Comunicate de presă
RSS Comunicate de presă

DISCURSUL domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului la deschiderea Expoziției "70 de ani de la luptele de eliberare a teritoriului național (23 august - 25 octombrie 1944)"

Stimați veterani de război,

Alteța Voastră,

Domnule Prim Ministru,

Domnule Ministru al Apărării Naționale,

Doamnelor și domnilor senatori,

Stimați invitați,

Am convingerea că vorbesc în numele întregului corp senatorial când spun că astăzi trăim unul dintre momentele cele mai emoționante ale întregii legislaturi, odată cu deschiderea acestei expoziții care evocă în modul cel mai înălțător faptele de vitejie și de eroism săvârșite de armata română acum șapte decenii, în luptele pentru eliberarea pământului patriei. Pentru Senat este o zi de excepție cea de astăzi în care avem ca invitați de onoare pe veteranii Armatei Române, oamenii care au pus patria mai presus de propria viață, care au luptat cu arma în mână și cu dragostea de țară în suflet pentru ca noi să putem fi astăzi împreună într-o Românie mare și liberă.

Pentru bucuria de a fi astăzi aici doresc să mulțumesc în numele Senatului în mod deosebit organismului militar românesc în integralitatea sa și tuturor instituțiilor din componența Ministerului Apărării Naționale care și-au adus contribuția pentru ca noi astăzi să putem participa la un eveniment de cea mai înaltă ținută.

Le mulțumesc în mod deosebit celor care au conceput această expoziție pentru inițiativa de a fi expus aici, în Palatul Parlamentului, cred că pentru prima dată, drapele istorice ale Armatei Române. Sentimentele care ne încearcă sunt cu atât mai intense cu cât avem în fața ochilor tricolorul românesc purtat de soldații noștri prin focul tuturor luptelor pentru cauza acestui popor, pentru apărarea acestui neam.

De asemenea, este o inițiativă foarte frumoasă ca într-un alt colț al sălii să putem vedea steagurile de identificare ale unităților Armatei Române participante la misiuni în teatrul de operațiuni din Afganistan. Astfel avem în fața noastră un veritabil arc peste timp care împlinește în fața noastră o tradiție excepțională în ceea ce privește servirea patriei, lupta pentru apărarea tuturor idealurilor naționale, pentru onoare și pentru drapel: tradiția Armatei Române.

Iată că în această toamnă aniversăm 70 de ani de la luptele duse de Armata Română pentru eliberarea hotarului de vest al țării. Acum câteva zile gândurile noastre s-au îndreptat către eroii de la Păuliș care au rescris cu sânge deviza Mărășeștilor într-o nouă formulă: „Nici pe aici nu se trece!” În curând ne vom înclina capetele în fața memoriei miilor de eroi de la Oarba de Mureș. Apoi va veni ziua în care România sărbătorește Ziua Armatei și care ne amintește de ceasurile de bucurie și de mândrie pe care le-a trăit întregul popor român la 25 octombrie 1944 când a venit vestea eliberării ultimelor palme de pământ românesc la Carei.

Doamnelor și domnilor,

Așa cum știm cu toții semnificația adevărată a unora dintre evenimentele din anul 1944, și în primul rând cea a zilei de 23 august, a fost mult denaturată și falsificată în anii regimului totalitar comunist. Fără îndoială că în viitor istoricii români și nu numai vor pune în adevărata lor lumină evenimentele de atunci. Dar ceea ce trebuie să lăsăm în afara oricăror controverse ale istoriei este actul de profund patriotism al armatei române care în integralitatea sa a răspuns fără ezitare chemării Regelui Mihai din anul 1944 și a arătat că este gata să își verse sângele pentru țară. În acel moment intervenția plină de curaj a Suveranului, alături de eroismul Armatei Române, pe care îl cinstim astăzi, a evitat transformarea României în câmp de luptă și a creat premisele pentru eliberarea teritoriului românesc răpit pe nedrept prin Dictatul de la Viena.

În același timp nu trebuie să uităm că jertfele făcute de poporul nostru după ce România s-a alăturat Națiunilor Unite au contribuit la scurtarea semnificativă a războiului în Europa, scutind de mari suferințe toate popoarele continentului nostru. În lunile care au urmat Armata Română și-a adus de asemenea contribuția la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei plătind pretutindeni un tribut greu de sânge. Un moment greu al istoriei a așezat nu doar țara noastră ci întreaga Europă Centrală și de Est în mijlocul luptei dintre marile totalitarisme ale sec XX, cel nazist și cel comunist. Suferințele provocate de aceste experiențe totalitare, de ideologiile politice care propovăduiau ura între rase sau între clasele sociale au fost neînchipuit de mari iar numărul victimelor acestor ideologii politice se numără cu milioanele. Răul a mușcat din sufletele popoarelor din regiunea noastră și le-a împins la fapte de o mare cruzime. Din păcate, nici unii români nu au ramas imuni la aceste ideologii politice care propovăduiau ura, iar acest fapt a dus la suferințe de neînchipuit pentru multe victime inocente, concetățeni ai noștri evrei, țigani sau reprezentanți ai altor etnii. La rândul lor, mulți români au trebuit să treacă prin suferințe imense fără altă vină decât aceea de a-și fi afirmat identitatea națională și de a-și fi iubit poporul și țara. Ca și alte țări din regiune, România avea să rămână captivă în spatele Cortinei de Fier până când în 1989 această parte a Europei a pornit pe drumul libertății iar continentul nostru s-a reunificat. Din păcate, Basarabia, pământul românesc dintre Prut și Nistru a rămas sub ocupație sovietică.

Astfel de momente întunecate ale istoriei nu trebuie să se mai repete. Europa are vocația de a fi un continent unit în jurul unor valori precum libertatea și democrația. De aceea ne gândim astăzi la luptele duse pentru libertate după 1945 nu doar de poporul român ci și de toate celelalte popoare din Europa de Est cu care noi, românii, am arătat că împărțim dorința de a construi o lume democratică, bazată pe principiile statului de drept, pe economia de piață funcțională și pe proprietatea privată.

Doamnelor și domnilor,

Am evocat faptul că după 1945, deși forțele sale armate făcuseră sacrificii imense în rândul Națiunilor Unite România a rămas captivă în spatele Cortinei de Fier. În acest context, nu pot încheia fără a-i evoca în mod deosebit pe toți militarii români, de la soldat la general, care după 1945 au suferit prigoana regimului totalitar comunist, care au avut de suferit pentru că arătaseră iubire față de țară și față de drapelul tricolor, cărora le-au fost luate decorațiile și uniformele pătate de sânge, care au fost aruncați în închisori în România sau în URSS, dar care nu au putut fi deposedați de mândria de a aparține unei armate glorioase, care își făcuse întotdeauna datoria față de patrie.

Cinste și onoare eroilor neamului !Agenția RADOR - 16.09.2014 17:30