Thenjiwe Mtintso, a explicat semnificația acestor două evenimente:
'În fiecare an, la 9 August, Africa de Sud sărbătorește Ziua Femeii, aducând omagiu femeilor sud-africane — mame, soții, surori, fiice — care au luptat neobosit împotriva regimului tiranic de apartheid. Evenimentul comemorează protestele femeilor din 1956 împotriva noii legislații care obliga femeile sud-africane să dețină un 'permis de trecere'. Potrivit noii legi, femeile care nu aveau acest permis puteau fi arestate, închise sau deportate. Pentru a protesta împotriva acestei legi, 20 000 de femei din întreaga țară au ieșit pe străzi, în Pretoria, și au pornit într-un marș pașnic spre sediul Guvernului, scandând sloganul 'Now you have touched the women, you have struck a rock' ('Ai lovit o femeie, te-ai lovit de o stâncă'). Se spune că Strijdom, Primul Ministru din vremea aceea, a fugit din birou când femeile protestatare au intrat în sediul Guvernului. Manifestare plină de forță politică, solidaritate feminină și putere interioară, marșul de la 9 august 1956 ne reamintește de femeile care au contribuit la construirea unui stat sud-african democratic. Acest marș a condus la consolidarea Mișcării Feminine și a susținut lupta pentru egalitate de gen, libertatea femeilor și libertate națională. Datorită acestor eforturi, femeile reprezintă azi 40% din membrii Parlamentului și 41% din Cabinetul de miniștri.
Pentru sud-africani, Ziua Patrimoniului (Heritage Day) este o sărbătoare a varietății culturale, a diversității de credințe și tradiții, în contextul larg al unei națiuni care cuprinde toate grupurile sale etnice. După cum spunea fostul președinte Nelson Mandela, 'patrimoniul nostru cultural, extrem de variat și bogat, are o putere imensă și ne poate ajuta să construim o nouă națiune'. În acest an, Ziua Patrimoniului este pentru sud-africani o ocazie de a aniversa 20 de ani de democrație. În 2014 se împlinesc 20 de ani de la căderea regimului de apartheid și organizarea primelor alegeri libere în 1994. În acești 20 de ani am construit o singură națiune sud-africană din multele nații sud-africane separate, create de apartheid. Am construit o națiune dinamică, energică, unită în diversitate, o națiune care respectă drepturile omului și demnitatea, conform principiului omeniei (Ubuntu)'