Comunicate de presă
RSS Comunicate de presă

Universități constănțene fondatoare ale Asociației Universităților din Balcani

O delegație formată din Prof.univ.dr. Sorin Rugină, Rectorul Universității „Ovidius” și Prof.univ.dr. Aurel Papari, Președintele Universității „Andrei Șaguna” a participat, în perioada 10 – 12 septembrie 2014, la Conferința de constituire a Asociației Universităților din Balcani – Balkan Universities Association (BUA).

Evenimentul, care a avut loc în Turcia, la Universitatea Trakia din Edirne, inițiatoarea proiectului, a fost onorat de participarea rectorilor celor 36 de universități fondatoare din Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia, Croația, Bulgaria, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, România fiind reprezentată de universitățile constănțene „Ovidius” și „Andrei Șaguna”.

Actul constitutiv al noii asociații universitare, elaborat de cele două universități tomitane fondatoare și aprobat în unanimitate de toți fondatorii, stabilește conducerea prin rotație a organizației, durata de un an a mandatului președintelui și precizează că funcția de președinte nu poate reveni unei universități înainte de 5 ani de la precedentul mandat și nici unei universități din aceeași țară doi ani consecutiv. Primul mandat de președinte al Asociației Universităților din Balcani, în vigoare până la 31 decembrie 2015, a fost atribuit rectorului Universității Trakia, Prof.univ.dr. Yener Yörük.

Secretariatul General Permanent al Asociației Universităților din Balcani va fi asigurat de Universitatea Trakia, cu logistica proprie.

Pentru a întări legătura dintre universitățile din arealul balcanic, fondatorii asociației au inaugurat un Parc Memorial, în care a fost atribuit câte un brad fiecărei universități.

Asociația Universităților din Balcani a fost creată din dorința de a oferi noi oportunități, tehnici și metode de cooperare apte să eficientizeze activitățile de cercetare și dezvoltare.

Astfel, Asociația își propune organizarea și susținerea programelor de schimb între universitățile membre, schimbul de informații științifice între membrii comunității academice, oferind posibilități de specializare în dublă tutelă, precum și realizarea unor proiecte comune de cercetare științifică și îmbunătățirea dialogului intercultural, fără de care cooperarea științifică durabilă nu este posibilă.

Având în vedere importanța regiunii, un obiectiv prioritar al Asociației Universităților din Balcani este acela de a crea, prin universități, un pol al spiritualității culturale balcanice.

Lector univ. dr. Carmen-Irene ATANASIU Expert orientare-publicitate contact@andreisaguna.roAgenția RADOR - 17.09.2014 18:56