Magyar
RSS Magyar

2014. szeptember 30

Emelkedik egyes minisztériumok költségvetése

„Sok év után első izben történik meg, hogy az év első kilenc hónapjában az előrejelzettnél nagyobb költségvetési bevételt könyvelünk el, ami lehetővé teszi, hogy pluszpénzt utaljunk ki egyes minisztériumok számára, mint amilyen, pééldául, az egészségügy, a munkaügy és oktatás”, nyilatkozta Victor Ponta miniszterelnök, megjegyezve, hogy az idei második költségvetési kiigazítás további nyertesei között szerepel a belügy-, az igazságügyi, a külügy-, valamint a regionális fejlesztési minisztérium, megjegyezve, hogy kiegészitik a helyi hatóságok költségvetését is. Mint hozzáfűzte: A külügyminisztériumnak kiutalt 96 millió lejből 30 milliót a Moldova Köztársaságnak nyújtott segélyprogramok további finanszirozására szánják.

A képviselőház elutasitotta az oktatás terén benyújtott ellenzéki bizalmatlansági inditványt

A képviselőház keddi ülésén 97 szavazattal, 214 ellenében és 4 tartózkodás mellett elutasitották a liberálisok és a demokrata-liberálisok által az oktatás terén benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt. A dokumentum aláirói Remus Pricopie tárvavezető lemondását, a tanügyi törvényt módositó sürgösségi kormányrendelet visszavonását, a tanügy korrekt fianszirozását, a román oktatás politikai mentesitését, illetve a tankönyvek hiánya miatt kialakult helyzet mielőbbi megoldását követelték. Remus Pricopie miniszter a bizalmatlansági inditvány megvitatásakor kihangsúlyozta, hogy az ellenzék által birált sürgösségi kormányrendelet hozzájárul az oktatási rendszer jó működéséhez és lehetőséget teremt a felsőoktatás keretében működő kollégiumok létrehozására. Ana Birchall szociáldemokrata képviselő szerint az ellenzéki bizalmatlansági inditvány felér a „illendőség elleni támadással”.

15 évvel ezelőtt privatizálták a Mioveni-i Dacia üzemet

Az Argeş megyei Mioveni-i Dacia üzem 15 évvel ezelőtt került, többségi részesedésként, a francia Reanult cég tulajdonába. Az elmúlt években a francia vállalat 2,3 miliárd euró értékben végzett befektetéseket. A Dacia üzemnél jelenleg 17 ezren dolgoznak közvetlenül a termelésben, mig további 300 ezren a gyárhoz tartozó más egységekben kaptak munkahelyet. A Renault francia vállalat 10 évvel ezelőtt mutatta be a Logan gépkocsit. A Dacia üzem Tituban székelő fejlesztési központjánál sorra kerülő évfordulós ünnepségen, részt vesz Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök is.

Folytatódik Johannis Klaus összeférhetetlenségi ügye

A Legfelső Semmitő- és Ítélőszék helyet adott az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) fellebbezésének, amelyet Johannis Klaus, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államelnök jelöltjének összeférhetetlenségi ügyében nyújtott be. Igy, a per a Legfelsőbb Biróságon folytatódik. Mint ismeretes, az ANI által tavaly közölt jelentésben az állt, hogy a nagyszebeni polgármesteri tisztséget is betöltő Johannis Klaus megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat azzal, hogy két önkormányzati tulajdonban lévő vállalat igazgatótanácsában is tagságot vállalt. Johannis Klaus helyzetének tisztázása azóta folyamatban van.

Lemondott az éhségsztrájkról Aurelian Mihai független képviselő

Aurelian Mihai független képviselő lemondott a 14 nappal korábban megkezdett éhségsztrájkról, mivel – mint mondotta – a konzuli dijakra vonazkozó törvényt felülvizsgálás végett visszaküldték a parlamenti szakbizottságokhoz. A szeptember 17-én éhségsztrájkba lépő Aurelian Mihai képviselő akkor úgy fogalmazott, hogy addig tiltakozik a román parlamentben, amig napirendre tűzik a diaszpórában élő románok problémáinak megoldását. Aurelian Mihai a Dan Diaconescu Néppárt tagja volt egészen 2013 májusáig, mig jelenleg, független képviselőként, a külföldön élő román állampolgárok reprezentánsa.

A BEC kijelölte a szavazó lapon szereplő jelöltek sorrendjét

A Központi Választási Iroda (BEC) kedden, sorshúzással, megállapitotta a novemberi elnökválasztáson versenybe lendülő, szavazó lapon szereplő jelöltek sorrendjét. A BEC először is a parlamenti pártok jelöltjeit vette figyelembe. Igy, a szavazó lapon az első helyen Kelemen Hunor (RMDSZ) szerepel, majd őt követik Klaus Johannis (ACL), Dan Diaconescu (PP-DD), és Victor Ponta (PSD-UNPR-PC). A választási iroda ugyancsak sorshúzással állapitotta meg ki a független és a nem parlamenti pártok részéről induló jelöltek sorrendjét. Szintén kedden a BEC további négy, nem parlamenti pártképviselővel egészült ki, nevezetesen: az Erdélyi Magyar Néppárt, a Nagy-Románia Párt, a ProDemo Párt és a Román Ökológista Párt részéről.

Andrei DeményRADOR HIRÜGYNÖKSÉG - 30.09.2014 17:43